Storskalig solvärme testas med 3.000 m² i Härnösand

Absolicon

Absolicons solfångare speglar strålningen mot ett rör med cirkulerande vätska

Absolicon solfångare är utrustade med en silverspegel som koncentrerar ljuset i en smal linje på ett mottagarrör fyllt med trycksatt vatten. Solfångarna följer solen under dagen och behåller värmen under ett skyddande glas. Solfångarna ger temperaturer upp till 160 grader som kan matas in direkt i fjärrvärmenätet.

Observera: “Solfångare” tar in solens energi som värme. “Solceller” omvandlar energin till elektricitet.

Från tidskriften VVS-Forum klipper jag:

3 000 kvadratmeter solfångare ska värma upp en fjärdedel av Härnösands bostäder från 2021. Energiminister Anders Ygeman (S) och Absolicons vd Joakim Byström var några som via länk tog ett gemensamt första spadtag för Europas största solfångarpark.

Bakom demonstrationsanläggningen för storskalig solvärme, Högslätten Solar Thermal Park, står Absolicon och Energimyndigheten, som har beviljat 8 miljoner kronor i medfinansiering.

Anläggningen, som blir Europas största fjärrvärmeinkopplade fält med koncentrerande solfångare, ska vara klar 2021. Då kommer 3 000 kvadratmeter solfångare producera en miljon kilowattimmar solvärme per år.

+ – + – + – +

De praktiska resultaten ?

Ja, vi ser med spänning fram emot de praktiska resultaten. Solpaneler kan vanligen omvandla högst 1/5 av solstrålningens energi till elektricitet. Solfångare med koncentrerande speglar kan ta tillvara 3/4 av energin som värme, men måste då vinklas mot Solen hela tiden. Det betyder att brukbara temperaturer kan uppnås även i februari här uppe i Norden. (Men Härnösand ligger rätt långt uppe.)

De praktiska resultaten hänger naturligtvis på okontrollerbara faktorer i vädret: moln, snö, nedsmutsning. Vinklingen mot solen måste också fungera även om det blir snö och is på utrustningen.

Vi avvaktar resultaten med stort intresse.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Storskalig solvärme testas med 3.000 m² i Härnösand

  1. I mitten av 70-talet var jag för Teknisk Tidskrift på dåtidens franska centrum för forskning kring solvärme i Odeillo på ca 1.800 meters höjd i Pyrenéerna nära Andorra med mycket solsken. Forskarna under prof. Félix Trombe bodde i hus med solvärme just från rör med reflekterat solsken från kurvade avlånga paneler. Det fungerade bra där.

    De hade också ett solvärmt växthus med återvunnen värme. På en vinklad sluttning riktades 9.600 solspeglar mot toppen av en pelare (four solaire, solugn) för metallurgiska experiment under hög värme.

    Anläggningen är i dag ett informationscentrum, öppet för allmänheten.

    På lägre höjd med lägre solvinkel, mer moln och nederbörd och kortare dagar är utbytet förstås klenare. Men en bekant här i Leksand värmer på liknande sätt vatten när det går som komplement till vår fjärrvärme.

  2. Finns det något grönt energiprojekt som kan betraktas som lyckat? Hur är det med EONs projekt Simris?

  3. Absolicon ligger i Härnösand och det är på en tomt vid sidan av företaget man nu uppför anläggningen. Kostnaden är 16 miljoner. Absolicon och Energimyndigheten delar på kostnaden. För Absolicon är det naturligtvis perfekt att kunna visa upp en fungerande anläggning vid sidan av huvudkontoret.
    En collector har yttermåtten måtten 5490*1056 mm, drygt 5 m2.
    Vid en test med en topp på 1000 W/m2 solinstrålning fick man ut 3.600 W i värme.

  4. Motsvarande försök gjordes även i Studsvik i Sörmland på 1980-talet. Även här är det omgivet av tystnad.

  5. Men hallå – detta är ren bluff. Jag har själv solvärmepaneler och MYCKET bra koll på vad de kan ge. Orsaken att jag har dem är att jag vill slippa elda pellets under sommaren enbart för varmvatten. Det ger dålig verkn.grad och otrevlig rök utomhus. Eftersom jag ändå har stora ack.tankar funkar det hjälpligt. MEN – från sept – februari är det verkliga utbytet mycket nära noll. Att brukbara temperaturer kan uppnås i februari är enbart ägnat att förvilla. De kan uppnås den där kristallklara vinterdagen under några timmar men utbytet för bostadsuppvörmning är då helt försumbart, särskilt eftersom det vid sådant väder också blir extra kalla nätter. Det kan omöjligt ens vara ett bra komplement – bara till sommar-varmvatten

  6. Till skillnad mot el, kan värme i alla fall lagras. Men vad blir priset för värmen?

  7. Ytterligare ett projekt som kräver subventioner för att gå runt antar jag. Vi får väl se om effektberäkningarna stämmer med ett framtida utfall, jag är skeptisk. Man har ju redan fått 8 miljoner i “medfinansiering” från det allmänna. Hur mycket kostar anläggningen totalt och när har den betalat sig är det tänkt?

  8. Tveksamt !

    Härnösand ligger 80 mil längre norrut. Det snöar oftare. Och mer.

    Där står Solen 5 grader lägre. . .

  9. På 80-talet provades solvärme i Linköping och Växjö. I Linköping var det fast takplacerade solvärmeenheter vars varma vatten lagrades i en bassäng. Driftskostnaden kunde konkurrera med fjärrvärme men det lades ändå ned efter 5 år och ersattes med fjärrvärme. I Växjö var det koncentrerande solvärmeenheter men det är inte ofta som himmeln är helt klar utan solstrålningen är diffus och då försämras effekten. Även detta projekt är nedlagt. Men Härnösand har kanske bättre förutsättningar än Växjö?

Comments are closed.