Kaliforniens utvandring !

WaPo

Kalifornien har nu en omfattande utvandring till andra delstater

Utflyttningen från Kalifornien berördes i en kommentar häromdagen. Här några klipp:

Delstatens befolkning minskade med mer än 500 000 personer mellan juli 2020 och juli 2022. Nästan 900 000 fler människor har flyttat de senaste tre åren än som har flyttat in.

Misslyckad politik avseende brottslighet, utbildning och hemlöshet är de troliga orsakerna. Brottsligheten har ökat avsevärt sedan 2019, med häpnadsväckande 41 procent för mord. Våldsbrottsligheten planade ut 2022 i vissa områden men fortsatte att öka i andra.

Statens redan stora hemlösa befolkning ökade också under de senaste åren och ökade till mer än 173 000 år 2022 från 115 000 år 2015. Tillsammans fick dessa faktorer säkert många som redan var frustrerade över höga skatter och levnadskostnader att flytta.

Denna utvandring utgör enorma risker för statens finanser på grund av dess beroende av inkomster från de rika. Från 2018 kom nästan 35 procent av Kaliforniens personliga skatteintäkter från dem som tjänade 1 miljon dollar eller mer. Nästan två tredjedelar kom från dem som tjänar mer än $200 000.

+ – + – + – +

Dyrt, otrivsamt och otryggt

Jag talade för ett år sedan med en arkitekt som flyttat från San Fransisco till en förstad till Denver i Colorado:

I Kalifornien har det demokratiska partiet styrt nästan hela tiden sedan 70-alet. Nu hade orimligt höga huspriser och utflyttning nästan stoppat byggandet. En arkitekt hade svårt att få jobb. Släpphänt upprätthållande av ordningen på gatorna fyllde dessa med hemlösa och deras sopor. Ny praxis att “tillåta” snatteri för flera tusen dollar, drev bort många butiker. Brottsligheten bekämpades slappt.

Livet hade blivit dyrt, otrivsamt och otryggt.

Många hade nog flyttat till Colorado. Där byggdes många hus. Där rådde optimism och framtidstro, det som försvunnit i Kalifornien.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Kaliforniens utvandring !

  1. I följande video beskrivs hur Kaliforninen öppnar för att beskatta rika som vill lämna staten, för att inte förlora för stora skatteintäkter på utflyttningen. Kanske ett sätt att tvinga företag att stanna?

    Även statens problematiska administration tas upp.

  2. Göran

    Visst, sozzar är opportunistiska, inkompetenta, fräcka narcissister – men för närvarande uppger cirka 35% av de tillfrågade i den ena opinionsundersökningen efter den andra att de sympatiserar med sozzepartiet. Dessutom lyfter nästan 60% fram Magdalena Andersson som den som är bäst lämpad att leda en svensk regering. Det som slår igenom i allt högre grad är förmodligen den alltjämt pågående massinvandringen, så partiet kan mycket väl nå över 40% ännu en gång. Gud bevare Sverige och de etniska svenskarna för denna utveckling! Vart skall vi flytta? Danmark? Vill danskarna ha oss efter vad vi låtit ske med vårt fosterland?

  3. De har ju i alla fall beslutat att avbryta planerna på nedläggning av sin sista kärnkraftssite, Diablo Canyon, med två reaktorer.

  4. Ja, säkert är det så och i det sammanhanget kan man undra hur mycket ABB varit inblandat i den soppan !?

  5. Även de roterande strömavbrotten har säkert en påverkan…

  6. Ett skäl tycker jag är glömt vad gäller utflyttning.
    Det opålitliga elsystemet som har problem med rullande avbrott som bla gör att företag flyttar därifrån. Då flyttar folk också…

  7. Enligt de klimathotsreligiösa, flyr folk från Kalifornien på grund av klimatförändringar. Märkligt då, att de flesta flyttar till andra delstater med varmt klimat, som Florida, Texas och Arizona. Varför väljer de inte kallare delstater i norr, om det är varmare klimat som de flyr från?

  8. Man röstar på samma parti av trading eller klass, vilket är mer eller mindre mest signifikant för socialdemokrater. Dagens socialdemokrater har bara ett enda intresse: se till att de är de som bestämmer. Det gäller vare sig socialdemokraterna är regeringen eller i opposition.

    Socialdemokraterna är beredda att göra precis vad som helst för att vara de som bestämmer. Vad som helst kan vara hög brottslighet, inkompetenta myndigheter, många bidragstagare, hög arbetslöshet, sämre skola, sämre sjukvård, fattiga pensionärer, islamisering, högre levnadskostnader, sälja ut svenska intressen till utlandet eller globalistiska organisationer m.m.

