Professor Ole Humlum sammanfattar september

Professor Humlum har en av världens mest ansedda databaser

I sitt månatliga Newsletter sammanfattar han klimatets läge för september så här:

1: Observerad genomsnittlig förändring av den globala lufttemperaturen de senaste 30 åren är cirka + 0,15°C per decennium. Om denna takt i förändringen förblir stabil, kommer ytterligare genomsnittlig global stigning av lufttemperaturen till år 2100 att vara cirka + 1,2°C.

2: Tidvattensmätare längs kusterna indikerar en typisk stigning av den globala havsnivån på cirka 1-2 mm/år. Vid kusterna har takten i förändringen i stort sett varit stabil de senaste 100 åren utan någon acceleration den senaste tiden. Om takten förblir stabil, kommer den globala havsnivån vid kusterna normalt att stiga med 8-16 cm till år 2100, även om många platser i regioner som drabbats av inlandsisar för 20.000 år sedan, kommer att uppleva en sjunkande nivå.

3: Ned till 1900 m djup har haven sedan 2004 i genomsnitt värmts upp cirka 0,07°C. Den maximala uppvärmningen (cirka 0,2 °C, 0-100 m djup) påverkar främst hav nära ekvatorn, där den inkommande solstrålningen är högst.

4: Förändringarna i atmosfärens halt av CO₂ följer förändringarna i den globala lufttemperaturen. Dennas förändringar följer förändringarna i havets yttemperatur.

5: Det finns ingen märkbar effekt på halten av CO₂ i atmosfären på grund av den COVID19-relaterade minskningen av utsläppen av “växthusgaser”. Naturliga sänkor och källor för atmosfärisk CO₂ har långt större verkan än mänskliga bidrag.

+ – + – + – +

Med ledning av gjorda observationer finns det inget onormalt med vare sig väder eller klimat att oroa sig över. Naturkatastrofer har inträffat under hela vår evolution och långt dessför-innan. Under vissa perioder fler och under andra mindre.

Professor Ole Humlum

Freeman Dyson: Vetenskapens hela poäng är att ifrågasätta en accepterad dogm

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Professor Ole Humlum sammanfattar september

  1. När analyserna på Mauna Loa startade var koldioxidhalten ca. 315 ppm, motsvarande 2490 Gton koldioxid i atmosfären. Koldioxidmängden har ökat med 790 Gton sedan dess medan utsläppen från fossila bränslen, cementproduktion och ändrad markanvändning har varit ungefär dubbelt så stora. Den andra hälften har överförts från atmosfären till hav och land.

    Om ythavstemperaturen hade varit oförändrad hade koldioxidhalten i atmosfären varit 10 till 20 ppm lägre enligt Henrys lag, kemi och komponentbalanser, se http://john-daly.com/oceanco2/oceanco2.htm.

    Se även Roy Spencers empiriska samband som alternativ till Ole Humlums som enbart studerar haltvariationernas temperaturberoende, http://www.drroyspencer.com/2019/04/a-simple-model-of-the-atmospheric-co2-budget/.

    Med vänlig hälsning
    Anders Rasmusson

  2. @Anders Rasmusson

    Läs Humlums punkt 4 en gång till:

    Solens värme går ner i haven, så de blir varmare. De värmer atmosfären. Därefter blir utgasningen från haven märkbar och höjer
    halten koldioxid i luften.

    De försök att mäta halten “fossil koldioxid”, alltså den del som inte innehållen kol-14, landar på halter som så låga som 1 % av luftens innehåll.

    Bränslenas bidrag till den ökade halten i luften är alltså knappt mätbara.

  3. Länkar jag till Humluns sajt Climate4you, är klimataktivister vanligen där och hittar på orsaker för att inte ta del av dessa data från verkligheten. Som att det är en förnekarsajt.
    En gång möttes jag av argumentet att IPCC inte nämner något om Humlums forskning. Senare upptäckte jag att IPCC:s The Physical Science Basis från 2013 refererar till en vetenskaplig studie som Humlum deltog i och är en av medförfattarna till.

  4. Tack Anders Rasmusson, äntligen någon som kommer med fakta.

  5. De naturliga koldioxidflödena, cirkulerande mellan atmosfären, hav och land, är mycket stora och har pågått i alla tider. Till detta system förs, via atmosfären, koldioxid från de fossila bränslena. I atmosfären ökar mängden motsvarande ca. hälften av de fossila koldioxidutsläppen, den andra hälften övergår till hav och land.

    Under 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat något men systemet fylls fortfarande på med 90 till 95 % av tidigare fossila utsläpp.

    De senaste åren har atmosfärshalten ökat med ca. 2,5 ppm/år. Efter ett år med det reducerade utsläppet kan haltökningen istället förväntas bli 2,3 ppm.

    Med vänlig hälsning
    Anders Rasmusson

  6. Men dessa enkla och metodiska slutsatser passar inte i alarmistiska sfären, för de ska till varje pris visa att människan påverkar klimatet. I den strävan finns inga regler och fakta som är heliga, människor ska skrämmas till, och skämmas för, sin livsstil som skyldiga till CO2 ökning i atmosfären. Om det handlar om att styra och tvinga människor, främst i västvärlden, till ångest för den högst måttliga genomsnittliga temperaturuppgången, lyckas alarmismen nästan helt, med media, politiker och stora företag i förarsätet.

Comments are closed.