Vad är Livets Mening idag ?

Figur 1. “Tänkaren” av Auguste Rodin utanför Ny Carlsberg Glyptotek, Köpenhamn, Wiki

Veckobrevet TheWeekThatWas hade ett citat av Albert Einstein, som fick mig att tänka:

“I fully agree with you concerning the pseudo-science of astrology. The interesting point is that this kind of superstition is so tenacious that it could persist through so many centuries.” — The Collected Papers of Albert Einstein.

(“Jag håller helt med dig angående astrologins pseudovetenskap. Det intressanta är att den här typen av vidskepelse är så seglivad att den kunnat bestå genom så många århundraden.”)

Paralleller med dagens “klimatkris”

Likheten med dagens “klimatkris” slog mig. Jag började tänka, inte så djupsinnigt som Plato eller Rodins “Tänkaren”, men med lite vardags-filosofi.

  • Hur kan så många tro att mer koldioxid, CO₂, kan vara skadligt, fast halten i luften varit den femfaldiga för 150 miljoner år sedan utan att klimatet gick bärsärk ?
  • Hur kan så många tro att det är halten CO₂, som styr den globala medeltemperatu-ren, fast historien visar att temperaturen har svängt stort oberoende av halten CO₂ ?
  • Hur kan någon tro på klimatpanelen IPCC:s förutsägelser om det framtida klimatet, fast deras väsentliga spådomar inte bara varit fel, utan motsatta mot verkligheten ?
  • Hur kan någon tro att CO₂ och värme skulle vara negativt, fast 70 år av fullskaleprov visat att livet på Jorden blivit ofantligt mycket bättre, bättre än någonsin i historien ?

Några andra skeenden oroar. Folkhälsomyndigheten och Karolinska Institutet skriver:

  • Sedan mitten av 1980-talet har andelen unga som uppger att de har återkommande psykosomatiska symtom fördubblats, och nästan hälften av 15-åringarna har denna typ av besvär.
  • Ungefär 50-60 personer i åldrarna 10-19 tar sina liv varje år i Sverige, och nästan 200 slutenvårdas på sjukhus för självmordsförsök och självskador.

När jag gick i skolan på 40-talet hörde man aldrig talas om ungdomar med psykiska besvär eller som begått självmord. Det gällde nog också på 50- och 60-talen.

Välfärdsstaten har förskingrat “Livets Mening”

På den tiden hade alla en självklar, odiskutabel “Livets Mening”: Att arbeta och försörja sig själv.

Välfärdsstaten garanterar nu allas försörjning. Från de fåtaliga reportage som media publicerar har jag fått intrycket att de svenska ungdomar som försöker ta sitt liv inte lider av misär och nöd utan hopp, men istället har det så bra att det känns meningslöst att anstränga sig att leva.

Andra ungdomar oroas för en framtid med rullande klimatkatastrofer och grips av sådan “klimatångest” att de söker utlopp för sin frustration i olika klimatrörelser med aktiv medverkan i demonstrationer och aktioner av civil olydnad eller rent sabotage. En grupp som kallar sig Aurora med Greta som fanbärare har samlat in så mycket pengar att de kan anlita en advokat för att “stämma Staten”. De lockas av tanken att de skall bli den murbräcka, som bryter motståndet mot den extrema klimatpolitik de har inbillats skall “stoppa klimat-förändringarna”. De agerar i TRON att det är CO₂ som styr klimatet.

Den TRON har också stora grupper vuxna, de flesta utan annan övertygelse än att “göra som Svenssons gör”. Men många har en religiös övertygelse, som inte kan påverkas av fakta eller logik. I Newsweek har professor Ralph Schoellhammer förklarat sin uppfatt-ning av drivkrafterna bakom klimataktivismen:

Klimataktivism handlar inte om planeten. Den handlar om borgerlighetens tristess

Den gröna rörelsen är inte en återspegling av en kris för planeten, som så många inom media och kultur gillar att skildra den, utan snarare en kris av betydelse bara för de välbärgade.

“Livets Mening” är livet självt

Allt liv strävar att leva vidare. Så gör alla växter och djur utan att fråga sig “varför”. De lever för att föra livet vidare i en ny generation. Vad det än må kosta. Jag läste en gång att björken producerar 70.000 pollenkorn för varje frö som bildas. Sedan sprider den 70.000 frön för varje planta som lyckas etablera sig. Alltså en överproduktion av 5 miljarder pollen, för att föra livet vidare.

När vårt första barnbarn föddes sade en av gratulanterna: Ja, barnbarn är den största glädjen i livet.

Och Klotet snurrar vidare som om vi inte finns på det.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Vad är Livets Mening idag ?

Comments are closed.