Rena Vilda Västern i vind-kraftbolagens Norrland

PROFFS

Figur 1. Det ena i Bollnäs stoppade ekipaget med last av torndel till vindkraftverk

Branschtidningen PROFFS har en intressant uppföljning av händelsen:

2022-07-08, PROFFS:

800 000 KRONOR I ”POTTEN” FÖR OLAGLIGA VINDKRAFTVERKS-TRANSPORTER

Att utreda vem som är ansvarig för dessa transporter är minst sagt svårt varför det i nuläget inte går att tydligt peka på vem som har ansvaret för vad. Inte hjälper det att det ofta är flera aktörer inblandade, så även i detta fallet.

De två ekipagens moderbolag heter Mar-Train Heavy Haulage i Nordirland som även har ett norskt bolag varifrån de två dragbilarna som stoppas kommer. Man har även ett svenskt bolag, men det saknar ännu trafiktillstånd ännu. Det leder till att ett tiotal norskregistrera-de fordon hamnar på nyttjanderättsavtal hos Road Safety System (RSS).

+ – + – + – +

RSS

Figur 2. Hemsidan för företaget RSS, som håller med följebilar vid transporter med dispens

Den granskning som PROFFS gjort visar:

  1. Dragbilarna kommer från Norge.
  2. De ägs av ett dotterföretag till MAR-TRAIN på Nordirland.
  3. Det danska företaget Deugro har gett RSS i uppdrag att söka dispens för transportens mått och vikt. För dispensen gäller högsta hastighet 50 km/h och på vissa platser 10 km/h. Polisen har noterat alltför hög hastighet.
  4. Förarna kommer från Rumänien, men uppges förstå engelska.

När den tillåtna hastigheten överträtts, faller tillstånden för fordonens övervikt. Lasten beräknas på normalt sätt, vilket ger 74 tons överlast för det ena ekipaget och 92,8 tons överlast för det det andra. Det beräknas ge 800.000 kronor i böter.

Transporterna har nu kunnat fortsätta.

Efterdyningarna till konkursen för irländska Roadbridge

Piteå-Tidningen PT har rapporterat att konkursboet är plundrat, sannolikt av personer i det svenska dotterbolagets ledning. Företagets uppdrag har övertagits av ett annat irländskt företag, Red Parrot, Röda Papegojan. Nu rapporterar PT att även detta företag betalar de lokala entreprenörerna för sent eller inte alls. De har därför avbrutit arbetena. Några riskerar att själva drivas till konkurs.

(Skulle jag få en beställning från ett företag som heter Red Parrot, skulle jag nog be om betalt i förskott.)

Lycksökare

Jag får intrycket att de storslagna planerna för Norrland attraherar lycksökare och att de lokala företagen är ovana med sådana affärspartners. Det liknar Vilda Västern i USA för 150 år sedan.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Rena Vilda Västern i vind-kraftbolagens Norrland

  1. Känner mig kluven om det som händer i Norr- och Västerbotten just nu. Vill naturligtvis att det ska gå bra för resp ort, stad, landskap mm och hoppas att det verkligen blir så.

    Kan dock inte skaka av mig olustkänslan att det inte på något sätt ifrågasatta ”gröna stålet” (och dess frälsande vindkraft) kanske är ett nytt Stålverk 80 eller Itera plastcykeln som ska revolutionera näringslivet i Norrland. Eller export av sparkcyklar som i Sällskapsresan Snowracer.

    Är allvarligt oroad att det är ett luftslott man bygger. Pyramidspel växer ju alltid så länge de som tror är fler än de som inte gör det. Och allvarligt talat, klimatfrågan är väl ändå en fråga om tro?

    Utan klimatnoja, inget Hybrit, är min övertygelse. Kan ha fel.

  2. Vilda västern ja! Ni kommer ihåg guldrushen i Klondyke m.fl. När det var över (de lättplockade frukterna: här skattesubventioner och utan miljökrav) återstod en snabbt förfallande gruvinfrastruktur som naturen fick ta hand om.

    Gud vet hur det kommer att se ut när “alla” lämnar allt…. inom vk-industrin?

    Det handlar om avsevärt större investeringar inom kommande havsbaserad vk. Både vad gäller fundament och landledningar osv.
    Inför man inte återställningskrav med bankgarantier och/eller fonderingar kommer politikerna i vanlig ordning lämna Svarte-Petter till skattebetalarna.

    Skäms gör de inte heller men vad kan man vänta sig av dessa inkompetenta drömmare och maktsökare.

  3. #Göran#
    Normalt sett är det det företag som utför transporten som skall betala den s k överlastavgiften som i detta fall uppgick till ca 800 000 kr. Åtminstone för ett svenskt transportföretag är den inte avdragsgill. Överlastavgift är en avgift som debiteras av Transportstyrelsen. Om företaget drabbas av en ytterligare överlastavgift, inom en 2-årsperiod (lite osäker på tidsperioden) räknas den upp med 50 % beräknat på det belopp som beräknas vid tillfälle nr 2.

    Även chauffören kan dömas till böter men då mer i nivå som en vanlig trafikförseelse.

    Tror nog det blir svårt för Transportstyrelsen att få några pengar denna gång p g a att det är flera bolag med utländska ägare som är inblandade. Det enda raka vid sådana här tillfällen är att hindra transporten från att fortsätta till det att avgiften är betald. Tyvärr saknas nog de juridiska möjligheterna till detta i Sverige.

  4. Normalt är det föraren av ett fordon som är ansvarig om hastigheten överskrides. Men vad är det för mening med att ge en rumänsk lastbilschaufför böter på 800.000 kr.

    Vem som är ansvarig vid övervikt vet jag inte. Chauffören, den som äger lastbilen eller den som har beordrat transporten? Verkar naturligt om chauffören är ansvarig.

  5. Red Parrot borde kanske hetat “Norwegian Blue” i stället, det hade varit ett mer passande namn? Hela den här vindsnurre-branschen verkar vara skojarnas paradis där skattebetalarna står med Svarte Petter i slutändan. Konsekvensanalysen är gjord av det infantila MP…Och ja, Red Parrot dammar nog lika mycket som papegojan i Monty Pythons sketch!

Comments are closed.