Bygglov: Vätgasanläggning

Vattenfall

Principen för Vattenfalls försöksanläggning i Ringhals

Omsorgsfullt renat vatten släpps ner i ett reaktionskärl, där elektroder med elektrolys spjälkar vattnets atomer från varandra och sänder syre, O₂, till vänster och väte, H₂, till höger. Här fattas den utrustning som krävs för att hantera gaserna: Komprimering till tryck på 300 – 900 bar eller kylning till minus 183º C, syre, respektive minus 253º C för väte.

Piteå-Tidningen rapporterade den 28/1 att Svevind beviljas ett tio år långt bygglov för en vätgasanläggning i Markbygden.

  • Tanken är att använda energin från vindkraften för att producera egen vätgas. – Syftet är att kunna optimera den el som vindkraften levererar och vätgas är något som efterfrågas av industrin, säger Fredrik Bäcklund, operativ chef för Svevind.

Vattenfall och PREEM

Vattenfall skriver:

DIREKT ELEKTRIFIERING AV PERSON- OCH LASTBILAR är en vedertagen väg mot fossilfria transporter. Mindre välkänt är möjligheten att utnyttja indirekt elektrifiering för att minska klimatpåverkan från flytande biobränslen ännu mer – och här görs stora framsteg. Preem och Vattenfall har inlett ett samarbete i syfte att använda fossilfritt väte för stor-skalig bränsleproduktion.

Siemens Energy, Finspång, f.d. STAL

I en pressrelease från 2019:

Siemens bygger vätgasanläggning för utsläppsfritt energisystem.

Projektet Zero Emission Hydrogen Turbine Center (ZEHTC) har nu fått alla klartecken på plats för att bygga ett komplett energisystem utan växthusgasutsläpp vid Siemens gasturbinverkstad i Finspång.

Projektet finansieras via Energimyndigheten och programmet ERA-Net Smart Energy System. Siemens Industrial Turbomachinery AB är konsortieledare i samarbete med Länsstyrelsen i Östergötland, Finspångs kommun, AGA Linde, Chalmers och Bologna Universitet.

Projektet innefattar bland annat elektrolysör, vätgaslagring och batteri, solpaneler, el- och rördragning samt kontrollutrustning som kopplas till den befintliga testanläggningen för gasturbiner i ett mikronät.

+ – + – + – +

Många projekt på gång

På nätet har jag snavat över dessa projekt, men noterat att många fler är på gång i Sverige. Jag hoppas att någon som kommenterar kan ta sig tid att leta upp fler projekt och göra en lista på dem. Särskilt intressant är förstås att se vilka som får sin finansiering från Energi-myndigheten eller andra förvaltare av skattepengar.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Bygglov: Vätgasanläggning

  1. Eon har ett vätgasprojekt tillsammans med Perstorp i Stenungsund med effekten 18 MW. I Tyskland har dom en anläggning på 1.5 MW, man måste skilja på vätgas för industriella processer/bränslen och vätgas för elgenerering. I projekt HYBRIT i Norrbotten rör det sig om 80 TWh, hälften av Sveriges nuvarande elproduktion och ca 8 GW el, 8 kärnreaktorer a 1000 MW behövs eller en vindkraftsskog 2.5 ggr Ölands yta på så där 8000 vindkraftverk. Nationalekonomen Magnus Henrekson jämförde idag Hybrit projektet med det berömda fartyget Titanic i kvällens Agenda SVT2, jag har en artikel på Klimatupplysningen om detta orealistiska projekt, det är också värt att läsa de många kommentarerna.

  2. Vätgas är ett mycket effektivt sätt att förstöra energi.
    Vindkraft har en kapacitetsfaktor på i bästa fall 40 % för landbaserade verk.
    Elektrolysören har en verkningsgrad på 65 %.
    Komorimering till 200 Bar förbrukar ca 10 %.
    Vätgasel via vätgasturbin uppskattas till 40 %-

    10 kW installerat ger i detta exempel 1 kW, energimyndigheten uppskattar priset på vätgasel till 7 kr/kWh då denna gröna revolution är genomförd.

  3. Ständigt nya stolleprojekt i klimatets namn. Vätgassatsningen är ytterligare ett exempel här. De bygger sina kalkyler på att ständigt höjda skatter ska göra fossila bränslen så dyra att vätgasen härigenom blir attraktiv. Det är ett dåraktigt argument som inte tar hänsyn till vare sig den förödande ekonomiska effekt det skulle ha på vår konkurrensutsatta industri eller hushållens ekonomi.

