Den globala temperaturen har fallit 0,45 ºC på 6 mån

Figur 1. Dr Roy Spencer vid University of Alabama, Huntsville (UAH), redovisar satellitdata varje månad

Det är den mest erkända mätserien avseende den globala medeltemperaturen. Nollpunk-ten är genomsnittet för perioden 1991–2020. Således har den globala medeltemperaturen för den nedre delen av atmosfären nu hamnat något under de senaste 30 årens genom-snitt. Ökningstakten på koldioxidhalten i atmosfären visar dock inga tecken på att avta, ens under den hittillsvarande Covid-19 pandemin, varför koldioxid hypotesen måste bedömas som kraftigt överdriven eller helt ogiltig.

De senaste 6 månaderna har temperaturen fallit 0,45 ºC. Det är ovanligt snabbt, vilket inte behöver ha någon större betydelse, men det stärker onekligen intrycken på andra håll av att en kallare period har börjat.

Climate4you

Figur 2. El Niño och La Niña. Varma (> + 0,5 ºC) och kalla (< – 0,5 ºC) episoder för Oceanic Niño Index (ONI)

Den globala temperaturen påverkas av flera olika väderfenomen, där El Niño och La Niña är särskilt framträdande. De uppträder längs ekvatorn i Stilla Havet, se posten “El Niño och La Niña“. Över en mycket stor yta blir ytvattnet mycket varmt, El Niño, och växelvis kallt, La Niña. Det påverkar klimatet runt hela globen.

Grafen ovan visar att en La Niña nu påbörjats, vilket kan ha bidragit till den snabba avkyl-ningen av den globala temperaturen. Och kan eventuellt bidra till en fortsatt avkylning.

Kjell Lindmark

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Den globala temperaturen har fallit 0,45 ºC på 6 mån

  1. Göran 2021-05-06 at 18:11

    Japanska körsbärsträd blommar bara en gång om året, skulle dom nu blommat 2 ggr?
    Har du fakta på det?

  2. För mindre än tio år sedan blommade japanska körsbärsträd på julafton på Östermalm i Stockholm.

  3. Det gäller att upprätthålla lögnen om ett påstått klimathot. Hur ska man annars rättfärdiga att våra politiker beskattar koldioxid…

  4. La Niña har nog bidragit till att vi fått det kallare, men också att vi gått in i en annan solcykel med färre solfläckar. Runt om i Europa har det uppmätts rekordlåga apriltemperaturer. Polen har haft den kallaste april på 24 år, Tyskland på 40 år och England på 60 år, uppgifterna kommer från:
    https://www.iceagenow.info/met-office-downplaying-april-cold/#google_vignette

    I Sverige har alla årets fyra första månader i genomsnitt varit kallare än normalt, se:
    http://www.smhi.se/data/meteorologi/temperatur , och klicka vidare därifrån. Våra pk-media vill inte rapportera om dessa fakta, men på SVT gjorde man tidigare ett stort nummer av att körsbärsträden i Japan blommade rekordtidigt, orsakat av våra koldioxidutsläpp. Samma extremt vinklade nyheter som vanligt! Vi är nog många som nu kan konstatera att lövsprickningen är senare än normalt och att fruktan för jordens påstådda uppvärmning är befängd.

Comments are closed.