Elpriser “Hemmavid”, del 2

Ingvar Åkessons el-kostnad “Hemmavid” totalt inklusive alla skatter och avgifter

För att få ett bättre grepp om el-kostnaderna har jag gjort ett diagram för år 2020 och 2021. Tokigheterna syns tydligt.

Som syns ligger nätkostnaden på ungefär samma nivå. Däremot har delen el-handel ökat kraftigt.

Jag har rörligt el-pris. Ansvarig minister svarar i intervju för SVT att man får skylla sig själv om man har rörligt el-pris. Han svarar som han har förstånd till. Han borde kunde ha kunnat bättre, men då hade han kommit in på regeringens tokiga el-försörjning.

Fast el-pris för konsumenten är bara en kortvarig lösning, om det tecknats vid ”rätt” tidpunkt. Det finns inga el-handelsbolag, vid sunda vätskor, som bedriver någon ”social” verksamhet och subventionerar priset till konsument. Problemet är det svenska el-nätets kris. Ansvariga för detta är MP+C+S. MP:s klimatpolitiska talespersoner, både föregående Lise Nordin och nuvarande Lorentz Tovatt, tar åt sig ”äran” av detta.

Förutom att priset har ökat har också energibehovet ökat för 2021 i förhållande till 2020. Vi hade en lägre årsmedeltemperatur 2021 än 2020. Det framgår av posten ”Årstemperaturen i Klippan”.

Är man intresserad av hur uppvärmningsbehovet förhåller sig till föregående år, gjorda besparingsåtgärder, etc. kan man göra detta genom att summera antalet graddagar. Det är uppvärmningsbehovet utan tappvarmvatten, för bad, dusch, etc.

Vid graddagar har man en referenstemperatur, som är satt till +17,0°C. Man räknar med att ingen uppvärmning behövs vid högre temperaturer.

Exempel, är dygnets medeltemperatur:

  • -1,5°C blir det 18,5 graddagar
  • +12,0°C blir det 5,0 graddagar
  • + 17,2°C blir det 0,0 graddagar

Det är enkelt för kalkylprogrammet att räkna fram dagens, månadens och årets graddagar när man har dygnsmedeltemperaturen.

För egen del kan jag se att uppvärmningsbehovet för 2021 har ökat med ca 18% i förhållande till 2020.

Om jag jämför min förbrukning av el + pellets, blir det också ca 18% i ökning.

Så vi har ökat uppvärmningsbehov och ökade el-priser. Det blir dyrt för konsumenten. Det är en skam för regeringen att kunna efterskänka 97% av el-skatten till serverhallar, men inte till svenska folket.

Vad behövs i fösta hand?
  1. En omgående politisk vilja att lägga om energipolitiken
  2. Tvärstopp för utbyggnad av mer Vindkraft, både till land och havs. Dessa bara stjälper i stället för hjälper
  3. ”Kapa” el-förbindelsen med Tyskland. Vi behöver inte ta del av deras misslyckade ”Energiewende”
  4. ”Kapa” el-förbindelsen med Danmark, så vi inte får in problemet bakvägen, så länge Tyskland har energiproblem
  5. Ta bort el-områdesindelningen
  6. Ta bort lagen som förbjuder återstart av nedlagda kärnkraftreaktorer
  7. Utöka och bygg nya (bio)kraftvärmeverk. Det kan hjälpa på marginalen.
  8. Bygg gaskraftverk vid Barsebäck. Elkablar etc. finns redan. Gasledning finns också fram, men den kanske behöver uppdimensioneras. De hade oljeeldad/gaseldad panna för vattenbehandling med effekten 30 MW.
  9. Återstarta snarast möjligt Ringhals 1 & 2 samt Oskarshamn 1 & 2. Det tar kanske 3 – 5 år innan de kan vara i drift, efter beslut.
  10. Satsa aktivt på den nya 4:e generationens kärnkraftverk, som kan placeras där behov finns och ”spillet” på ca 65% kan användas till fjärrvärme och inte som i dag till att värma havet. Det behöver inte utredas mer, även om nu Energimyndigheten 2021-12-20 har beviljat Uppsala Universitet och Chalmers 25.128.000 kronor för ”ANItA Akademiskt-Industriellt kärntekniskt initiativ” för att uppnå en framtida hållbar energiförsörjning.

