Korrekt svar är “Rekordstor”, vilket endast 3 % svarade. C:a 8 % svarade “Över genomsnittet”, vilket betyder att de var någorlunda väl informerade. Men 89 % var helt felinformerade eller okunniga. Hela 24 % svarade “Rekordliten”, vilket förklaras av de genomgående falska larmen i etablerade media.
Jag tar inte upp detta av särskilt intresse för läget i Australien, utan därför att jag tror att läget är ännu värre i Sverige. Fråga några bekanta om de tror att Nordsjön stigit 5 cm, 20 cm eller 50 cm sedan 1950. Eller om “Polarisarna” håller på att smälta bort.
I Australien finns en TV-kanal, som meddelar korrekta faktaoch tillbakavisar lögner som andra kanaler sprider. Där finns också en ledamot i parlamentet, som öppet kritiserar klimatpolitiken, Malcolm Roberts. Han är inte lika lågmäld och försiktig som Elsa i vår riksdag. Den genomsnittlige väljaren torde ha exponerats för klimatets fakta bättre än här.
Dessutom har Australien nu en organisation med finansiella muskler till att beställa en sådan enkät, AEF, Australian Environment Foundation. Vi har ingen motsvarighet, men något dussin väl finansierade, alarmistiska organisationer, som har ständigt tillträde till etablerade media: ex.vis SNF, WWF, Greenpeace, XR och Greta. För att inte tala om skattefinansierade institutioner som SEI, Stockholm Environment Institute, SRC, Stockholm Resilience Centre och Klimatpolitiska Rådet.
Vem kan ordna finanser till en svensk motsvarighet till AEF ?
Kortslutning i Stockholmstrakten. Bortkopplad elproduktion. Då ryckte vattenkraften i norr in och räddade situationen – på några sekunder.
När den stora kortslutningen inträffade vid underhållsarbete i Svenska kraftnäts station Hagby, norr om Stockholm, i onsdags fick vattenkraften ta tag i problemet. Inom några få sekunder reglerades effekten upp, kompenserade för bortfallet och återställde därmed nätfrekvensen till acceptabel nivå.
Efter fem sekunder levererade vi 110 megawatt extra, efter 30 sekunder 255 MW. Totalt under störningen kunde vi leverera nära 400 MW, säger Tord Eriksson, Vattenfalls produktionschef för vattenkraften i Norden i ett pressmeddelande.
Norrlandsanläggningarna levererade mest. Messaure, Långbjörn, Ligga, Harsprånget och Stornorrfors var fem-i-topp bland Vattenfalls stationer.
– Den här reglerförmågan är ju det fantastiska med vattenkraften.
EU-parlamentet har klubbat att det från år 2025 skall finnas snabbladdare var 60e km på det centrala vägnätet.
Den energiske Mattias Goldmann har gjort oss tjänsten att i Dagens Industri 26/4 rada upp de väsentligaste besluten rörande transportsektorn. Den är ju Sveriges största och svåraste nöt att knäcka:
(TVO accepterar Olkiluoto EPR innan kommersiell drift)
Anläggningen har levererats “nyckelfärdigt” av Areva-Siemens på ett fast-pris-kontrakt. Bygget påbörjades 2005 med planerat färdigställande 2009, men har drabbats av olika slags förseningar. Ägarkonsortiet Teollisuuden Voima Oyj (TVO) accepterade färdigstäl-landet den 16 april efter omfattande testkörning. Den kommer att gå upp i full kommersiell drift den 1 maj.
TVO ägs till 27 % av Fortum och 57 % av Pohjolan Voima Oy (vars största aktieägare är massa- och papperstillverkarna UPM Oyj och Stora Enso Oyj). Ägarna får el till självkost-nadspris i proportion till sina ägarandelar.
OL3 kommer att stå för c:a 15 % av hela Finlands elbehov. Den minskar landets behov av import från Sverige.
Seaborgs koncept: Compact Molten Salt Reactor, CMSR, på pråm
I Korea undertecknades den 20/4 ett avtal om att bilda ett konsortium för att utveckla Seaborgs reaktorteknik för placering på pråm. I konsortiet ingår följande partners:
Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) med omfattande erfarenhet av kärnkraft,
Samsung Heavy Industries (SHI), ett av de större skeppsvarven, och
(Partnerskap bildat för att lansera Seaborgs “Power Barge”)
“Konsortiet syftar till snabb kommersialisering med export av serietillverkade CMSR flytan-de kärnkraftverk över hela världen. Dessa erbjuder förbättrad effektivitet och passiv säker-het” förklarade Seaborg. “Med KHNP:s långa erfarenhet av kärnkraftsproduktion, SHI:s offshorebyggande expertis och Seaborg Technologies innovativa teknologi är konsortiet väl placerat för att möta den växande efterfrågan på ren och pålitlig energi.”
Seaborgs design är för modulära CMSR kraftverk på pråmar utrustade med två till åtta 100 MWe CMSR, med en livslängd på 24 år. Istället för att ha fasta bränslestavar som behöver konstant kyla, blandas CMSR:s bränsle i ett flytande salt som fungerar som kylvätska, vilket gör att det helt enkelt kommer att stängas av och stelna i en nödsituation. Seaborg grunda-des 2014 och planerar nu att bygga kommersiella prototyper 2026 och att uppnå kommersiell produktion av Power Barges från 2028.
Data från Svenska Kraftnäts “Kontrollrummet” för 2023-04-26
Rättelse
Det var Forsmark 1 och 2 som plötsligt stängdes ner efter en kortslutning i nätet. O3 var stängd sedan tidigare.
Se kommentaren av välinformerade BD-Nille kl 17:21.
