Cat 4 orkanen Ian i Florida

Figur 1. Orkanen Ian klassas som en kraftig kategori 4, vilket är de näst värsta orkanerna

Den har drabbat Florida med stor skadegörelse. Den har träffat tätt bebodda områden. Jag har sett ett par villor under byggnad där och fick då intrycket att de är något mindre stadiga än svenska hus.

Figur 2. Här verkar husen i ett helt kvarter vara “bortblåsta”

Ian är på väg mot South Carolina, med skyfall, som kan orska ännu större skador.

Ian kommer förmodligen att tas som bekräftelse på att utsläppen av koldioxid förvärrar extremvädren. Emellertid har Gregory Wrightstone på CO₂ Coalition mycket påpassligt cirkulerat ett “Newsletter” om orkaner som drar in över Florida:

Figur 3. Antalet orkaner som träffat Florida varje decennium sedan 1850

  • Rött: Alla orkaner.
  • Blått: de större orkanerna, jag antar kategori 4 och 5.

Man ser en tydligt avtagande trend under förra seklet, vilket är logiskt eftersom klimatet då blev varmare med mindre skillnad i temperaturerna mellan polerna och ekvatorn. Under innevarande sekel tycks klimatet bli kallare, vilket sannolikt vänder trenden till fler och värre orkaner.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Cat 4 orkanen Ian i Florida

  1. Den som hävdar att orkanerna blir fler i en varmare värld har helt enkelt inte vetenskapen med sig. Enligt den, blir orkaner lite ovanligare när/om världen fortsätter att bli varmare.
    Fast de klimathotsreligiösa förnekar hela tiden vetenskapen, eftersom den religionens dogmer inte stöds av någon seriös vetenskap.

  2. #Thomas P
    En sak som du säger är definitivt helt korrekt – att ”det går att trixa med statistik … så att man kan bevisa vad man vill”.
    Några som är experter på det är företrädare för IPCC …

  3. Weatherbell hade ett inslag om detta i veckan, dvs var och när orkanerna drabbat USA.
    Kolla om du har en poäng här:https://www.weatherbell.com/
    16:33 in ser du hur orkanerna var lokaliserade på 1950 talet-långt norr ut!

  4. Lasse, det går att trixa med statistik för ovanliga händelser som orkaner så man kan bevisa vad man vill. Det enda jag tror är statistiskt säkerställt är att man ser orkaner längre norrut nuförtiden vilket är logiskt när haven värms upp.

  5. Lasse, du har rätt att orkaner är ett effektivt sätt att kyla jorden på de breddgrader där sådana kan förekomma, dvs som du skriver skall havstemperaturen vara minst 27 grader, men det får heller inte vara för nära ekvatorn för där är corioliskraften för svag. Som vi just sett i Florida har dock kylning av jorden via orkaner vissa biverkningar.

    Stänger vi in värmen effektivare via mer växthusgaser kan man vänta sig att mer energi kommer hamna i orkaner istället.

  6. Orkanerna bildas över varma hav , varmare än 27 grader.
    De har en inverkan som kyler globen och balanserar havets energiinnehåll.
    Det har visats att vid 27 grader så sker det ett drastisk utbyte av energi vilket begränsar uppvärmningen.
    Sök på Willis Eschenbach på sidan WUWT.

  7. @Tomas P.
    Och vars ifrån kan dom temperaturskillnaderna ha sitt origin tro?

  8. “… med mindre skillnad i temperaturerna mellan polerna och ekvatorn”

    Orkaner drivs inte av denna temperaturskillnad utan av skillnaden i temperatur mellan havsnivån och tropopausen. Sture tänker på lågtrycken uppe på våra breddgrader.

  9. Men det verkar finnas säkra hus även i orkandrabbade områden.
    Trixet är att bygga två våningar där den undre kan “offras” och den övre kan vara intakt.
    Såg ex på detta i ett reportage.
    I övrigt så är mobil homes lämpliga. Låg insats och lätta att ersätta.

  10. Man bygger hus där man inte ska bygga hus är bara ett av problemen ett annat är att man i USA använder för klena konstruktioner och många hus är rena fuskbyggen om man skulle bedöma dem efter svensk byggstandard. I USA byggs inte hus som ska hålla i århundraden utan man river i stället för att renovera och bygger nytt med på samma undermåliga sätt så billigt som möjligt. Sen finns ju delstater med andra regler som Kalifornien där jordbävningar gjort att man byggt kraftigare konstruktioner.

  11. Bebyggelsen har ökat i Florida. Flera drabbas. Sedan är det säkert så att försäkringsbolagen är återförsäkrade via den federala staten, vilket gör att man inte har något krav på att husen ska tåla en orkan för att få en försäkring, eller att man kan få en försäkring som inte är orimligt dyr.

    Det finns områden i USA där försäkringsbolagen antigen vägrar försäkra eller försäkrar till väldigt hög premie. I stället går den federala staten in och tar smällen. Konsekvensen är att det byggs hus där det aldrig borde byggas hus.

  12. Det gäller inte bara för Florida att det inte är fler orkaner som når land nu än tidigare. Det gäller för hela USA. Men de klimathotsreligiösa förnekar alltid fakta, så de lär väl ändå hävda att USA drabbas allt oftare av orkaner.

  13. Ian m. fl. orkaner visar framför allt vådan av att för många bygger och bor för lågt och för nära vatten. Att frivilligt bosätta sig i Florida är att medvetet utsätta sig för påtaglig risk. Rimligen borde Florida liksom nederländerna skydda sig, men det tycks de inte göra.

Comments are closed.