Så vi kan tidvis ha både energiöverskott och effektbrist, om nu bara politikerna och deras s.k. rådgivare kan förstå det.

Den nuvarande energipolitiken ökar arbetslösheten genom orimligt höga energipriser och effektbrist som hindrar utbyggnader och nysatsningar.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

22 thoughts on “Elpriser “Hemmavid”, del 2

  1. Jag trodde EU-taxonomin trädde i kraft 1 jan 2022?

    Jag har inte kunnat hitta en sammanställning av t.ex vilka de slutligen lagstadgade Hållbara energi-slagen/bränslen blev. Kan någon ge en länk då EUs dokument är fullkomligt hopplösa att försöka läsa (massiva texter utan bra översikter).

    Tips! Lyssna till Veckopanelen Kvartal på nätet av den 8 jan. Från dryga 16 min börjar ämnet om hållbarhet. Det är opinionsbildare och ej experter som samtalar. Ej hållbar vattenkraft sammanfattas förstås som förstörda ekosystem. Men inget om vindkraftens miljöproblem och livscykelkostnad betr CO2. Kvartal ändå en etablerad fyr i MSM-mörkret.

    https://kvartal.se/artiklar/vad-menas-egentligen-med-hallbar/

  2. Eftersom vi lever i en marknadsekonomi så är det tillgång och efterfrågan som styr priset. Sverige har under lång tid haft lägre elpriser än våra grannländer, men nu när vi är ihopkopplade med resten av Europa så kommer priset på el att påverkas av våra grannländers pris. Vi får nog vänja oss med högre elpriser i framtiden.

  3. Brutus

    En av initiativ-tagarna till TNI är västvärldens största sammanslagna nyhetsbyrå Reuters/AP som fått bli ännu större efter sammanslagning med Thomson.

    Ordf för det nya bolagets stiftelse Jim Smith sitter i styrelsen för Pfizer, ofta ansett som världens mest korrupta företag av stlk. Pfizer är största köpare av reklamutrymme i media i t.ex USA.

  4. #Fredrik J
    Det finns lite olika uppfattningar bland “experterna” om detta. En närmare undersökning måste göras för varje reaktor. Man bör börja med den sist nedsläckta och fortsätta att “gå baklänges”. Det kommer säkert att erfordras en del reparationer och uppdateringar.
    Men allra först måste det finnas ett politiskt beslut och vilja att lösa problemet som de ställt till med. Höga ohållbara el-priser och kommande partiella el-nedsläckningar kommer att öka pressen på åtgärder. Det är val vart 4:e år med risk att de åker ut ur Riksdagen.
    Det är inte säkert att alla kan återstartas, men målet måste vara det.
    Det blir säkert snabbare och billigare än att bygga helt nytt. Tiden är knapp nu.

  5. Göran Åkesson

    Stort tack för ett mycket välinformerat svar på mina funderingar. Våra energi-politiker måste sannolikt vara inte bara högst medvetna om detta osv utan också om hur “snacket går” på de flesta nivåer.

    Jag skriver mao under på samtliga punkter ovan å Ingvar’s krav (är ni släkt förresten?). Vad har han för stöd bland partierna? Nada förutom några enskilda ledamöter antar jag? En moderat ivf😏. SD tycks ha blivit informellt intagna i parlaments-värmen så där tycks man ligga ganska lågt sedan en tid (kanske är jag fel ute).
    Opinionsmätningar visar framgång! De tycks fortsätta låta “konkurrenterna göra jobbet”!

    Vad menar du med “Men sålänge som Sverige har avtalat ingå i detta nät måste vi foga oss i EUs bestämmelser.”? Du menar förstås då att vi kan välja att helt enkelt bryta avtalet med dess politiska konsekvenser, dvs att vår “röst i EU” och våra politikers personliga förutsättningar sannolikt då minskar🙃. Allt har ett pris.

