Svensk el april 2020

Figur 1. Totalt levererad energi till och med april: 60,6 TWh

Vindkraftens andel har ökat till 19 % och kärnkraftens andel har minskat till 33 %. Vattenkraften håller sin ställning med 43 %.

Figur 2. Totalt levererad effekt med import och export

Elbehovet förefaller ganska oförändrat jämfört med april i fjol.

Figur 3. Vindkraftens effekt

Lägg märke till svängningen från 500 MW den 11:e till 7.400 MW den 13:e. Den extrema skillnaden i nivå och hastighet skall andra, pålitliga producenter vara beredda att parera utan särskild ersättning för det.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Svensk el april 2020

  1. Roggan 2020/05/03 at 20:13
    “Vid elavbrott, tror nog, fast inte till 100 %, på att sjukvården klarar ett längre elavbrott”
    Med batterier och dieselgeneratorer så klarar sjukvården elavbrott för alla kritiska verksamheter.

  2. @ Jonas
    Din tro om “a och B-lag” delas av mig. Det talas om “smarta elnät” ??, och får vi se vad det betyder någon gång, så tror jag att grundidén liknar dina farhågor.

    Det finns fysiska grundregler som begränsar mängden el i en ledare, vid för hög belastning måste nätet avlastas.
    Leveransen kommer också brytas “regionvis”, där då sjukhus och liknande får förlita sig på egna “nödströmsystem”.

  3. Ja, det kanske är så illa, men de “ledande” politikerna borde väl ändå kunna tolka grafen med vind-el ? De borde kunna se att output varierar väldigt mycket.

    Jag är ganska säker på att väldigt många företag försvinner från Sverige om vi inte har en stabil el-försörjning. Bor själv i ett område där Microsoft ska bygga två datorhallar. De sticker ju direkt om de blir osäkra på el-försörjningen.
    Många tyngre industrier har ju långa upp-starts tider. De kan helt enkelt inte leva med att strömmen försvinner då och då.

    Jag tror man kommer dela upp kunder i ett A och ett B lag. A-laget är industrier, företag och sjukhus. B-laget är vi vanliga hushåll. B-laget kommer inte få el om det är brist. Tror faktiskt att denna uppdelning redan finns.

  4. Jonas tyvärr så är det nog så att mp och deras supportrar inte förstår vikten av en tillförlitlig elförsörjning. I dessa Coronatider tänker man mest på sjukvården. Vid elavbrott, tror nog, fast inte till 100 %, på att sjukvården klarar ett längre elavbrott

    Citerar dig “De kan inte vara så okunniga (?) att vi ska ha en stabil elförsörjning med vind-el. Det är nog så att (mp) är så okunniga.

  5. Jag tror att MP (och några till) har tänkt sig att vi ska lära oss att leva med intermittent el. Vissa dagar finns det el, andra dagar inte.

    De kan inte vara så okunniga (?) att de tror att vi ska ha en stabil elförsörjning med vind-el ??

Comments are closed.