Ny Lysenkoism ett växande hot mot riktig “vetenskap” !

Trofim Lysenko politiserade ärftlighetsläran med Stalins gillande

Hans förvridna teser om växtförädling ledde til hungersnöd och död för närmare hundratalet miljoner människor i Sovjet och Kina.

Liknande tendenser återfinns i dagens akademier, vilket särskilt berör forskningen om klimatet. Därför denna post som uppmaning till skärpt uppmärksamhet.

Från Wikipedia klipper jag:

Grundtesen för Lysenko var, att förvärvade egenskaper kunde gå i arv och att man därför kunde lära arter – och människor – att leva i en karg miljö. Det skulle alltså innebära att man skulle kunna ge en individ vissa egenskaper under livet och sedan skulle dessa egenskaper automatiskt föras vidare till avkomman. Det var en tanke som var mycket tilltalande för bolsjevikerna, eftersom det var en teori som stämde väl in med en materialistisk dialektisk historieutveckling. De trodde att de skulle kunna skapa en ny sorts människa, perfekt anpassad för det kommande kommunistiska lyckoriket på jorden, Sovjetmänniskan

+ – + – + – +

Duggan Flanakin refererar några moderna tendenser på cfact. Jag gör några utdrag:

“Science” that focuses on feelings threatens our future

(“Vetenskap” som fokuserar på känslor hotar vår framtid)

2023-01-11

“Våra skolor misslyckas med att utbilda elever att vara förberedda för grundutbildning i naturvetenskap – samtidigt som de lär dem att politisk konformitet är vetenskapens väsen.”

Enligt “National Association of Scholars”, NAS, (Nationella Föreningen för Lärdom) riskerar Amerika idag att återskapa Lysenko-kulten som dominerade Sovjetryssland och det kommu-nistiska Kina för nästan ett sekel sedan.

Den sovjetiske biologen Trofim Lysenko ledde med början på 1930-talet en kampanj mot mendelsk genetik och vetenskapsbaserat jordbruk. Han förkastade naturligt urval till förmån för hans egna självutformade tekniker som han felaktigt hävdade skulle radikalt öka skördarna.

K.L. Lerner skriver att “lysenkoismens katastrofala effekter … illustrerar mörkt det kata-strofala intrånget av politik och ideologi i vetenskapens angelägenheter.” Lysenkoismen förvärrade svälten och nöden som sovjetmedborgarna stod inför. Det ledde också till förtryck och förföljelse av vetenskapsmän som vågade motsätta sig hans pseudovetenskapliga doktriner. Ordförande Maos antagande av lysenkoismen kulminerade i den stora kinesiska hungersnöden 1959-62.

Lysenkos propagandadrivna “revolution inom jordbruket” gav honom befogenhet att för-döma biologer som “flugälskare och folkhatare” och hävda att “biologiska regelbundenheter inte liknar matematiska lagar.” Hans påstående fick starkt stöd av Josef Stalin, som summariskt avskedade, fängslade eller avrättade mer än 3 000 vanliga biologer och genetiker. . .

Politiseringen av vetenskapen i Amerika – en ny form av lysenkoism – har fått fäste över hela USA:s akademi. “Washington States” nyligen antagna kursplan för klimatvetenskap för gymnasieelever hävdar att “Alltför länge har naturvetenskap och naturvetenskap priori-terat … rationellt tänkande.” Gymnasieelever måste fokusera på känslor, poesi, aktivism och en “allmän medverkan i skapandet av konst” – inte på att lära sig hur världen verkligen fungerar.

För att uppnå detta mål tog staten hjälp av “The Bureau of Linguistical Reality”, (Byrån för Språklig Realism) som grundades 2014 “i syfte att samla in, översätta och skapa ett nytt ordförråd för den antropocena tidsåldern.” Byrån etablerades “som ett interaktivt konceptuellt konstverk för att hjälpa till att fylla det språkliga tomrummet i vår snabbt föränderliga värld.”

Washington States klimatvetenskapliga utbildning vägleds alltså av konstnären Alicia Escott, vars framstående verk är “Letters Sent Sometime after the Continents Separated”, (Brev avsän-da någon tid efter det att kontinenterna skildes åt) och Heidi Quante, som översatte en examen i kulturell antropologi i ett partnerskap med Escott “eftersom hon kände sig tom på ord för att beskriva de mycket verkliga känslor hon upplevde när vår värld snabbt förändras.”

Läroplanen frågar därför eleverna: “Ska vi ha barn?” i en värld som snart kommer att överväldigas av klimatkatastrofen. Den säger att livet för vår art kräver att gymnasiepojkar “graciöst och tacksamt måste stå åt sidan” och låta “farmödrar överallt på planeten resa sig och ta [sin] plats i världens ledarskap.” Kort sagt, pojkar [särskilt rationella tänkare] får inte bli vetenskapsmän.

