De “Gröna” sanningarna

derStandard

De “Grönas” kanslerskandidat Annalena Baerbock

Den 26:e september håller Tyskland val till der Bundestag. Det blir särskilt viktigt eftersom det betecknar slutet på epoken Angela Merkel. Gretas generation har nu nått åldern för rösträtt. I några lokala val har “de Gröna” haft stora framgångar med upp till 25 % av rösterna. Därför lanserar de sin ordförande, Annalena Baerbock, som kandidat till posten som kansler, motsvarande vår statsminister.

De senaste veckorna har dock ställningen i opinionen försvagats, nu under 20 %.

Läget beskrivs ofta mer koncist i grannländernas medier, varför jag tar några rader ur schweiziska Tagblatt:

+ – + – + – +

“Det var det” är titeln på en “Spiegel” -kolumn om den gröna kandidaten till kansler Annalena Baerbock. Det var det – alltså slut – med kandidaturen till kansler. Det är författarens uppfattning. Och det är inte helt galet. Eftersom den 40-åriga politikern Baerbock har avslöjats med det ena misstaget efter det andra under de senaste veckorna. Hon har tagit fram sitt CV, Curriculum Vitae eller meritförteckning, och till exempel angett medlemskap i föreningar, även om hon bara donerat pengar till dem. Fram till nyligen hemlighöll hon att hon avslutade sina studier i statsvetenskap utan slutexamen.

Med ett friserat CV sår Baerbock utan tvekan tvivel om sin trovärdighet. De utsmyckade styckena i Curriculum Vitae justerades av de gröna med hjälp av salami-taktiken, en tunn skiva åt gången – nästan varje dag måste ytterligare en punkt korrigeras sedan tidningarna fortsatt att avslöja nya orimligheter. Det faktum att Baerbock nyligen var tvungen att rapportera ytterligare inkomster på mer än 20.000 euro till Bundestag-administrationen ger inte någon bra bild av den framtida kanslern, som agerat för fullständig öppenhet på denna punkt. Efteråt sa hon sig vara ”gräsligt” förargad över misstaget.

Ropen efter andra kandidater är högljudda

Hennes ilska är förståelig. Felen är pinsamma, om än inte mycket mer än triviala, ifall hon hade varit en enkel parlamentsledamot. Men 40-åringen från Potsdam griper efter den mest inflytelserika posten i Tyskland, kanske den mäktigaste i Europa.

Det högsta värdet som finns att försvara, bör skyddas noggrant: den egna trovärdigheten.

+ – + – + – +

Världsförbättrarnas ädla ändamål

Annalena Baerbock illustrerar väl hur “det ädla ändamålet helgar medlen” så som jesuiterna motiverade inkvisitionens grymheter för att “rädda själar” från skärselden. Skall man “rädda världen” kan man inte låta små futtigheter stå i vägen för det stora och goda ändamålet. Lite bluff och små lögner blir futtigheter i “de godas” egna ögon. Och med tiden växer futtigheterna. . .

Vi måste alltså vara särskilt misstänksamma mot dem som vill framstå som godare och ädlare än vi andra !

I Tyskland finns alltså en vaken press, som gräver fram dolda futtigheter även hos “Gröna” politiker. Vilka svenska medier skulle göra något liknande mot miljöpartister ? ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “De “Gröna” sanningarna

  1. Politiker ska tåla en granskning. Förskönat eventuellt falskt CV får mig att tänka på Mona Sahlin av någon anledning.

Comments are closed.