Välståndets lugna tillväxt tack vare billiga bränslen

I Indien har en riksha numera både sufflett och motor

I kampen mot de “fossila” bränslena missar aktivisterna att välståndet vilar på mycken och billig energi. De fattiga länderna har nått en fantastiskt positiv utveckling i takt med ökad tillgång på el, som producerats med fossila bränslen. Det har givit billig och tillförlitlig el jämfört med de s.k. “förnybara” kraftslagen med dyr och slumpmässig el.

Jag fann en artikel med några intressanta siffror. Från 1980 till 2015 har följande hänt:

  • Världens användning av fossila bränslen har fördubblats.
  • Den har femdubblats i Kina och Indien.
  • Livslängden har ökat från 65 till 75 år, i Kina från 49 till 66 år.
  • Barnadödligheten har minskat med 70 % i Kina och 58 % i Indien.
  • Undernäring har minskat med 40 % i båda länderna.

I USA kan man jämföra utfallet i delstater med olika politik. Driftkostnaderna för kol- och kärnkraft har traditionellt varit 2 à 3 cent/kWh, för naturgas mellan 3 och 10 cent/kWh medan vindkraft med subsidier hamnat mellan 15 och 25 cent/kWh.

De 29 stater som infört kvotplikt för en andel “förnybar” el i bolagens leveranser har 26 % högre elpriser än de andra staterna.

I Europa har Danmark och Tyskland med stor andel sol- och vindkraft dubbelt så höga elpriser som Frankrike med stor andel kärnkraft.

Den “fossilfria” framtiden

Den är helt omöjlig när man samtidigt fasar ut kärnkraften. Men dagens ansträngningar att nå dit innebär ekonomisk kollaps med ruin för vårt välstånd.

Dessutom bygger ansträngningarna på en ren bluff om koldioxidens verkan på klimatet. Någon sådan har inte kunnat konstateras. Koldioxiden har istället mycket väl bevisade positiva effekter på växtlighet och skördar.

Politikens brottsliga nonchalans

När vi kunniga medborgare påstår att den förda politiken leder till ekonomisk katastrof, måste det betraktas som rent brottsligt av “politiken” att inte ens vilja lyssna på våra argument. I 30- och 40-talens utredningsväsende var det självklart att allas åsikter skulle höras. Idag tillåts bara aktivister delta i det offentliga samtalet om energi- och klimatpolitik.

Det är en demokratisk katastrof.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Välståndets lugna tillväxt tack vare billiga bränslen

  1. Vlad T
    Statistiken är från http://www.ourworldindata.org och den har inget med IPCC eller klimat att göra. Jag skickar ingen länk, den finns i mitt tidigare inlägg och du får söka själv. Sök t ex på ”children per woman” så kan du få ut data för enskilt land, hela Afrika eller hela välden om du vill. Du kommer då att se att många, även islamska länder har halverat barnafödandet. Undantag finns, några delvis islamska länder men det är bara en handfull länder i hela världen som (ännu?) inte har minskat antal barn per kvinna.

    Det är nog du som slåss mot väderkvarnar när du försöker motsäga otvetydig statistik. Jag tror som du, inte heller på IPCCs skrönor men det betyder inte att all statistik i världen är fel.

  2. Karl Erik R
    Du slåss mot väderkvarnar min vän. Du vill säkert väl men det hjälper föga. Du säger att “statistik visar att du har fel”. Vilken statistik. Är denna statistik sprungen ur samma mylla som IPCC:s skrönor om klimathotet månne?

  3. Vlad T
    Mina ursprungliga påståenden var:
    1. Högre välstånd leder till att kvinnor föder färre barn.
    2. Billig energi är en viktig förutsättning för att kunna bygga upp välståndet i ett land.

    Inget av det du har visat motsäger detta. Det jag uppfattar att du säger är ungefär ”det går aldrig att skapa välstånd i Afrika pga afrikaners låga intelligens, hälften har islam som religion, och det oavsett priset på energi”.

