Kina kämpar mot kolbrist !

chinacoal

Kolgruva i norra Kina.

Det finns många kolgruvor i Kina. År 2014 avsåg man att minska antalet från 6.300 till 4.800 genom att fasa ut sådana med ålderdomlig hantering.

Nu har man brist på kol beroende på flera samtidiga faktorer. Vintern och våren var kalla, vilket tär på lagren. Dessutom man infört en blockad av import från Australien. Konflikten har flera grunder, men mest omedelbart tycks Australiens begäran om en undersökning i Wuhan om coronvirusets spridning ha varit.

Hösten har börjat tidigt, vilket ökat förbrukningen av kol för uppvärmning och för produktion av el. Det har gått så långt att man måst tillgripa rullande Black-Outs. Jag klipper några rader av Reuters:

+ – + – + – +

Kina har beordrat sina två provinser med bästa kolgruvorna att öka produktionen. Man kommer att tillåta kolkraftverk att debitera kunderna högre priser, när landet nu kämpar mot den värsta kraftkrisen på flera år.

Den autonoma regionen Inre Mongoliet och provinsen Shanxi uppmanade kolgruvorna att höja den sammanlagda årliga produktionskapaciteten med mer än 160 miljoner ton, medan Kinas regering sagt att marknaden för kolkraft nu kan fluktuera upp till 20% från basnivåerna, en ökning från tidigare gränser, eller mer för sektorer med hög elförbrukning.

Prisjusteringen är utformad för att förhindra hög energiförbrukning, rapporterade statliga medier och tillade att priserna för bostäder och jordbruk, liksom för offentlig välfärd, skulle hållas stabila.

Nära rekordhöga priser på termiskt kol och elbrist har föranlett ransonering av energi över hela Kina och har skakat om landets industriproduktion med hot mot dess ekonomiska tillväxt.

Shanxi, Kinas största kolproducerande provins, beordrade sina 98 kolgruvor att höja den årliga produktionskapaciteten med 55,3 miljoner ton under resten av året. Det bekräftades av en tjänsteman från provinsregeringen i fredags i ett dokument som granskades av Reuters. Shanxi kommer också att låta cirka 51 kolgruvor, som redan nått sin högsta årliga produktion, fortsätta producera under fjärde kvartalet och öka kapaciteten med 8 miljoner ton, vilket förväntas lägga till 20,65 miljoner ton extra.

I Kinas kolregion nr 2, Inre Mongoliet, bad regionens energiavdelning de lokala myndigheterna att meddela 72 gruvor att de omedelbart får arbeta med högre kapacitet, förutsatt att de säkerställer säker produktion. Det skedde i ett “brådskande meddelande” daterat den 7 oktober. En tjänsteman avböjde att säga hur länge produktionshöjningen skulle pågå. Meddelandet följde på ett möte där regionala myndigheter kartlade åtgärder för försörjningen av energi under vintern som svar på mandat från Kinas regering rapporterade “Inre Mongolia Daily” på fredagen.

“(Regeringens) insatsgrupp för kol ska uppmana gruvarbetarna att höja produktionen utan kompromisser, medan gruppen för energi ska förmå de producerande företagen att garantera att de uppfyller vinterns behov av el och uppvärmning”, skrev tidningen.

“Detta visar att regeringen är seriös med att höja den lokala kolproduktionen för att lindra bristen”, sa en handlare i Peking, som uppskattade att produktionshöjningen kan ta två till tre månader att förverkligas.

De 72 gruvorna i Inre Mongoliet, varav de flesta är öppna dagbrott, hade tidigare en auktoriserad årlig kapacitet på 178,45 miljoner ton. Meddelandet föreslog att de skulle öka den med 98,35 miljoner ton, visar Reuters beräkningar.

“Det kommer att hjälpa till att lindra kolbristen men kan inte eliminera problemet”, säger Lara Dong, chef för IHS Markit. “Regeringen kommer fortfarande att behöva ransonera energin, för att säkerställa balanserade kol- och kraftmarknader under vintern.”

Priserna på andra bränslen har också stigit, inklusive eldningsolja, metanol och flytande petroleumgas (LPG). Alla har stigit minst 10% den senaste månaden medan kraftverken ropar efter bränsle.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Kina kämpar mot kolbrist !

  1. Mer än 80 % av jordens befolkning ökar sin fossila energi.
    En lite grupp (=västvärlden) ska avveckla sin fossila energi för att rädda världen.
    ?

  2. Kolkraften behövs när verkligheten kullkastar dagdrömmarna om grön energi.

Comments are closed.