Skall väderprognoserna passa politikens agenda?

Snökanonen i Hassela igång i minusgrader kl 15:03 den 21 november 2018

Ivan Björn rapporterar några erfarenheter och privata funderingar:

Jag är en person som är intresserad av väderprognoser p.g.a. mitt intresse för friluftsliv. Dessutom har jag förmånen att kunna vistas på flera platser. Gemensamt för dessa väderprognoser är att de dels avviker från varandra beroende på vilken app eller prognossida det handlar om och dels överensstämmer inte dessa prognoser med den verkligt uppmätta verkligheten på platsen.

För att illustrera detta kommer jag längre ner att redovisa en ort i Sverige. Dessa avvikelser är dock vanligt förekommande även i Europa, där jag har anknytning till flera platser. Förra året skulle jag åka till skidorten Sölden och tittade precis innan resan på prognoser från klart.se . Det skulle vara omkring 10 plusgrader där i början på december. När jag kom dit tre dagar senare hade vi – 7 grader i dalen och – 14 grader på 3 000 meters höjd. Detta grova fel i prognosen nämner jag bara som det grövsta exemplet på missvisande prognoser.

Jag misstänker att dessa felaktiga prognoser är ett av redskapen att understryka teorin om klimatuppvärmning. Dessa felaktiga data stannar i systemet och över tid belastar de statistiken med högre temperaturer än vad som i själva verket är fallet.  

När jag pratar med människor så påpekar de ofta att prognoserna inte stämmer. Det regnar inte fast det skulle, det snöar inte fast det skulle, när det skulle vara fint väder kommer det plötsligt nederbörd och/eller är det fördraget på himmelen dagarna i ända utan en glimt sol, fast det skulle vara halvt soligt.

 Idag fick jag klara bevis på hur denna manipulation fungerar och till hjälp har jag tagit vädertjänsten Accuweather, som inte bara gör dagliga prognoser, utan även prognoser som sträcker sig tre månader framåt baserade på genomsnittlig statistik från åren innan. Jag trodde att den så kallade befintliga temperaturen skulle stämma överens med verkligheten, för att den genomsnittliga temperaturen över åren ska stämma med de verkligt uppmätta värdena. Så är inte fallet!

Det är inte bara så att kurvorna inte stämmer med verkligheten, men det är också så att den uppmätta temperaturen avviker kraftigt mot givarna på orten. Det ska också påpekas att jag bor i närheten av två skidorter: Hassela Ski och Järvsöbacken. Båda dessa orter tillverkade snön vilket de knappast skulle göra om det var 4 till 5 plusgrader som diagram på Accuweather visar. 

Det ska också tilläggas att jag har hört påståenden om att alla dessa olika vädertjänster har samma källa, men mot kunden ser det ut som om det var olika prognoser med vissa avvikel-ser, för att konkurrera med varandra. Jag kan inte styrka detta påstående, men vill man kontrollera all statistik i världen, så verkar det osannolikt att allt är under ett och samma paraply!   

För länge sedan skrev jag en artikel om att mätstationer som mäter temperatur ligger i städer och mätpunkter för koldioxid ligger vid vulkaner.

Till detta ska man lägga ”finjustering” av programvaran, så att temperaturerna stämmer överens med den politiska agendan! 

Nedan mina bilder tagna vid olika tider den 21 november 2018 med beskrivningar:

 

Figur 1. Accuweathers prognos ser ut så här kl 12:50. Den visar 0 grader, men i själva verket är det 2 minusgrader!

Figur 2. Accuweathers diagram 12:51 visar att det är plusgrader! Vart tog de påstådda 0 grader vägen i diagrammet? 

Gen betyder genomsnitt eller medelvärde, förmodligen för flera år. Bef betyder befintlig, d.v.s. aktuell uppmätt temperatur.

Fig. 3. Logg från min fastighet i Hassela, som ligger i söderbacken med en givare på huset vänd mot norr. Den visar -2 grader kl. 12:52. Detta är det varmaste stället i Hassela.  

Fig. 4. Nästa koll på Accuweather sker vid 16:33 och plöstligt är det + 4 grader! Varifrån har dessa kommit? 

Fig. 5. Återigen kontrollerar givaren vänd mot norr i en söderbacke som anses vara varmaste platsen i Hassela. 16:33 Temperaturen ligger på – 3,5 grader.

Fig. 6. Accuweather har fått behålla sin uppåtgående diagram tack vare de påstådda + 4 graderna. 16:33.

Slutligen för den som vill ha bevis se bilden överst. Snön tillverkas för fullt givetvis vid minusgrader och inte de påstådda plusgraderna som vädertjänsten tycks vilja ha med i sin statistik!

Ivan Björn

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Skall väderprognoserna passa politikens agenda?

  1. Där jag bor, i närheten av Hökerum stämmer prognoserna tillfredsställande med de faktiska förhållandena. Iphone har weather.com installerad och för egen del använder jag SMHI:s app med Rångedala som baspunkt. Det är den mätstationen som är utgångspunkt för prognoserna i omnejden. Nu visar båda apparna -3 och min termometer -1,4, vars givare sitter ca 20 cm från ytterväggen. 2018-11-23 23.00

  2. Ehh, kopplingen har aldrig funnits i verkligheten, den finns bara i IPCC:s modeller, och därför stämmer inte modellerna med den observerbara verkligheten.

  3. Eftersom jag bor någon mil utanför Norrköping och SMHI och ofta åker till Norrköping brukar jag ta vägen förbi SMHI.
    Det är ett mycket vanligt fenomen att TEMPERATUREN som visas på bilens ytter termometer visar 1 till 2 grader högre temperatur vid passagen av SMHI väderstation. Detta gäller faktiskt både sommar som vinter.
    Jag inbillar mig inte att bilens termometer visar “Rätt” temperatur, och detta saknar ju betydelse i detta fall. Det som är intressant är temperaturen skiljer sig och ständigt åt samma håll mellan min garageuppfart och SMHI:s parkering.
    Jag är övertygad om att detta är en mycket bidragande orsak till den s.k. globala uppvärmningen som basuneras ut. D.v.s placeringen av mätstationer är en mycket större faktor till den globala uppvärmningen som avstannat sedan 18 år tillbaka.

  4. TEXT-TV informerade 2018.11.22 att ”Koldioxidhalter når nya nivåer. Senast koldioxidhalterna var så här höga var för 3 – 5 miljoner år sedan. På den tiden var jordens temperatur 2 – 3 grader varmare än i dag.”
    Vän av ordning undrar varför temperaturerna inte är 2 – 3 grader varmare idag. Har kopplingen mellan temperatur och koldioxid gått förlorad under åren?

  5. Tack för en föredömlig och mycket äkta grävande journalistik!
    Beviset för den stora lögnen som alla skall tvingas svälja!

Comments are closed.