Alternativ till Mauna Loa

Figur 1. Spanska vädertjänsten AEMET mäter CO₂ högt uppe på Teneriffa

Jag har ibland undrat om det finns fler stationer än den på Hawaii som mäter halten CO₂ regelmässigt. Björn på Teneriffa meddelar att det finns en där, på bergskammen Montaña de Izaña. Den ligger också högt uppe på en ö med mycket hav runt omkring, men den har ingen aktiv vulkan i grannskapet som på Mauna Loa.

Han har också hittat en graf därifrån för den 13/4:

Figur 2. Mätresultaten från stationen Izaña.

Punkterna visar de dagliga värdena. En fortsatt säsongmässig stigning väntas enligt stationens chef Emilio Cuevas. Det gäller tills växtligheten på norra halvklotet kommer igång. Han noterar att någon avmattning på grund av Corona-krisen inte syns.

Ett liknande besked från Hawaii har jag sett häromdagen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Alternativ till Mauna Loa

  1. Peter Wulff

    Nej, det är det väl inte, men han frågade ju efter en kurva på jordens medeltemperatur.
    Jag bara undrade vilken temperatur han avsåg.

    Jag stör mig lite på att man använder begrepp som egentligen inte är definierade, t.ex. jordens medeltemperatur. Jag tycker att de som använder de begreppen ska tala om vad de menar (eller ännu hellre låta bli att prata om dem).

  2. Vi kommer inom en 10 år att kunna se vilken linje som sannolikt stämmer, klimatalarmisternas eller klimathotsskeptikerna. Fossil förbränning kommer att öka kraftigt, och redan idag har de allra flesta “klimatmodeller” visat en kraftig avvikelse i temperaturhöjning av jorden ( jag tror att en rysk modell följer bäst, vet inte hur den kalkylerar…).

    Redan i år kommer vi också att få ett resultat mellan de kraftigt minskade CO2 utsläppen och CO2 uppbyggnad i atmosfären. Det ska bli riktigt intressant…..

  3. Observatoriet Izaña på Teneriffa började mäta CO2 i atmosfären i juni 1984. Denna graf visa hur koncentrationen har stigit från 355 ppm till 418 ppm. Från en begynnande ökning om 1,8 ppm/år har vi nu en ökning om 2,3 ppm/ år.
    Om vi utgår från att ökningstakten är konstant och att klimatkänsligheten är 1,5 grader (vid en fördubbling av CO2), kommer det att ta 363 år innan temperaturen ökat 1,5 grader. Det hade ju varit en välsignelse för dem som lever då. Emellertid finns det ett ett verkligt hot, att det blir kallare. I bästa fall varar den begynnande kalla perioden bara 70 år.
    https://www.dropbox.com/s/dlkowfopx8j8j2t/Iza%C3%B1a.jpg?dl=0

  4. Värdena tycks överensstämma väl med värdena från Mauna Loa. Årsmedelvärdet för halten CO2 är stadigt stigande.

    Sedan, Jonas, är det knappast Alf Turessons sak att definiera hur man räknat fram jordens medeltemperatur.

  5. Alf Turesson

    Jordens medeltemperatur är ett odefinierat begrepp. Menar du temperaturen i marken, i havet eller i atmosfären. Och i så fall på vilket djup eller vilken höjd ?
    Det är bara i en grovt förenklad modell (typ IPCC) som man kan prata om en definierad temperatur för jorden.
    Det enda man kan göra i verkligheten är att bestämma sig för nån parameter – t.ex. luftens temperatur 2 meter över marken, mängd mikrovågsstrålning som registreras av MSU:er (som t.ex. UAH, RSS använder) , eller någon annan parameter. Sen kan man följa trender i den signal/parameter man bestämt.

    Skulle vara intressant att höra din definition av jordens medeltemperatur. Kanske blir lättare att förstå vad det är för kurva du vill se.

  6. Till Alf Turesson
    Här finns den senaste satellitmätningen. http://www.klimatupplysningen.se/2020/05/02/uah-april-2020/
    De två senaste månadernas temperaturnedgång är den största sedan mätningarna inleddes 1978.
    Nu betyder inte detta någonting egentligen. Men den forskning som jämför solaktiviteten med temperaturen visar en anmärkningsvärd korrelation. Det verkar som att vi närmar oss ett Maunder-minimum, dvs. den solaktivitet (eller brist på) som rådde under den lilla istiden för några hundra år sedan. Är det på det viset så kommer temperaturen att sjunka. Vi får se.

  7. Alf Turesson
    Tony Heller har flera filmer där han visar hur man ”justerar” gamla mätvärden får att få ”rätt trend”.
    Värdena jag visade upp från USA var inte ”justerade” och trenden var 0,4 grader kallare på 100 år.
    Michael Mann gjorde sig bekant för sin hockeyklubba som bygger på mätningar av årsringar. Han är ingen riktig forskare, han vägrade nyligen lämna ut underlaget till en domstol.
    Jag satt just och bläddrade i boken ”Borde man oroa sig för KLIMATHOTET?” av Staffan Mörner.
    Där finns intressant läsning typ:
    3.2.2 Justering av uppmätta data
    3.2.3 Hur motiverar NOAA justering av temperaturdata?
    3.2.4 ”Remove the ”blip – medveten dataförfalskning?
    3.2.5 Dåliga data: Den urbana värmeeffekten.
    osv
    Titta gärna på Tony Heller:
    https://youtu.be/SSg3h_eIvBw

  8. Svagt av Klimatsans (ska det stå) att inte presentera den

  9. Mycket märklig ”kurva”. Den är ju helt felriktad. Även fast trenden mot varmare klimat är liten. Vad jag är ute efter är jordens medeltemperatur. Svagt av klimatsatsningar att inte presentera den.

  10. Du måste väl ändå kunna visa vad du drar dina självsäkra åsikter om en kallare period på jorden som redan, enligt dig, har inletts. Som jag förstår är väl det enda säkra beviset för det hur jordens medeltemperatur utvecklas inte enskilda vädersituationer.

  11. Vi är ingen myndighet med miljardanslag av skattepengar för att betjäna allmänheten med data.

    Vi medlemmar hjälper varandra att finna det vi är intresserade av. Söker du pålitliga data rekommenderar jag professor Ole Humlums climate4you.com.

    Lycka till !

  12. Visa också en kurva över hur jordens medeltemperatur ökar och var på kurvan man ser att det håller på att bli kallare

  13. Just det, tills någon annan kan bevisa motsatsen,

    ”Solen styr väder och klimat, CO2 är livets gas och molnen är Jordens termostat.”

    Ett bevis är inte hur många som har en stark tro. Inkvisitionsdomstolen som 1633 dömde Galileo Galilei hade en mycket stark tro. Det rådde konsensus. Det hjälper inte,
    Jorden kretsar ändå kring solen!

Comments are closed.