Göran Åkesson slår fast: Sista spiken i kistan för växthusgasteorin

Figur 1. Global fuktighet på olika höjder

(från ’Global Warming Driven By Plant Evaporation’, 28 juni 2021; principia-scientific.com)

Göran Åkesson har fortsatt att utveckla sin syn på klimatets beroende av koldioxid och växthuseffekten:

  1. I en pdf-fil som kan laddas ner från “Molnet”.
  2. I en kort sammanfattning här nedan.

+ – + – + – +

Sista spiken i kistan för växthusgasteorin

Detta inlägg är ett komplement till ’Växthusgasteorins definitiva svanesång’, presenterat den 27/9 2021 och tar upp en väsentlig definition och två viktiga hypoteser, använda som argument kring växthusgaseffekten. Dessa är

•Den operationella definitionen på växthusgaseffekten (Def)- Jordytans uppmätta temperatur omvandlas till utgående strålningsekvivalenter. Skillnaden mellan detta tal och strålningen vid TOA är storleken på växthusgaseffekten. Förändringar i den senare utvisar förändrad växthusgaseffekt.

•Hypotes (1) -kopplad till Def (H1)Närvaron av höga moln hindrar värmestrålning, bidrar till att större mängd utstrålningsvärme blir kvar i atmosfären och ger uppvärmning av jordklotet.

•Hypotes (2) (H2)- Ökande genomsnittstemperaturer ökar vattenavdunstningshastigheten, vilket ökar vattenångskoncentrationen, som i sin tur ökar uppvärmningen. Koldioxidens uppvärmningseffekt skapar en förstärkningseffekt med luftfuktigheten.

1. H1  och Def saknar relevans

Tabell 1. Väderberoendet av utstrålningen från jordens yta respektive TOA, Top Of the Atmosphere

Tabellen visar estimat från 16-års satellitmätningar av NASA/CERES avseende höga moln:

’Satellite Measurements Don’t Support Global Warming Claims’, 4:e mars 2021 från climatechangedispatch.com, enligt analys av Zoe Phin, Principia Scientific

Höga moln har således ingen uppvärmningseffekt på jordytan. Värdena i kolumn 1, som visar temperatur/utstrålningpåverkas inte av variationer i molnighet, kolumn 2. H1 är falsifierad. Hypotesens komplement om att låga moln ger avkylning saknar också stöd i kompletterande data.

Av ovan skäl saknar därför Def betydelse. Def är dessutom en fysikalisk anomali, vilket förklaras in extenso i det nedladdningsbara dokumentet.

I Kolumn 2 är skillnaden mellan högsta och lägsta värde (rad4 rad1) >25 W/m^2. Professor William Happer anger i en beskrivning av strålningsfysiken en utgående strålningseffekt från jordytan om 394 W/m^2. Schwarzschild-ekvationen beräknar han ge en påverkan från koldioxid om 30 W/m^2. Professor Happer anger att koldioxid bidrar till en ’värmeökning’ på jordklotet genom att förhindra värmeutstrålning med detta tal. Om 25 W/m^2 inte ger någon påvisbar temperaturpåverkan enligt ovan ger 30 W/m^2 inte heller det.

Koldioxidens uppvärmningseffekt, såsom angiven av professor Happer, kan inte vara sann. Fast det visste vi tidigare. Se mitt inlägg från 14/7 2021 ’Koldioxid-Endast kylande!’

En fysikaliskt korrekt tolkning av data i Tabell 1 är följande: Den elektromagnetiska strålningen tappar kraft vid möte med molekyler i atmosfären och förskjutes mot längre våglängder. Det ger upphov till molekylär rörelse, kinetisk energi. Ju tätare mängd molekyler desto större avvikelse och större förskjutning mot längre våglängder.

Moln/vattenånga och aerosoler ger större avvikelser än luft utan eller mindre mängd därav och moln ger naturligt större effekt än aerosoler. Processen är en naturlig del i atmosfärens temperaturprofil. Samma effekt sker via solen i dess inkommande EMS. Detta är en grund till den atmosfäriska uppvärmningen som en funktion av gravitationen.

2. H2 motsäges av verkliga data

I princip bygger hela modellverksamheten inom IPCC på förutsättningen att atmosfärens relativa luftfuktighet är konstant, samt att uppvärmningen är en funktion av koldioxidens förstärkande effekt, enligt H2. Figur 1 ovan och figur 2 nedan visar den uppmätta verkligheten angående relativ luftfuktighet.

Figur 2. Årligt medelvärde på relativa fuktighetens anomali relativt 1981 – 2010 mellan 70º S och 70º N över land och hav

Vi kan genom dessa bilddiagram enkelt sluta oss till att H2 är felaktig och att IPCCs klimatmodeller är falsarier. Under tiden som den relativa luftfuktigheten har sjunkit alltsedan 1970 har koldioxidhalten kontinuerligt ökat. Temperaturen har trendmässigt gått svagt uppåt men inte kontinuerligt under den aktuella perioden.

Sammanfattning

• den utgående elektromagnetiska strålningens resulterande våglängd vid TOA inte har något samband med temperatur vid jordytan.