Över hela Amerika försummas rationella undersökningar till förmån för propagandadrivna känslomässiga “lösningar” av den typ som ledde till Challenger-katastrofen. Som berättas i Michael Bennetts bok från 1991,” The Asbestos Racket: An Environmental Parable”, (Asbest Bedrägeriet: En Miljöbluff) slutade NASA att använda asbestbaserade tätnings-medel som kunde motstå extremt höga temperaturer till förmån för “lucky kitt” på grund av en överdriven ångest för en hypotetisk asbestförgiftning.

Rationella tänkare hade ifrågasatt klokheten i att ersätta asbestbaserade tätningsmedel i raketer, trots deras vida överlägsna prestanda som brandskyddsmedel. Men Challengers besättning dog på grund av en epidemi av “rädsla, spridd av vetenskaplig okunnighet, byrå-kratiskt tjafs, politiska ställningstaganden, giriga advokater, sensationsfrämjande reportrar och entreprenörer som jagar den allsmäktiga penningen.” Låter bekant? . . .

Idag skriver NAS, “vetenskapens kris har fortskridit så långt som den har gjort eftersom allmänheten belönar tvivelaktig vetenskap av okunnighet men också för att människor gillar idén att vetenskapen bekräftar populära fördomar.” Rapporten efterlyste ett återupplivat fokus på korrekt användning av statistiskt baserad forskning och dess fallgropar – hur statistik kan manipuleras för att skapa en illusion av sanning som inte existerar i den verkliga världen.

En annan NAS-rapport, “Climbing Down: How the Next Generation Science Standards Diminish Scientific Literacy”, (Klättra ner: Hur nästa generations vetenskapliga standard minskar den vetenskapliga bildningsnivån) uttryckte oro över förekomsten av “krafter som arbetar inom vetenskapens institutioner och blockerar legitimt ifrågasättande. Vidskepelse, dogmer och okunnighet klär idag ut sig som vetenskap alltför ofta och försöker tillskansa sig vetenskapens auktoritet för att främja sina egna mål.”

+ – + – + – +

“Verkliga känslor”

Det är kanske förståeligt att “Verkliga Känslor” känns viktigare än “Verkliga Fakta” med uppmätta siffror, om man tycker att dessa är tråkiga, så att man inte förstår vad de betyder. Och inte orkar anstränga sig för att FÖRSÖKA förstå, eftersom man inte alls BEHÖVER anstränga sig, då lönen kommer varje månad ändå. . .

Dagens välstånd blev möjligt med inträdet i “Upplysningstiden”. Vi tycks nu vara på väg in i “Nedsläckningstiden” med dess medeltida mörker och religiösa tvångströja.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Ny Lysenkoism ett växande hot mot riktig “vetenskap” !

  1. Epigenetik , studera gärna. Det vidgar perspektiven, särskilt när vi tror oss veta allt men det finns bara mer och mer att förstå utanför vårt nuvarande vetande.
    T o m för denna klarsynta webbsida.

  2. Tyvärr verkar upplysningstiden vara över. I alla fall i väst. I inte fullt så demokratiska länder i öst verkar forskarna ha större frihet när det gäller naturvetenskap. Men naturligtvis kan i alla fall inte samhällsvetare få fram resultat som makthavarna där ogillar.
    Det är nog ingen slump att den enda klimatmodell som inte är totalt misslyckad utvecklades vid matematiska institutionen i Moskva, Rysslands huvudstad. Eller att det finns duktiga klimathistoriker i Kina. I inget av de två länderna har klimatforskare krav på sig att få fram resultat som stämmer med klimathotsreligionens dogmer.
    Varför har västs demokratier haft den utvecklingen att forskning numera måste få fram resultat som är politiskt korrekta i stället för faktiskt korrekta?

  3. Tyvärr är nog inlägget “huvudet på spiken”. Vad som är “rätt” vetenskap bestäms av vad som är “politiskt” rätt.

    Det som är svårare att förstå är varför västvärlden anammat en så självdestruktiv ideologi. Vi ska avveckla vårt energisystem – samtidigt som Kina, Indien, Indonesien .. bygger ut kolkraft. Vår avveckling ska göras för att “rädda världen”. Övriga 80% av världen gör inga som helst försök att “rädda världen”.

    En halvsenil president i USA, en floskelrapande barbiefigur i EU, realpolitiker i Asien, Afrika och Sydamerika.

    Vad blir resultatet – ett fattigare EU/USA. Ett mäktigare Asien.

  4. Människan ingår som en del i naturen. Därför måste vi alltid vara på vår vakt när kortsiktiga intressen försöker dominera naturen. Vi har under ganska lång tid sett hur grindvakterna korrumperats och ofta fallit till föga när allmänhetens bästa på längre sikt ska vägas mot behovet av tillväxt via innovation och investeringar i nya tekniker osv.

Comments are closed.