Svensk el juli 2021

Figur 1. Totalt levererad energi från årsskiftet, TWh

Under månaden producerades:

  • Totalt 10,8 TWh.
  • Vindkraften 1,5 TWh = 14 %.
  • Vattenkraften 5,5 TWh = 51 %.
  • Kärnkraften 3,5 TWh = 32 %.

Figur 2. Totalt levererad effekt med import och export

Jämfört med juni har exporten varit betydligt större de första fem dagarna och den tredje veckan.

Figur 3. Vindkraftens effekt med installerad märkeffekt

Vinden har varit svag under månadens första halva och några dagar sista veckan liksom i Tyskland. Men under tredje veckan blåste det bättre här än i Tyskland, vilket sannolikt är orsaken till den höga exporten då.

Figur 4. Kärnkraftens effekt hittills i år

Under sommaren har flera reaktorer ställts av för teknisk översyn.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Svensk el juli 2021

  1. Det finns mer än 10 GW installerad effekt vindkraft så figur 3 är inte korrekt. Att produktionen inte någon gång under juli kom över 50% av installerad effekt är säger ju bara en sak. Blir spännande att se hur man tänkt sig med produktionen av vätgas.

  2. Patrik, vi hade ju en “Etanol-Jesus” från Norrland som lyckades lura i godtrogna politiker och investerare att satsa på etanol som drivmedel! Ca 1.5 miljarder slösades enligt uppgift bort på detta bedrägeri med etanolfabriker och tvinga mackar till ombyggnad för etanol. Det hela blev givetvis en gigantisk flopp då det visade sig svårare än trott att få fram etanol ur träråvaran och att bilarna inte tålde för mycket etanol trots ombyggnad! Inga tidigare misslyckade fantasier verkar dock bita på miljödårarna utan flera vanvettsprojekt står för dörren som Hybrit och mer vindsnurror som kommer att kosta skattebetalarna ytterligare miljarder.

  3. Det är under denna månad som solkraften verkligen kan visa på sin potential nu är det maximalt med sol. Solkraften ingår antagligen i den bruna kurvan som fått beteckningen Other. Solkraften när den ger som mest, ger inte mer än detta.
    Har solkraften betydelse för landets energiförsörjning kan man undra.
    Förutom att vara en godhetsignalering har solcellsinstallationen ekonomiska fördelar för den enskilde solcellsägaren, (jag tänker på alla enskilda fastigheter vars tak har försetts med solceller)? Betalar sig på en 20 år, har det sagts. Tveksamt.
    Stora fastighetsägare typ kontorsfastigheter är enbart intresserad av godhetssignaleringen, att få en klassning som grön och hållbar. En klassning att visa upp för en potentiell hyresgäst.
    Vi har nog låtit lura oss själva än en gång. Hur uppjagade och förtjusta var vi inte inför etanolen som bränsle. Göran Persson gav oss hissnande framtidsutsikter där vi skulle bli självförsörjande på fordonsbränsle.

  4. Figur 4 visar att kärnkraften är planerbar och minskas för underhåll under sommarmånaderna. Figur 3 visar att vindkraften är väderberoende och icke-planerbar.

Comments are closed.