Utbytet 1:70 vid tillverkning av Northvolts bilbatterier

Northvolts uppbyggnad av ett elektrodknippe

Det krävs 60 – 80 kWh för tillverkningen av ett batteri med kapaciteten 1 kWh, förklarar Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt i Skellefteå. Där sker tillverkning av såväl katodmaterial som sammansättning till battericeller. Han intervjuas i tidningen Byggnadsarbetaren nr 6/21.

Det utbytet lär gälla tekniken som alla batteritillverkare måste använda. Då blir det naturligtvis ett avgörande konkurrensmedel att elen är “förnybar”. Northvolt kan hävda att all el kommer från vattenkraft eller vindkraft. Visserligen är den senare “utsläppsfri” först sedan möllorna varit i drift 10 – 20 år. Det lär BMW och Volkswagen inte bekymra sig om. De har gått in med miljardbelopp i företaget. Andra tillverkare kan ha el med utsläpp av 170 kg CO₂ per kWh.

Även Northvolt måste räkna med betydande “klimatavtryck” för gruvbrytningen och raffineringen av materialen. Inköpen av mineraler görs direkt från gruvföretagen, så man har full kontroll på arbetsförhållandena. Inga mineraler köps i dagsläget från Kongo.

Aktier och skulder på $ 3 miljarder

På Northvolts hemsida ser jag att man uppbringat $ 1,6 miljarder i lån från ett konsortium av banker, pensionsfonder och allmänna finansiella institutioner. Tillsammans med aktiekapitalet disponerar man så $ 3 miljarder för att bygga två gigafabriker för litium-jon-batterier, en i Sverige och en i Tyskland, samt för utveckling och återvinning.

Framtiden för batteribilar

Tidningen ställer också några frågor om elbilarnas framtid till Björn Sandén, professor i innovation och hållbar utveckling vid CTH.

En fråga lyder: Ska jag ha kvar min gamla fossildrivna bil så länge jag kan eller ska jag köpa en eldriven bil så fort jag har möjlighet.

Professorn svarade: Kör man normalmycket är det bättre att byta så fort som möjligt. Kör man sällan kan man behålla den gamla bilen.

På frågan om kostnader diskuterar han bara laddningen. Men den vägskatt som blir nödvändig, när fler elbilar kommer i trafik nämner han inte. Den skatt som nu tas in på försäljningen av bensin och diesel kommer ju staten att behöva även i framtiden.

Landets största konkurs ?

Elbilar är idag kraftigt subventionerade, vilket motiveras av det inbillade, påhittade hotet om en värmekatastrof orsakad av att vi använder fossila bränslen. Det hotet förmår också “godhetstörstande” företag och medborgare att köpa en dyrare elbil, för att signalera sin godhet. Dessa motiv faller helt, när väljarna inser att hotet är en bluff och att utsläppen istället är nyttiga. Då återstår bara en liten men sund marknad för små City-Bilar, om politikerna kan förmås att agera förnuftigt.

Följden blir naturligtvis drastiskt krympande marknad för batterierna, vilket sannolikt slutar med konkurs för det storstilade projektet Northvolt, kanske den största i vår historia.

+ – + – + – +

P. S. 2021-06-09

I dagens SvD läser jag att: Northvolt nu dragit in mer än 54 miljarder kronor.

Nu går de svenska pensionsfonderna AP1, AP2, AP3 och AP4 in med mer pengar tillsammans med den kanadensiska pensionsfonden OMERS Capital Markets.

Våra pensionspengar håller på att förskingras ! ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Utbytet 1:70 vid tillverkning av Northvolts bilbatterier

  1. Erik 2021-06-06 at 19:50
    “Elbilar är sjukt mycket bättre än fossilbilar hursomhelst och kommer vara billigare inom 5 år.”
    Det hörde vi redan för 5 år sedan. Genombrottet ligger alltid 5 år bort. När subventionerna till elbilar försvinner har man tagit ett första steg mot fri konkurrens.

  2. @Erik.
    Och hur menar du då? räckvidd? miljöpåverkan? Miljövänlighet?
    Batteridrivna saker har sin begränsningar som aldrig kan övervinnas.
    En batteridriven skrinda fungerar endast inom sina ganska så snäva “toleranser” som dess batterier har, funkar hyfsat vid korta distanser och i inte alltför kall miljö, så i en stad perfa, men för folk boende på landet och långa transporter (lastbilstransporter) ? Katastrof!
    Ottomotorn är det bästa alternativet vi har för framdrivning utav mindre fordon, den har fördelar som en batteribil aldrig kan uppnå, typ betydligt snabbare att förnya sin drivmedelsenergi, inte lika krävande i framställning, kan återvinnas i större grad, och nyttigare för miljön pga mindre gifter i sin framställning och produktion, samt den genererar nyttig CO2 som växter behöver för att kunna producera syre, osv, osv.

  3. Elbilar är sjukt mycket bättre än fossilbilar hursomhelst och kommer vara billigare inom 5 år.

  4. # Lars

    Min gissning är att “professorn” anar att skatten på bensindrivna bilar kommer att öka kraftigt (alternativt att priset på bensin kommer chockhöjas).

    Om man inte kör så mycket kan man ha råd att behålla sin fossildrivna bil. Annars gör man bäst att byta så snabbt som möjligt.

  5. Den där professorn har antagligen fel. En gammal bil hade sina största utsläpp vid tillverkningen. Det miljömässigt bästa borde vara att köra den tills den inte är värd att laga längre. Det oavsett körsträcka per år. Byta ut den mot en ny bil dessförinnan, innebär ökad miljöpåverkan. Däremot knappast någon klimatpåverkan.

  6. När klimatbluffen avslöjas, bl.a. av verklighetens temperaturutveckling och avvikelsen från IPCC:s hotmodeller, så är det inte bara Northvolt som faller som ett korthus. I Sverige dessutom SSAB med Hybrit, H2 Green Steel och LKAB:s fantasier om fossilfri järnsvamp med investeringar som beräknats till 20 miljarder kronor per år i 20 år!
    Detta är en bråkdel av vad som drabbar den globala bilindustrin som nu med lagtvång tvingats ställa om till elbilar. Ingen vill egentligen av tekniska skäl ha en elbil. De vore osäljbara utan lagtvång och enorma subventioner via skattemedel.

Comments are closed.