  9. Klimatagendan och dess stöd kommer också att nu sannolikt få sig en test beroende på utfallet av Sillycon-Valley händelserna (SVB etc). FED räddar multi-miljardärernas pengar men det kanske inte räcker då marknaderna har nu börjat inse att värderingarna i bolagen inom tech är alltför höga och detta inte bara pga inflationen utan pga rådande system som har understötts av bl.a räntepolitiken. Alltså destabilisering på gång nu som kan få ekonomiska konsekvenser i realekonomin. Tech-bubble 2.0…….

    Närmaste veckorna avgör nu när en av Europas största banker Credit Suisse är på fallrepet! Deutsche Bank är en mycket skakig bank som kan drabbas igen extra hårt. Frågan är om tyska politiker (Gröna t.ex) är beredda att återigen stötta DB i Merkels anda?

  10. Bo S

    Ja många röstar ju på ett parti av tradition utan att verkligen följa partiernas verkliga politik, dvs vad de gör och inte vad de säger. Sossarna är ett bra exempel. Boomer-generationen är dock krympande i antal så antalet sosse-röster borde fortsätta minska. Frågan är dock vad vi får efter att kvartals-kapitalismen inkl individualismen som ifrågasätts alltmer. Stora (ekonomiska) förändringar väntar innevarande decennium och det vore inte osannolikt att just vänstern får mer makt (även) om vi lyckas kväva överstatligheten (där vänstern ingår i ohelig allians med storkapitalet). Allt har ett pris.

  11. Parodemihanteringen har nog också spelat en ganska stor roll !

  12. Göran

    Visst finns en risk men jag spekulerar att av de som flyttar från Kalif till just Florida och Texas (inkl Colorado/Utah t.ex) är mera konservativa, dvs röda. Förhoppningsvis inte neokonservativa (ofria)! Möjligen är det folk som inte heller har sin familjebakgrund/uppväxt i Kalif.

    Däremot står det klart att den “öppna gränsen” mot Mexiko är demokraternas (likt sossarna) försök att öka sina väljare inför nästa val. Omdömeslös och maktgirig politik som dessutom splittrar landet ännu mer precis som här. USA är också ett betydligt mer rasistiskt land än Sverige. Men politiken här riskerar att göra oss mer rasistiska eller ivf mer fientliga mot varandra när ekonomin blir sämre. Alltså mer naturliga och förväntade reaktioner hos många utan att sådana känslor funnits från början. Alltså handlar det enligt min uppfattning om att gå försiktigt fram när kulturella balanser hotas för snabbt. Tyvärr tror EU-ledarna att man också i Europa snabbt kan göra alla till europer. Sådana tar många generationer men ändå vill federalisterna ta över makten och beskattningsrätten (för fredens och ekonomins skull 😷😂).

    Kultur är det viktigaste vi har och börjar vi även känna att yttrandefrihet och andra demokratiska rättigheter börjar inskränkas hotar uppror och flykt. Politikerna är tondöva och följer ett slags schema uppifrån.

  13. Haller helt med Thorleif och Goran. Samma sak som som hander i Texas och Florida hande med Colorado ocksa. Jag badde i Evergreen, CO mellan 1990 och 93 och massor av folk flyttade dit fran CA och fortsatte att rosta pa Dems och en konservativ stat blev Progressive inom nagra fa ar. Silicon Valley Bank som gick omkull harom dagen hade viktigare saker for sig an banking. Woke, Equity, Race och Gender blev inne och banken gav bl.a. miljontals dollar till Black Lives Matter vars grundare kopte villor at sig sjalva for pengarna. Ibland undrar jag om jag bor i en bananrepublik skapad av Dems. De ar vilt pahejade av korrupta politiker och media i Europa inklusive Sverige.

  14. Ett problem för Florida och Texas är att den flyttande befolkningen från Kalifornien förmodligen röstar på demokraterna och därmed förvandlar både Florida och Texas till skithål med tiden.

    Samma sak med t.ex. invandringen till Sverige. De flyr från skithålsländer och röstar sedan i Sverige för att förvandla Sverige till ett skithål.

  15. Framtidstro ja. Är det inte tragiskt att Kalifornien än gång var landet som amerikanerna sökte sig till för skapa sig ett nytt liv. Nu kan man verkligen tydligt se hur politiker förstör landets pärla och dessutom rikaste landsdel sett till inte bara dollar. Utflyttningen har satt panik hos samma politiker som infört flyttskatt! I samband med C-19 reglerna tilltog utflyttningen kraftigt. Jag fattar fortfarande inte deras häpnadsväckande krav på fortsatta lockdowns och munskydd som helt saknar verklig vetenskaplig grund. Texas och Florida börjar få det trångt i ett alltmer ofritt USA.

Comments are closed.