Gasledningar överallt, men de går förbi Sverige

FOCUS

Jag visste inte att det finns så många gasledningar i Europa

Här visas bara de grövsta ledningarna. Kartan finns i nr 42 av den tyska tidskriften FOCUS, som Stefan varit omtänksam att skicka. Det är markant hur fritt från ledningar Sverige och de baltiska länderna är. De senare har nog en misstro mot sin store granne efter erfaren-heterna från tiden under sovjetisk ockupation. FOCUS betraktar gasleveranserna som ett vapen i Putins händer och återger bl.a. följande citat:

Gazproms mål är inte säker försörjning av Europa utan ett riskfritt sätt att destabilisera Ukraina, Gustav Gressel, expert på Östeuropa, Berlin.

På FOCUS’ förstasida lyder undertexten:

Den stora gaskrisen: Hur Putin vrider av kranen till Tyskland och driver upp priset.

En graf, som är alltför komplicerad för att återge här, visar hur priset utvecklats. Det räknas i US dollar per miljon BTU, British Thermal Units.

  • 2016 US $ 4 – 5
  • 2017 US $ 5 – 7
  • 2018 US $ 7 – 9,5 – 8
  • 2019 US $ 8 – 4
  • 2020 US $ 5 – 2 – 5
  • 2021 US $ 5 – 15,5

Under detta år har priset alltså trefaldigats och uppgången kan fortsätta när vinterkylan sätter in. De utsikterna har fått många industrier att skruva ner produktionen, ex.vis kemikoncernen BASF i Ludwigshafen.

Det är lätt att konstatera att Tyskland sitter i en klämma och att den är självförvållad !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Gasledningar överallt, men de går förbi Sverige

  1. Och nu gnäller politikerna om att marknadskrafterna drivit upp gas och kolpriserna och därmed elpriserna i Sverige! Hade man inte byggt så mycket vindkraft och gett f-n i att stänga av kärnkraften hade man sluppit utsätta sig för “marknadskrafterna” alltså företag som passar på att höja priserna när efterfrågan höjs! Men Ygeman och company anser väl att det bara är svenska företag som får öka sin vinst när efterfrågan ökar…Gnälla på Gazprom för att de tjänar pengar visar väl på vilken nivå Ygemans IQ befinner sig på. Om nu Ygeman mot förmodan läser detta så kan jag meddela att efterfrågan på gas i Kina, Brasilien m.m ökat och är man så korkad att man satsar på väderkvarnar som kräver backupkraft så får man stå sitt kast!

  2. Solkraft kan aldrig, aldrig ersätta vattenkraft eller kärnkraft.
    De som inbillar sig något annat kan bara sätta sig ner och beskåda nedanstående fakta.

    Ett år består av 8760 timmar av dessa 8760 timmar är det hälften dag och hälften natt. På natten 4380 timmar, så är solpaneler helt döda inte en enda kWh produceras. Däremot dagtid kan solcellspaneler producera energi.

    Men där är molnen en faktor som reducerar produktionen. Det är så illa att i Sverige finns bara ca 1700 timmar möjliga för produktion av elenergi från solceller. Detta är fakta från SMHI:s mätningar av soltid.
    Detta betyder att under 20% av årets timmar är produktion från solcellspaneler möjlig.

  3. I USA lovade Biden i årets början att stänga ner fossilkraften.
    Ett halvår senare lovar han att öka den!
    Vi har ett gasnät på västkusten.
    Dansk gas som förser oss med energi.
    Vi har tom ett gaslager i Falkenberg.

  4. Sverige hade tillräckligt med vatten- och kärnkraft för att inte använda gas från Ryssland. Men vi har ett litet gasnät från Malmö till Göteborg med dansk gas. När kärnkraften lades ned i söder fattade inte regering och riksdag att vi behövde rysk gas. Tyskarna insåg att utan kärnkraft och med mindre kolkraft behövs rysk gas. Väderberoende sol och vind räcker inte i Tyskland trots att tyskarna installerat över 100000 MW dvs mer än maximala efterfrågan.

  5. Givetvis kommer detta att också driva på de redan självförvållade, galopperande energipriserna i Sverige!

Comments are closed.