SVT Agenda om fossilfritt !

VD i SSAB, Martin Lindqvist, ser “fossilfritt stål” som verklighet

SVT Agenda var förlängt till en timme, som handlade helt om klimatet, vilket i början blev “fossilfritt stål” och el av alla slag.

För mig, som vet dels att Kina och Indien ÖKAR utsläppen flera HUNDRA GGR mer än hela Sverige kan minska dem, och dels att utsläppen av koldioxid INTE påverkar klimatet men är NYTTIGA och bör öka, var det en drömlik föreställning.

Jag tar bara några citat av Matin Lindqvist om det fossilfria stålet:

  • Faktum är att det fungerar. Vi har redan producerat 500 ton, som vi levererat till stora kunder som Volvo.
  • Vi har ett enormt intresse från marknaden.
  • Vi använder mindre energi. Vi byter energibärare från kol till el.
  • Detta är världens möjlighet för Sverige att bygga konkurrenskraft.

Professor Magnus Henrekson fick tillfälle att ifrågasätta realismen i projektet Hybrit, men Martin Lindqvist svepte hans tvekan åt sidan med påståendena ovan. Någon diskussion blev det inte.

Hela världen är trollbunden av fantasin om koldioxidens avgörande verkan på klimatet.

Men det visste jag ju innan. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “SVT Agenda om fossilfritt !

  1. Tror att Martin Lindqvist ser alla “klimatpengar” från EU och regeringen som en verklighet.

    Om Lindqvist skulle finansiera “grönt stål” med ett ägartillskott så tror jag det hade låtit väldigt annorlunda.

    Naturligtvis är det en fantastisk “möjlighet” att någon annan vill ge dig en massa pengar. Det skulle jag också tycka.

  2. I Agenda öppnade liberalerna (L) upp för liberalisering av skattereglerna för personalägande i denna oerhört riskfyllda satsning. Detta efter särskilt Northvolt’s propå. Räckte det inte med de stora förlusterna i gruvprojektet Northland t.ex? Utlänningar och ekonomiskt svaga som flyttas ditupp “ska” dessutom lockas ta banklån för köp av optioner och aktier! Räcker det inte med direkta skattemedel? Ska bli intressant och läsa investerar-info ang riskbedömning och konsekvensbeskrivning! Eller kanske det är sådana krav som utbildningsministern ska ta bort för att underlätta intresset?

  3. Utöver den psykologiska styrmekanismen finns här etablerandet av överstatlighet där demokratiskt ovalda helt okända personer (offentliga byråkrater och privata finansiärer/investerare) är med och skapar publika-offentliga avtalsbundna samarbeten (ppp) som garanterar att publika medel (skattemedel) i slutändan står för den största risken (ofta smarta juridiska avtal) medan det privata med begränsad risk oftast får den direkt mätbara största ekonomiska avkastningen. FN och liknande överstatliga organisationer finansieras numera i stor utsträckning av privata miljadärsmedel i syfte att styra utvecklingen mot intressen där de senare investerar. PPPs är delstrategier för den privata sidan att få igång de processer som bildar bas för fortsatta privata vinster.

    Hybrit-stålet är dessvärre ett exempel där hela klimat-agendan “skapat en sådan panik” att staterna och EU tvingas (Paris-ö.k) agera garanter för projektens framgång. Notera att de privata företagen av ekonomiska skäl kan hoppa av närsomhelst och då ställa ytterligare krav på skattebetalarna. Sannolikt är det där vi hamnar på denna resa med mer och mer subventioner. Vi får inte glömma att det är politikerna som från början drivit på….och privata överstatliga intressen. Inte de “mindre” privata aktörerna som SSAB osv.

  4. VD i statliga SSAB, Martin Lindqvist, en av de tre parterna/representanterna inom Hybrit-projektet står i statliga SVT och ljuger/vilseleder om Hybrisprojektets elbehov.

    VD i statliga SSAB, Martin Lindqvist påstår att “SSAB” skall göra av med 3-4 TWh, när Hybris i själva verket kommer att göra av med minst 15 TWh.

    Borde inte VD i statliga SSAB, Martin Lindqvist omedelbart få sparken?

    Han ljuger/vilseleder också om att stålet inte kommer att innehålla något kol, allt stål innehåller kol i varierande mängd.

    Vetenskapen samt IVA:s senaste vätgasrapport:

    1 kg vätgas innehåller 33 kWh men kostar 3 ggr så mycket elenergi, ca 110 kWh, att framställa via t ex dyra elektrolysörer, inklusive att komprimera/kyla, lagra, transportera, stora läckage mm.
    Samt 9 kg extremt dyrt, absolut rent vatten och därefter slutlig omvandling till el. Notera att man fortfarande måste använda kol/koks för att erhålla stål – vilket man talar tyst om.
    (Vätgas vid användning som bränslecell ytterligare stora förluster)
    https://www.iva.se/publicerat/vatgas-och-dess-roll-i-elsystemet/

    Att använda vätgas i större skala är lika dumt som att växla en 100-lapp och bara få 30 kr tillbaka, om och om igen, samtidigt som utsläppen ökar mångdubbelt, jämfört med t ex olja, räknat per nyttiggjord energi i kWh.

