Tysk el juni 2022

Figur 1. Total effekt med sol- och vindkraft samt börspris

Vid slutet av juni 2021 låg börspriset på c:a 90 €/MWh jämfört med 300 €/MWh 2022. Man kan möjligen ana en verkan av branden den 8/6 i Freeport , som stoppade en stor del av USA:s export av LNG till Europa. En vecka senare började priset stiga, vilket slutade med 100 €/MWh högre pris.

Figur 2. Levererad effekt från Sol och Vind, tabell

Minimum av den sammanlagda effekten, 1,65 % av nominella kapaciteten, blir c:a 4 % av belastningens medelvärde. “Planerbar” kraft behövdes alltså för storleksordningen 96 % av behovet beroende på tidpunkten för minimet.

Figur 3. Vindkraftens levererade effekt i relation till installerad kapacitet

Juni hade svaga vindar och vackert väder både 2021 0ch 2022.

Figur 4. Vindkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad

Med de svaga vindarna nådde medelvärdet för den landbaserade vindkraften endast 11 % av den nominella kapaciteten. Det var dock lite bättre än 2021, då siffran blev 8,9 %.

Figur 5. Solkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad

Även för solkraften blev medelvärdet 2022 något bättre än året innan, 18,3 % mot 17,5 %.

Figur 6. Effekten från sol- och vindkraft med export och import samt EEX-pris

Tidigare hade Tyskland nästan jämt en betydande export av el och sällan en netto import. Under juni var motsatsen regel.

Figur 7 . Antalet timmar med negativa elpriser

Tydligen ha man lärt sig att lite bättre parera för den nyckfulla elens svängningar. Antalet timmar med negativa elpriser har minskat sedan 2020 och 2021.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Tysk el juni 2022

  1. Ivar

    Jag är fullt medveten om det och detta var ett försök att visa att de inte stämmer. LCOE som beräknas tar inte hänsyn till systemtjänster, vilket gör vind- och solenergi ännu dyrare och egentligen kärnkraft och vattenkraft billigare.

    Vilken politiker (på vänstersidan) har egentligen koll på hur ett elsystem egentligen fungerar. Jag har svårt att hitta någon, möjligtvis någon gammal socialdemokrat från ett av områdena med kärnkraft, som inte vågar gå emot partilinjen. Jag, liksom många med mig, hoppades att en eller flera socialdemokrater som har kärnkraft i närområdet skulle gå emot partilinjen och stoppat nedläggningarna, men de var för fega tyvärr.

  2. Ulf W
    Energiforsk redovisar modellberäkningar som inte stämmer med verkligheten. Hur modellerar man att det blåser någon annanstans? Redan på väderkvarnarnas tid förstod man att det bara gick att mala när det blåste men det är kunskap som saknas på Energiforsk. Verkligheten är besvärande för den klimathotsreligiösa sekten.

  3. Notera att även att den havsbaserade vindkraften levererade till strax över 20 % av installerad kapacitet. I Energiforsk rapport anges cirka 53 % som årsmedelvärde. Tysklands ganska moderna vindkraftpark låg på 35 % under 2021.

    Det är alltså 2/3 av svenska prediktioner, dvs de 51 öre som anges som priduktionskostnad är snarare 75 öre, alltså klart högre än kärnkraft.

  4. Som vanligt blåste det någon annanstans. 47% av juni, 338 timmar, levererade vindkraften mindre än 10% av installerad effekt, figur 4 nedre tabellen. Därför blev elen mycket dyr i SE4 pga att den billiga vindkraften var som bortblåst.

Comments are closed.