  6. Avseende punkt 6 ovan, återstart av nedlagda kärnreaktorer, rekommenderas detta inte enligt ett par kärnkraftsexperter som uttalat sig om det. Anledningen sägs vara att efter en nedstängning så saneras reaktorn med bl.a. syror, vilket skadar den permanent.

  7. # Thorleif : Mycket intressant om TNI via given länk. Klar demokratifara. Förklarar nog mkt av vad som händer i SVT.
    # Göran Å : Tolkas som att vi (Sverige) kan sköta vår energiförsörjning mera oavhängigt än som sker idag. Frågan är dock vilken självständighet som EON, Fortum o Vattenfall har att inte prioritera denna.

  8. Det är i viss mån komplicerat betr kompetensfördelningen mellan EU och en medlemsstat som Sverige. Politik inom området ‘energi’ ingår i det som kallas delad befogenhet i Lissabonfördraget i kraft från slutet av år 2009. (Den svenska regeringen då (moderatstyrd) genomdrev en betydande revision av den svenska grundlagen Regeringsformen år 2010- beställningsarbete-i syfte att underlätta EUs beslutsrätt framför Sveriges egen sådan. Portalparagrafen ‘att all styrning utgår från folket’ ersattes med ‘att Sverige ingår i EU’.) Det betyder praktiskt att medlemsstaten själv kan bestämma sin politik därinom i de avseenden som EU inte lagmässigt instiftat politik. Detta gäller således ‘energi’. Det går inte att på ett enkelt sätt avläsa vad Sveriges beslutsrätt innebär. Lagstiftningen sker gemensamt mellan Sverige och EU.
    Men Sveriges anslutning till ett gemensamt försörjningsnät är frivillig i så måtto att Sverige kan dra sig ur detta utan närmare kvalificering, eftersom ett bindande avtal inte finns för alla medlemsländer. Men sålänge som Sverige har avtalat ingå i detta nät måste vi foga oss i EUs bestämmelser. En viktig del därav behandlades av Ingvar Åkesson för en tid sedan gällande EUs egna energiförsörjningskrav, nämligen att alltid kunna uppfylla effektbehovet med undantaget endast ca 1 timme. Det kan Sverige inte uppfylla idag vid maxeffektbelastning säkert.
    Inlägget är således korrekt att Sverige kan dra sig ur avtalet kring gemensam elförsörjning. Sverige behöver, inte för att uppfylla EUs krav primärt utan inhemsk säker elförsörjning, genomföra en storskalig förbättring, där åtgärderna enligt inlägget kan betraktas som nödvändiga. Ordningsföljden kan såklart diskuteras.

  9. Varför går inte svenskarna ut och demonstrerar mot ett sådant vansinnes-beslut om vattenkraften?

    För att svensken tyvärr har för lång stubin och van vid att staten sköter “allt bra” för dem. Ett stort fel bidrar MSM med. De har slutat tänka och är mest följsamma efter “huvudspåret” att klimathotet gäller. Faktaresistenta samtidigt som ivf SVT/SR följer EBU som slaviskt följer TNI (Trusted News Inititiative) där inte bara C19-fakta undertrycks utan även klimat-fakta, dvs vetenskapliga fakta.

    https://www.thelibertybeacon.com/covid-19-the-shadowy-trusted-news-initiative/

    TNI är grunden till att MSM stänger ner allt som inte följer myndigheternas och regeringarnas narrativ.

  10. Det är kanske inte så konstigt att Sverige har haft större el-användning per person.
    I både Tyskland och Danmark har man haft mycket naturgas för sin uppvärmning. Danmark har t.ex. egna naturgaskällor.
    Ur gashänseende har Sverige varit ett “U-land” i Europa vad avser gasanvändning i jämförelse med bl.a. dessa. Sverige gjorde ett litet försök i början på 1980-talet, men upphörde fort med det. De andra länderna har väl utbyggda gassystem.

  11. Brutus

    Ja absolut. Ryssland under kommunismen har också haft marknader. Dessa drevs på planekonomisk grund precis som nuvarande klimat-politik.