    Statistik visar att du har fel men det är givetvis lång väg innan man kan påvisa ett utbrett välstånd i Afrika, men resan har börjat. Sedan 1950 har nästan alla länder i världen minskat antal födda barn per kvinna. Många länder med 50-75 %. Undantag är en handfull afrikanska länder där ingen förändring skett. Men de länderna tillhör gruppen ”världens fattigaste länder”.

    Jag håller fortfarande med dig om att migrationen från Afrika till Europa är för stor, men en av åtgärderna kan väl vara att se till att afrikaner har så bra levnadsstandard att de inte riskerar pengar och livet på en osäker resa mot Europa?

  4. Vlad T
    Jag har aldrig påstått att migrationen från Afrika ska upphöra pga billig energi och högre välstånd. Det som är tydligt är att välstånd leder till färre barn per kvinna (familj). En process som alla länder inom EU har gått genom de senaste 100 åren. Den pågår nu i Afrika, även om de har långt kvar. De som har en tillräckligt bra situation i sitt hemland kommer inte heller att lägga en stor summa pengar på en lång resa och osäker framtid i EU.

    Enda sättet att bromsa invandring är att behandla asylsökandes fall snabbt, och alla som inte kommer från områden i krig returneras omgående. Ingen ekonomisk migration tillåts.

  5. Karl Erik R
    Jag tror tyvärr att du är “naiv” ™ Karl Erik. “…kanske en del av dessa väljer att fortsätta och bygga sitt liv i sitt hemland.” Det ser inte så ut om du är medveten om vad som pågår just nu på Kanarieöarna och om du ser utvecklingen på gatorna i Europa så ser det allt mörkare ut för varje dag. En “växande medelklass” i vissa delar av Afrika spelar ingen roll då de mindre begåvade grupperna dominerar och hela tiden förökar sig exponentiellt. Och tro inte att “den växande medelklassen” i Afrika kommer att hjälpa sina mindre lyckligt lottade medmänniskor. Inte en chans. De senare kommer att fortsätta drälla in i det veka Europa så fort de får råd att resa, tills vår kontinent blir lika efterbliven som Afrika. Vem vinner på det?

  6. Vlad T
    Siffrorna gäller givetvis HELA Afrika. Sök på http://www.ourworldindata.org Afrika har en starkt växande s.k. medelklass, som precis som alla i Sverige har ett jobb eller ett eget företag att gå till.

    Sen har du rätt beträffande migranter. Runt 50 % av migranterna från Afrika har ekonomiska skäl. De lämnar en jämförelsevis bra tillvaro i Afrika, med hopp om att få det ännu bättre i Europa, bl a i Sverige. Med fortsatt och ökande tillgång till billig energi i Afrika kanske en del av dessa väljer att fortsätta och bygga sitt liv i sitt hemland.

  7. Karl Erik R
    De siffror du anger må vara korrekta för utvalda delar av Afrika men de är inte representativa för helheten.

    “En av de största utmaningarna för Afrika söder om Sahara är den snabba befolkningsökningen. Mellan 1950 och 2010 ökade antalet invånare i Afrika med 550 miljoner invånare – mellan 2010 och 2070 beräknas takten vara den dubbla. Befolkningsökningen innebär att 29 miljoner nya jobb måste skapas på kontinenten – varje år.” [SIDA, 2016]

    Och då dessa jobb lyser med sin frånvaro tvingar sig horder av unga afrikaner in i Europa där det definitivt inte finns några jobb åt dem. Denna förflyttning innebär också en ökad belastning på jordens resurser då en afrikan i Afrika inte förbrukar mer än bråkdelen av vad en afrikan i Europa gör. Så det minskade barnafödandet leder till ökad belastning istället för minskad i och med att unga afrikaner numera har råd att betala dyra pengar för att tränga sig in i Europa.

  8. Afrika har gått från nästan sju (7) barn per kvinna till lite över fyra (4) barn per kvinna idag. Största enskilda orsak är högre välstånd. Jorden har nära en miljard färre som definieras som extremt fattiga sedan 1980. Billig energi har bidragit till detta men hur mycket har jag ingen siffra på.

