Luleå, kvävegödsel, 2.000 byggjobb och 500 i driften

Fertiberia

Fertiberias anläggning för kvävegödsel i Puertollano i centrala Spanien

NSD, Norrländska Socialdemokraten, rapporterar om planer på en gigantisk fabrik för konstgödsel i Norrbotten, i området Boden-Luleå. Det är den spanska jättekoncernen Fertiberia, som tecknat en avsiktsförklaring för en investering av 10 miljarder kronor.

En tidigare post rapporterade om stängningen av två fabriker för konstgödsel i Storbritan-nien på grund av höga priser på el och naturgas. Det krävs stora mängder el för att binda luftens kväve till kalksalpeter eller ammoniumnitrat, båda mycket kraftfulla gödningsäm-nen. Det senare fungerar även som sprängämne, varav LKAB använder 20.000 ton om året.

Det är naturligtvis logiskt att söka en lokalisering där det finns mycket ström och billig ström. Norrbotten erbjuder dessutom den extra fördelen av “grön” el från vind- och vattenkraft. I en pressrelease skriver företaget:

Anläggningen blir innovativ i både dess design och utveckling, med mer än 600 MW elektro-lysörer för produktion av vätgas, en anläggning för produktion av grön ammoniak som pro-ducerar 1500 ton/dag, och en årlig produktion av mer än en halv miljon ton konstgödsel och industriprodukter, utan koldioxidavtryck. Förutom den senaste elektrolystekniken kommer den nya anläggningen att utrustas med toppmoderna processer som uppfyller de högsta miljö- och säkerhetsstandarderna. Grupo Fertiberia kommer att integrera sin omfattande erfarenhet och kunskap inom drift och teknik i både design och drift av den nya anläggningen.

Investeringen, som kommer att skapa 2 000 arbetstillfällen under byggnationsfasen och ytterligare 500 kvalificerade arbetstillfällen när den tas i drift, bidrar till att ett nytt nav för grön ammoniak och konstgödsel skapas. Investeringen bidrar även till en ökad självförsörj-ningsgrad i Sverige och EU. Den gröna ammoniaken som produceras kommer dessutom att användas för att minska koldioxidutsläppen för andra strategiska sektorer, till exempel sjötransporter eller gruvindustrin, för att bara nämna två exempel.

Man kan bara lyckönska Norrbotten till en utveckling, där de själva tar hand om förädlingen av sina naturtillgångar. Men för oss i Skåne betyder det att några atomrekatorer blir allt mer nödvändiga. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Luleå, kvävegödsel, 2.000 byggjobb och 500 i driften

  1. Snart kan Sverige producera NPK gödning . Det är 30 år sedan sist när Supra köptes upp av Norsk Hydro nuvarande Yara. Kväve från denna fabrik som beskrivs i artikeln. Forsfor från LKABs rester från malmfälten och kali från Nortvolt som restprodukt vid batteritillverkningen. Problemet är den nuvarande regering ledd av miljöpartister som vill att halva jordens befolkning kommer att svälta genom sk. ekologisk produktion

  2. Ammoniumnitrat är den klart dominerande ingrediensen i pumpbara sprängämnen. Pumpbara sprängämnen står för nästan 100% av allt sprängämne i gruvor ovan och under jord. Det har också en mycket hög andel i bergtäkter, vägskärningar och andra anläggningsarbeten.

  3. För att producera fast kvävegödsel typ kalksalpeter och kalkammonsalpeter behövs ytterligare en ingridiens kalksten som numera är en bristvara i sverige

  4. Konstgödseln kommer väl i alla fall att göda bönderna i Skåne?

    Finns det någon koppling till annat än elen i Norrbotten?
    Gas till Hybrit?

Comments are closed.