    EU anser numera att vattenkraft inte är ett hållbart energislag. Sverige är det enda land i gemenskapen där det kraftslaget dominerar. Klart att EU inte vill att vi ska ha fördelar? MP har efter denna nya EU-policy givit sig på de svenska mindre vattenkraftverken där sossarna i sin maktpolitik godkänt att de ska avvecklas. EU-kommissionen tycks ha låtit parlamentet med de Gröna i spetsen driva detta misstänker jag?

  12. men — svensk energipolitik har inte medverkat till ett annat utfall.
    solceller och vindkraft är bra på många sätt men får inte förblinda.

  13. Kanske det inte är oväsentligt att svensk el-användning per person
    är dubbel mot dansk och och tysk.
    Svensk privat användning är tillsammans med service större än för industrin.
    Men det beror kanske på att vi historiskt haft lägre pris än de båda andra.

  14. # Thorleif : Tack! Svaret är ju ganska avgörande för ev framtida åtgärder. EU utvecklas mer o mer till ett auktoritärt planhushållningsmonster. Subsidiaritetsprincipen kan man inte ens stava till vare sig i Brüssel eller EU-nämnden här hemma. Det är en mängd krav som behöver uppfyllas för att kallas konkurrensmarknad. Säger man bara marknad kan det handla om monopol, oligopol eller annan marknadsform. Det grundläggande problemet är tveklöst den tyska energipolitiken, som mer o mer påverkar svenska elpriser.

  15. EU har som mål en gemensam energi-marknad med konkurrens där vi ska kunna köpa vår el från företag från alla medlemsländer.

    EU har också en viktig diskriminerings-regel där vi alltså måste erbjuda 70% av vårt utbud till utländska förfrågningar till marknadspris.

    Problemet är som H Jönsson säger i sin senaste video att “el-marknaden” inte uppfyller rekvisiten för att kunna kallas marknad. Än så länge ivf en byråkratisk konstruktion.

  16. Pkt 5 El-områdesindelningen är väl ett EU-påfund?

    Både ja och nej är svaret. Vi har som vk vet en skyldighet att kunna leverera/erbjuda till marknadspris upp till 70% av utbudet TILL utländsk anknuten efterfrågan (via kabeln).

    Danmark protesterade hos EU-kom (2006) då vi inte erbjuder el under kalla dagar. Sv Kraftnät skapade då el-områdena (2011) som avgränsar svaga överförings-ställen i nätet (flaskhalsar) och lovar EU att bygga ut kapaciteten. Hur el-områdes-indelningen ökar c.p. möjligheten att erbjuda dansken mer el under kalla dagar förstår jag inte!

    https://elen.nu/elomraden/elomraden-i-sverige-se1-se4/

  17. Bra fråga Brutus

    Föreligger ett bilateralt avtal och har kostnaden bestridits av båda parterna?
    Hur långt har EU lyckats stadsfästa “den gemensamma energipolitiken”?
    Finns det ett formellt styrande EU-regelverk på energi- resp el-området. Det borde det finnas men frågan är hur bindande det isf är!

    MSM och politiker är intransparenta kring EU’s successiva “styrning”.

  18. # Ingvar Å : Dina förslagspunkter är bra. Ju förr desto bättre. En sak undrar jag : Kan Sverige klippa överföringskapaciteten till Danmark och Tyskland utan konsekvenser?

  19. För att förstå dessa elprischocker måste man förstå hur Tysk elenergi produceras.
    Det är kol eller gas.
    Gasen blev väldigt dyr.
    Kolen krävde koldioxidavgifter som blev väldigt dyra.
    Därför får vi ofta höga priser i söder.
    Vi betalar för koldioxidutsläpp som inte sker!
    Det är väl det som kallas negativa utsläppsavgifter! 🙂

  20. PK: Vad bråkar ni om? Vi politiker har ju bestämt att det ska bli varmare på jorden. Detta är bara några månaders övergång till varmare väder och då behövs inte lika mycket el! Så det så.

  21. Vi kommer att matas med valfläsk detta år. Åtminstone fram till mitten av september. Elen kostar nu 19 öre per kWh i norr och 69 öre i söder.

Comments are closed.