D och F om EU:s kolskatt

Elproduktionen under december 2018 i Tyskland respektive Frankrike

Pilarna pekar på de mycket små och tillfälliga insatserna av kolkraft i Frankrike.

Merkels Tyskland har länge gått i täten för “grön eko-el” med enormt många vindkraftverk och jättearealer solpaneler samtidigt som kärnkraften håller på att avvecklas. Men i takt därmed bygger man nya kolkraftverk, helt nödvändigt eftersom det är vindstilla ibland.

Efter Parismötet 2015 har Macron velat ta över kronan som mest “klimatmedveten” i Europa. Han insisterar på att EU skall kräva att medlemsländerna inför en skatt på koldioxid, för att tvinga fram en omställning av ekonomin, främst för elproduktionen.

Graferna ovan visar hur lätt det är för Macron att offra det närmast obetydliga bruket av kolkraft och hur omöjligt det är för Merkel. Skulle hon införa en skatt på kolkraft, skulle en stor del av industrin slås ut.

Graferna visar två andra förhållanden som är intressanta:

  1. Tyskland har en mycket stor produktion av vindkraft, medan den i Frankrike många dagar är helt obetydlig.
  2. Veckändan 8:e – 9:e blåser det så mycket att effekten av kärnkraft måste regleras ner i Tyskland. Men observera: Det gäller även i Frankrike. Vädret är alltså ganska lika i de två länderna.

Detta torde visa att vi inte behöver räkna med någon EU-skatt på koldioxid. Tyskland kan helt enkelt inte gå med på en sådan. Det inser nog t.o.m. dess miljöpartister. Inom Die Grünen finns en fraktion som förstått att kanpen mot koldioxid bara är möjlig med mera kärnkraft i landet. . .

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather