Hade Indien faktiskt +50ºC

HT

Visst var det varmt i Indien den 11:maj ! Man behövde svalka sig !

Men var det verkligen +50º C i New Delhi som SVT och TT larmade om ?

Nja, visst fanns det väderstationer som loggade denna temperatur. Hindustan Times förklarar:

+ – + – + – +

2022-05-16, Hindustan Times:

49.2°C: A meltdown at Delhi’s Mungeshpur

(En härdsmälta i Delhis stadsdel Mungeshpur)

På söndagen registrerade alla 11 väderstationer över hela Delhi maximala temperaturer över 45°C, men Mungeshpur och Najafgarh (i sydöstra Delhi) registrerade över 49°C, siffror som den nationella huvudstaden aldrig har noterat förr.

Förvisso startade de automatiska väderstationerna i de två stadsdelarna först i år, så inga tidigare uppgifter finns tillgängliga.

Safdarjung, basväderstationen för Delhi, registrerade maximalt 45,6°C, fem grader över det normala. Historiskt rekord för Safdarjung är 47,2°C, registrerat den 29 maj 1944.

Mungeshpur är ett semi-urbant område med en kombination av betonglagda ytor och öppna gårdsfält. Mungeshpur ligger intill ett antal industrier i Haryana, en faktor som invånarna sa skulle kunna driva den pågående värmeperioden.

Tidigare hade vi många träd i området. Men sakta ökar byggandet, som i industriområdet Bawana inte alltför långt borta, eller på Haryana-sidan, där ett antal fabriker har vuxit upp, som bidrar till utsläppen och värmen. Byn har också utvecklats och med byggandet har antalet träd minskat”, sa Singh och tillade att de billiga AC-anläggningarna som installerats i de flesta hem storknade i rekordvärmen.

+ – + – + – +

Är rekorden officiellt godkända ?

Paul Homewood på bloggen “NOT A LOT OF PEOPLE KNOW THAT” konstaterar:

I am not aware whether the Indian Meteorological Dept have officially endorsed these “recordsyet. But I would hope that they conclude that they do not meet the necessary standards.

(Jag vet inte om den indiska vädertjänsten officiellt har godkänt dessa “rekord” ännu. Men jag hoppas att de drar slutsatsen att de inte uppfyller de nödvändiga normerna.)

+ – + – + -+

Typfall för “Urban Heat Island”

Alltså: Nya automatiska väderstationer placerade i ett område dominerat av betongytor och byggnader, där träden försvunnit. Det är vad som Antony Watts i USA visat ger flera grader fel i mätningarna.

Precis som vi är vana vid:

Media levererar nästan alltid “FAKE NEWS” när det gäller klimatet ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Hade Indien faktiskt +50ºC

  1. “Historiskt rekord för Safdarjung är 47,2°C, registrerat den 29 maj 1944.”
    Varför var det så varmt redan 1944? Var det klimatförändringar redan då? Eller är det vädret som varierar som vanligt?

  2. När jag besökte Hooverdammen 2016 var det 52,5 grader varmt, samma i death wally 52,5.

  3. När det gäller friidrott, ser folk det som självklart att de måste godkännas för att gälla. Det kan till exempel ha varit för mycket vind eller den som slog rekordet kan ha varit dopad.
    När det gäller temperaturrekord, verkar folk ta det som självklart att de gäller utan vidare. Som om det inte skulle behövas kontroller! För några år sedan fick exempelvis ett rekord i Glasgow strykas för att en glassbil (!) hade stått bredvid väderstationen och blåst ut värme.
    Länge ansågs världsrekordet för höga temperaturer ha varit satt i Libyen. Om det nu var 30-tal eller 50-tal. Jag minns inte. Det har strukits för det anses att termometern inte var tillräckligt skyddad från direkt solstrålning. Och kanske var den som läste av termometern oerfaren och läste av fel.
    Nu är gällande rekord satt 1913, i Death Valley i västra USA. Det görs försök att ogiltigförklara det rekordet också. För de klimathotsreligiösa är det oacceptabelt att värmerekordet för världen sattes för över 100 år sedan. Hittills har de inte lyckats.

  4. På tal om öknar har vi ridit på kamelrygg under solen i Sahara. Det gör man inte utan huvudbonad! Vi övernattade i ett övergivet militärläger där vi trodde vi skulle frysa ihjäl under natten. Faktum är att det blivit vanligare med snö i Sahara. Det snöade 2017, 2018 och 2021. Tidigare hade det snöat senast 1979.

  5. Jag har en mycket nära släkting som har tjänstgjort i FN styrkan i Mali och där loggade man över 50 grader Celsius i öknen. Så visst finns det platser på jorden som är varma och det finns platser som är kalla.
    Att hänföra enstaka temperaturer på enstaka platser har nog inget med klimatet att göra.

Comments are closed.