Kortare somrar sedan 1995

NTZ/JMA

Medeltemperaturen för augusti sedan 1995 vid sex svenska väderstationer

NoTricksZone visar data från den japanska vädertjänsten JMA, som noterar att i Finland, Norge och Sverige ser man en tydlig avtagande trend för alla redovisade stationer. Somrarna har blivit kortare sedan 1995.

Årets september har hittills varit den kallaste på 20 år. Med få dagar kvar kan det komma att gälla hela månaden.

Ett par av våra nätverkare i trakten av Piteå respektive Skellefteå har anmärkt att årets sommar började sent med en kall maj och slutade tidigt med en så kall augusti att man inte fick ihop tillräckligt med hö för kreaturen.

Någon fara för katastrofal uppvärmning kan inte anas ens vid bortersta horisonten.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Kortare somrar sedan 1995

  1. Det var Tomas Ledin som redan 1982 konstaterade att sommaren är kort 🙂

  2. Det är svårt/omöjligt att göra en medeltemperaturanalys över ett år, och komma fram till några hundradelar eller max någon tiondels grads skillnad, genom att försöka “känna efter”. På något sätt sprider kaossystemet väder temperaturen, och den ändras inte på något sätt dramatiskt, som alarmisterna hela tiden försöker framföra, det är så tröttsamt……..

  3. Hur går det för dom som satsat på vinodling i Sverige, jag gissar på – illa. Sverige som semesterort för européer, Européer har vanligen semester i August. Ett allt för kallt Sverige lockar nog inte. En fjällvandring med snöinslag är ingen god reklam. En sjunkande besöksfrekvens drabbar många.

  4. Lägg till att mycket troligt, så är inte mätningarna kompenserade [neråt] för berörda flygplatser.

    (Temperaturmätningarna vid Karlstads Flygplats har heller inte mycket med Karlstad att göra, då den ligger precis utanför grannorten Kil. Olika klimat råder, då Karlstad är starkt influerad av intilliggande Vänern)

  5. En liten sak påpekar jag på att det är fel på genomsnitt temp för juli Östersund/Frösön för det är 2-3 gr varmare vad det visar på det som jag inte fattar hur kunde dom räkna grovt fel. Det är ungefär 15.5 gr varmt för en normal juli i Östersund för att vårvete mognar alltid vid storsjön och att det brukar börja tröska olika säd andra vecka i augusti ungefär lika som i Uppsala. Men i alla fall ser jag på att en trend att det förändrar en aning att det blivit kortare sommar i Östersund även ekollon växer/mognat klart till höst.

  6. Mycket intressant, det folk man pratar med tycks komma ihåg är att semestern (juli) var väldigt varm och skön. Det man glömt bort tycks just vara att det var ovanligt kallt innan samt att sensommaren minsann inte varit mycket att hurra för. Media rapporterar sin vana trogen bara när det är varmt så det tycks vara det som fastnar för de flesta. Vi som ägnar oss åt jordbruk och växthusodling kan däremot konstatera att växtsäsongen överlag varit ovanligt kall. Tyvärr verkar inte kyla generera lika många klick för intäktsjagande media så då låter man helt enkelt bli att skriva något.

Comments are closed.