  9. Kjell Lindmark
    Dream on Kjell, om du tror att afrikaner någonsin kommer att bli produktiva världsmedborgare. Du tror tydligen att det inne i varje inföding finns en liten svensk som vill ut och göra rätt för sig 🙂 Nej, jag tror att du och många med dig har totalt fel. Minns att Mao fick hela det kinesiska folket att frivilligt ta sig tillbaka till medeltiden. Det kan hända igen. Men, Kina är inte det stora problemet, det är Afrika.

  10. Vlad T

    De flesta Afrikanska länder är fortfarande underutvecklade till stor del beroende på västvärldens så kallade bistånd. Det biståndet hamnar i de flesta fall en diktatorers fickor. Diktatorer som vi beskyddar då de i gengäld ger västliga företag rätten att utvinna ländernas naturresurser, billigt. Därför fortsätter befolkningen i att leva i fattigdom där deras enda pensionsförsäkring är att skaffa många barn.

    Påminner återigen om att vi i väst så även i Sverige hade stora barnkullar innan vi lämnat Fattigsverige bakom oss, det är en naturlig process och ingenting tyder på att det inte skulle gälla Afrika eller andra u-länder med högt barnafödande i världen.

    Det är tillgången på billig energi som är nyckeln till utveckling utan det stannar utvecklingen av. Vi i väst skall sluta göda diverse regimer som gör sig rikare på sina egna befolkningars bekostnad och istället vara behjälpliga med uppbyggnad av elförsörjning, vattenrening och övrig infrastruktur. När vi gjort det och de blivit självgående då kan vi handla av det som deras naturresurser har att ge.

    Då kommer barnafödandet att minska radikalt och hamna på den nivå vi i väst har. Jag nämnde Kina i ett tidigare inlägg där man räknar med att befolkningsutvecklingen når en topp runt 2030 för att sedan sjunka tillbaka. Kina har lyft 800 miljoner kineser ur fattigdom och det är en bit kvar tills alla kommit ur fattigdomseländet.

  11. Kjell Lindmark
    Har du något exempel på något afrikanskt land där barnafödandet har minskat eller har tendens att minska? I Kina är begåvningsnivån hög i genomsnitt och det finns ingen religion i vägen så där gäller säkert dina påståenden. Men Afrika. IQ 70 på många håll. Islam och naturreligioner. Det går aldrig att få dessa att begripa att de måste använda preventivmedel och sluta att föröka sig som kaniner.
    Det är inte cyniskt att vilja begränsa rätten för u-länderna att förstöra framtiden för alla genom sitt helt hänsynslösa barnafödande som alls inte bara beror på fattigdom. Islam uppmanar sina följare att föda många barn. Dessutom gör vi västerlänningar nu allt för att även de svagaste skall överleva och yvs över att vi gräver vår egen grav.

  12. Billig energi som ger ökat välstånd i u-länderna minskar barnafödandet. Den processen har även i-världens passerat där de flesta länder har en negativ befolkningstillväxt. I Kina räknar man med att befolkningen når en topp runt 2030 för att sedan sjunka.

    När fattigdom råder skaffar sig familjerna många barn som en pensionsförsäkring, i takt med ökat välstånd sjunker barnafödandet och befolkningen minskar. Det är cyniskt att frånta u-länderna rätten att komma i kapp i-världen med hänvisning till “befolkningsexplosionen”. Den kommer att ske om vi inte tillhandahåller billig energi även åt dem.

  13. VladT
    I takt med bättre ekonomi kommer barnafödande minska, eftersom dom då kan leva på sin inkomst.
    Oljan växer till, även om den minskar.
    Nya och effektivare bränslen kommer med tiden.

  14. Listan med “intressanta siffror” är inte positiv på något sätt. Om inte barnafödandet sjunker (drastiskt) i takt med att fler barn överlever och folk blir allt äldre i uländerna så medför det ju bara att klotet överbefolkas i en allt snabbare takt och att jordens resurser inklusive fossila bränslen därmed också förbrukas allt snabbare. Dessutom håller miljöförstöringen på att bli fullständigt ohanterlig. Vad är bra med det? Det går inte att fortsätta på den vägen oavsett CO2:s eventuella betydelse för oönskade klimatförändringar.

Comments are closed.