• hypoteserna H1 & H2 gäller inte

 I övrigt hänvisar jag till i ingressen refererade inlägg från 27/9 2021. I tillägg därtill har Dr Roger Higgs, refererad till i detta inlägg, den 4 oktober 2021 på https://electroverse.net under ’Dr. Roger Higgs exposes ’Breathtaking Scale of NASA-HadCRUT Temperature Fixing Fraud’, sällat sig till den kritiska skaran vetenskapsmän, som påtalar oegentligheterna i gjorda temperaturkorrektioner. Vid eliminering blir bl.a. Dr. Higgs visade korrelation mellan SMOs max/min-värden och motsvarande globala temperaturer mer precis. En 146-årig tidsutdräkt påvisas, vilken är kopplad till havens kapacitet som värmeackumulator. Dr. Higgs beskrivning styrker slutsatserna i mitt refererade inlägg.

Sista spiken i kistan för växthusgasteorin

Göran Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Göran Åkesson slår fast: Sista spiken i kistan för växthusgasteorin

  1. När vi väl ser en ny temp bottennotering UNDER 2012-värdet (t.ex UHA) får vi en första KYL-signal. Därefter kan vi avvakta en ev Lägre Topp (<2016) innan temp trenden sannolikt accelererar nedåt. Börjar inte fallet ner redan kommande år lär det dröja ytterligare uppåt kanske 10 år innan motreaktionerna fått den tid de behöver. Å andra sidan kan vi inom den tidsrymden få uppleva t.ex begynnande missväxt-perioder inom jordbruket pga allt svalare och mer extrema vårtemperaturer.

  2. Tack Göran,

    Slump att 150-års cykel råkar sammanfalla med industrialiseringen. Ja, varför inte och särskilt när USA som enda nation med tillförlitliga rådata sedan förra sekelskiftet tydligt visar att temp trenden är konstant negativ (inkl nuvarande intermediär topp).

    Mina personliga baskunskaper inom cykelteori antyder eller bekräftar att nuvarande vädermässiga volatilitet (t.ex jetströmen) är typisk vid cykeltoppar eller bottnar. Alltså trendvändning är i antågande. Jag har även studerat den senaste solforskningen (new modern little ice-age) som visar att den relativa styrkan i en (nuvarande) längre solcykel (ej 11 år) tydligt påvisar divergenser som är typiska vid större trendvändningar.

  3. Thorleif
    Det är korrekt att globaltemperaturen nådde en topp 2016 och att den därefter är på väg neråt. Detta kan Du se på Dr. Higgs presenterade diagram i den refererade länken i slutet av min presentation.

  4. Figur 1;
    Skulle man kunna tolka den ökande rel fuktigheten (som jag måste bättre förstå) från 2010 med värden = higher highs (2016-19) som att yttemperaturen nått en platå eller t.o.m fallit något? Gäller nivån 3-500 mb.

  5. Lasse
    Det vi vet är att molnigheten under perioden 1983-2000 minskade med 6 procentenheter. Det hände samtidigt med en mer intensiv solinstrålning. Effekter på albedo ger utrymme för ökad instrålning och högre temperatur. Du känner säkert till Svensmarks et al teorier om molnighetens påverkan av den kosmiska strålningen. I tider när solens heliosfär drar sig tillbaka som nu ökar sannolikheten för att kosmisk strålning når atmosfären och kan ge ge upphov till mer moln och avkylning.

  6. Thorleif
    Din beskrivning kan vara riktig. Själv har jag svårt för att generellt kunna svara på Din fråga. Frågan om moln och fuktighet har ett flertal variabler.

  7. Tack för svar
    Funderar vidare.
    Vi vet att solen döljs allt mer sällan av moln, 20% fler soltimmar
    Är det en effekt av den sjunkande fuktigheten?
    Ger det värmetillskott?

  8. För oss som inte alls är insatta eller tekniskt kompetenta att analysera:

    Kan man sammanfatta det som att en långsiktigt minskad fuktighet på olika lufthöjder bevisar en lägre avdunstning och därmed en lägre temperatur? Alltså väldigt förenklat för oss lekmän. Isf torde datainsamlings-metoden vara av särskild kritisk betydelse.

    Som jag förstår fysiken torde ett kallt klimat kontra ett relativt varmare avspegla just skillnader i fuktighet.

  9. Verkligheten stämmer inte med IPCCs och Petter Wulffs fantasier. Verkligheten pekar inte mot något klimatnödläge och inga tipping points. Rånare hotar dig med fysiskt våld för att komma åt dina tillgångar och IPCC och Petter Wulff vill komma åt dina tillgångar med klimathotet.

  10. Lasse
    Relativ luftfuktighet är det jag tar upp eftersom det användes inom IPCC för att motivera växthusgaseffekten genom aktuell hypotes. Du kan googla på psykrometridiagram för att förstå hur relativ, absolut och specifik luftfuktighet är relaterade till varandra.

  11. Kort fråga
    Relativ humidity är det det relevanta måttet på fuktigheten?
    Hur ser den absoluta fuktigheten ut?

  12. Roger Higgs, som Åkesson hänvisar till, sa i januari 2019 att jorden höll på att svalna. Den förutsägelsen var och är, av allt att döma, fel. Kommentar?

Comments are closed.