    Elektrifieringen av person- och lastbilar påstås vara en vedertagen väg mot fossilfria transporter. Det är direkt idiotiskt att inbilla sig att tungt lastade långtradare kan drivas med el, då de då hade behövt batterier i viktklassen 5 ton som skulle ta alldeles för lång tid att ladda. Vi behöver inte ett fossilfritt samhälle, det är bara en vanföreställning bland våra verklighetsfrämmande beslutsfattare. Sverige håller på att förvandlas till ett nytt Absurdistan, där inga ekonomiska kalkyler görs, inga naturlagar påstås gälla och där “den rätta tron” övertrumfar all kunskap och förnuft.

  4. Elektrolysen måste köras hela tiden, så vindkraft duger då inte som elförsörjning för processen.

  5. I Wiesbaden i Tyskland står sedan december 2022 tio stycken vätgasbussar till ett värde av 6 miljoner Euro stilla. Tankstället som kostat 2 miljoner Euro är defekt och det är svårt att få tag på en reservdel från Asien. En representant från De Gröna säger att man enkelt löser problemet genom att sätta in elbussar. Emellertid saknas plats för att ladda alla elbussarna. Därför har man beställt ett antal 19 m långa länkbussar som drivs med diesel.

  6. Ny Teknik frågar (2017-11-14): ”Hur ska ni kunna göra vätgas billigare än kol?”
    Komprimerat svar:
    Tanken är att det ska ske om 20–30 år. Då blir all världens energi mycket, mycket dyrare tack vara att koldioxid via skatter och certifikat dyrare att släppa ut, säger Görnerup, dåvarande chef för detta ”Hybris” miljard – ”forskningsprojekt”.
    (H2 Green Steel bygge av fabrik, icke medräknad.)

    Projektets forskare sitter m a o och väntar på att utsläpp av koldioxid från fossila bränslen, via skatter, certifikat m fl, skall bli “dyrare” än vätgas, kanske 2050?
    Ingen vet vilka innovationer, patent och/eller hypotetiska forskningsrön ligger bakom detta projekt?

    Förutom att man kraftfullt måste öka koldioxidskatter och koldioxid-certifikat, som givetvis skattebetalarna måste betala via mycket dyrare energi, har EU beslutat att använda närmare 5000 miljarder av skattebetalarnas pengar för vätgas.
    Nästan lika mycket som alla människor och företag i Sverige producerar/omsätter under ett år – så mycket av våra skattepengar samlar givetvis mängder av gamar och charlataner.
    Sannolikt kommer EU:s alla länder på olika sätt också att satsa ungefär lika ofantlig summa av skattebetalarnas pengar.

    Energifördyringar har redan inneburit att många människor inom EU redan nu tvingas att välja mellan att svälta och frysa.
    Sannolikt kommer alla människor inom EU drabbas av svält och/eller kyla före 2030 om galenskapen fortsätter.

    Vetenskapen samt IVA:s nya rapport:

    1 kg vätgas innehåller 33 kWh men kostar 3 ggr så mycket elenergi, ca 110 kWh, att framställa via t ex dyra elektrolysörer, inklusive att komprimera/kyla, lagra, transportera, stora läckage mm.
    Samt 9 kg extremt dyrt, absolut rent vatten.
    Och därefter energiförluster vid slutlig omvandling till el.
    Notera att man fortfarande måste använda kol/koks för att erhålla stål – vilket man talar tyst om.
    (Vätgas vid användning som bränslecell ytterligare stora förluster)
    https://www.iva.se/publicerat/vatgas-och-dess-roll-i-elsystemet/

    Detta innebär att vätgas inte är en energikälla utan en mycket otäck energikonsument..

    Att använda vätgas i större skala är lika dumt som att växla en 100-lapp och bara få 30 kr tillbaka, om och om igen, samtidigt som utsläppen ökar mångdubbelt, jämfört med t ex kol, räknat per nyttiggjord energi i kWh.

    Trots över hundra år av forskning, försök att krossa naturlagarna har man givetvis inte lyckats.
    Det finns inte och kommer inte att finnas någon teknik, ”alkemi”, som slår sönder naturlagarna.

    Vätgas är m a o oerhört explosivt, även när det handlar om världens ekonomi och utsläpp.

    Dagens Nyheter jublar:

    Mariestad har öppnat en vätgasmack för drift av sina 14 vätgasbilar, driften av dessa bilar kostar enl uppgift skattebetalarna minst 215 000 kr per år – per bil – varje år, bränslekostnad/vätgas: 200 kr/mil!
    https://www.dn.se/sverige/svensk-kommun-forst-med-unik-gron-tankstation/

  7. minus 183º C, syre, respektive minus 253º C betyder något annat än temperaturer, vinklar och Coulomb. Det ska vara 183 ℃ och 253 ℃.

  8. Vad är poängen.
    Vätgas is a ”deadend”…
    Bevisat för länge sedan. Fysiken är bestämd på för många punkter.

Comments are closed.