    Ebberöds bank, som kan bli mänsklighetens undergång om “galningarna” fritt får fortsätta satsa våra skattepengar på denna vätgas-idioti.

  5. EU har ju som plan att fram till 2050 (förslag att tidigarelägga till 2045) helt ta bort utsläppsrätter (CO2). Det innebär att om någon industri fortfarande släpper ut CO2 kan den industrin inte verka inom EU (men förståss utanför).

    För att motverka detta ska EU ha specifika koldioxidtullar som gör att produkter som tillverkas utanför EU men importeras får skatt på sitt CO2 utsläpp, som gör att inhemska produkter alltid blir billigare.

    Så, EU tillverkar jättedyra produkter och behöver något importeras som inte uppfyller EU’s krav så blir de ännu dyrare. En fråga som uppkommer, hur ska EU’s jättedyra produkter kunna säljas utanför EU, då produkter tillverkade utanför EU är per definition billigare.

    En “fritänkare” har presenterat en artikel där Afrika ska kolonialiseras igen genom att mängder av solpaneler ska sättas upp som därefter ska producera “billig” vätgas som importeras till Europa. Blir det för besvärligt att frakta vätgasen till Europa kan man alltid flytta industrin till norra Afrika och exportera råvaran (t.ex. järnmalmen) dit. Alla som kan något om ekonomi vet att ju mer man kan förädla en vara, desto större blir den potentiella vinsten. Troligtvis är det billigare att skicka dagbrottsmalm från Brasilien dit än malm från Norrbotten. Så försvann ytterligare en industi från Sverige…

  6. Jag skulle vilja lägga till lite info kring det demokratiska underskott vi sedan länge levt med. Särskilt ett på senare tid etablerat monopol-samarbete inom systemmedia och det är TNI, Trusted News Initiative. Denna sammanslutning (fr 2019) där SVT/SR ingår via EBU (European Broadcasting Union) bestämmer vilka nyheter som får sändas eller ska censureras. Det är denna organisation som i hemlighet t.ex styrt Covid-“pandemin” och “självklart” agerar den på alla andra fronter där så bedöms erforderligt.

    EBU är en organisation för public service-sändningar i Europa.

    Läs t.ex en artikel fr 2021 om TNI “COVID-19 and the Shadowy “Trusted News Initiative”” på siten the liberty beacon av Elisabeth Woodworth.

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/press/trusted-news-initiative-mainstream-monopoly-for-fake-news/

  7. SVT – som vi skattebetalare finansierar är medskyldiga till vansinnet. Även för Er korrumperade journalister kommer verkligheten att komma ikapp!

  8. Tillverkningen av fossilfritt stål handlar om promillen av världsproduktionen av stål. Det har således ingen som helst påverkan på klimatet. Det enda som påverkas är att vi svenskar får lägre välstånd.

    500 ton fossilfritt stål. Det motsvarar väl ungefär 5 vagnar på den så kallade stålexpressen mellan Luleå och Borlänge. Vasaloppet är räddat.

  9. Jag har sammanfattat professorerna Blomgrens, Henreksons, Sandströms rapport Vätgasbubblaan kommer att spricka i Klimatupplysningens blogg för några dagar sedan. Henrekson var med i Agenda och kommenterade projekt Titanic igår. Vi måste agera innan det är för sent. Skriv till era riksdagsmän och varna att de är medansvariga. Detta orealistiska projekt i Norrbotten måste nu upp på bordet. Hur skall 80 TWh el kunna levereras till projekt Hybrit, halva Sveriges elförbrukning? Hur skall en enorm vindkraftspark i området Gällivare till Kiruna kunna samköras med Sveriges stamnät? I el kapacitet behövs investeringar i området 500 miljarder. Dessa enorma pengar kan användas mycket effektivare om syftet är att bekämpa CO2. Till Martin Lindqvist, det finns ett begrepp som är Konsekvensanalys. Det här projektet kan ha Greta som CEO, på den intellektuella nivån befinner sig projekt Hybrit, Henreksons beteckning är projekt Titanic, korrekt. Att tron att CO2 leder till en farlig uppvärmning kan orsaka dåraktiga projekt är fallet i projekt Hybrit. Om ni läser kommentarsfältet till min artikel kommer mycket intressant information upp. EU har nu en jättefond med samma belopp som ett års BNP i Sverige till vätgasrelaterade projekt, det är bara att roffa åt sig pengar, starta ett bolag med H2 i namnet pch ösa pengar ur denna idiotiska bank. Jag som skriver är kemi civilingenjör, teknisk kemi 1974.

Comments are closed.