Han försäkrar också att exporten inte prioriterades. Slutsatsen nedan är alltså fel. Men figuren visar data direkt från “Kontrollrummet”. Dess data visade dock inte en tillräckligt fyllig bild så att Ingvar kunde se att F1 och F2 snabbstängts.
+ – + – + – +
Igår morse försvann O3:an från elnätet. Den producerade sen 0 MW. Dess uppgivna kapacitet är 1.450 MW. Det fanns i skrivande stund ingen angiven orsak på dess hemsida.
I redovisningen på SVK (Svenska Kraftnät) var den totala produktionen före/efter 17.420/15.243 MW. Differensen blir 2.177 MW. För kärnkraften var siffrorna 5.516/3.339 MW, alltså 2.176 MW. Övriga redovisade siffror var i princip oförändrade Det ”saknas” alltså 726 MW som tydligen också försvann från övriga kärnkraftverk.
Vindkraften klarade med nöd och näppe själv exporten.
Naturligtvis gick ju frekvensen ned under 49,80 i det röda fältet, vilket innebar att AFK (automatisk frånkoppling) av elabonnenter trädde i kraft. Den inhemska förbrukningen minskade med 2.147 MW. Exporten fortsatte dock nästan oförminskat med ca 2.650 MW.
Slutsatsen blir att det tydligen är viktigare med exporten än att förse svenska hushåll och företag med nödvändig el.
Ingvar Åkesson
+ – + – + – +
Forsmark 1 och 2 också bortkopplade
Igår kopplades även Forsmark 1 och 2 bort efter en kortslutning i ett ställverk. Det orsakade tillfälliga strömavbrott i Stockholm. Det har vi ännu inte hunnit utreda för att kommentera.
Jag har sett tecken på att Energimyndigheten skapats av den röd-gröna regeringen främst i syfte att propagera för dess energipolitik, alltså en verksamhet som inte skall betalas med skattepengar. Helt uppenbart blev detta för mig då den beviljade miljonbelopp till Martin Hultman vid Chalmers för “forskning” om “klimatförnekare”, en version av “åsiktsregist-rering” som uttryckligen är förbjuden i grundlagen. Men Sveriges rättsväsende bryr sig inte om grundlagsbrott, när regeringen begår dem. Åtminstone när det är en vänster-regering.
Några klipp ur en ledare i SvD:
2023-04-26, SvD, SVENSKA DAGBLADET, Ledare av Peter Wennblad:
Sverige befinner sig i en kris vi inte vet om. Och det beror på att en statlig myndighet låtit bli att göra sitt jobb, och att myndighetsledningen dessutom har undanhållit sanningen för regering och riksdag.
Den hade, enligt Gustav, försökt hjälpa regeringen att bli omvald i stället för att berätta sanningen om Sveriges gaskris.
Men Sverige är väl inte beroende av naturgas, invänder kanske någon.
Visst, bara 28 000 hushåll är anslutna till det så kallade Västsvenska gasnätet, det stamnät för naturgas som sträcker sig från Trelleborg i söder till Stenungsund i norr. Och gasförsörj-ningen är minst sagt sårbar. Sverige har ingen egen gasutvinning. All rörgas kommer via en enda ledning på havsbotten mellan Dragör och Malmö. Det västsvenska gasnätet är i praktiken inget nät, utan just bara ett rör.
Men 98 procent av gasen i det västsvenska nätet används av företag. Metan behövs i en rad industriella processer, från plasttillverkning till mediciner. Metan används till exempel till att framställa fällningskemikalier som är nödvändiga för att rena dricks- och avloppsvatten.
Insikten gav Gustav svindel. Inte minst eftersom konsekvenserna för vattnet aldrig hade nämnts i de krisscenarier Energimyndigheten lämnat till regeringen genom åren.
Gustav och hans kollega försökte på olika sätt få informationen att nå regeringen. Men myndighetsledningen stretade emot. Och när Gustav själv kontaktade en regeringstjänsteman poängterade denne särskilt att departementet inte ville ha skriftlig information, eftersom den då behövde diarieföras.
Gustav blev uppringd av en chef, som var arg och stressad. ”Att förklara tidig varning vore ett regeringsomvälvande beslut. Det kan vi inte göra”, sade han.
+ – + – + – +
Strukturell ohederlighet
Gustav Boëthius bekräftar den strukturella ohederlighet, som röd maktutövning numera vilar på. Jag fick en tydlig förklaring en gång:
Inom politiken är “fakta” inte vad som är sant utan vad väljarna TROR är sant.
Förutseende politiker har så uppfattat sin viktigaste uppgift vara att få väljarna att tro på den bild av verkligheten, som passar deras politik, d.v.s. att ljuga så trovärdigt som möjligt.
Detta formulerade Henry Louis Mencken på 20-talet så här:
“Klimatbluffen” passar precis in på den beskrivningen: Hela “etablissemanget” skräms med jordens undergång och alla etablerade politiker begär enorma uppoffringar för att rädda väljarna från katastrofen. En undergång som skall bero på utsläppen av “skadlig” koldioxid, en gas som istället är lika nödvändig för “Livet” och lika välgörande för hela mänskligheten som “MAT”.
Det stora problemet är att förljugenheten är så grov och så djupgående, att vanligt heder-ligt folk, de flesta väljare, inte kan föreställa sig att något sådant är möjligt. Hoppet står till nästa generation. Vid en av våra demonstrationer kom några skolstrejkande gymnasister över till oss och lyssnade. När de sulle gå, utbrast en av dem:
De vuxna ljuger för oss. Och de ljuger hela tiden.
Rent konkret vill de nio länderna – förutom Tyskland och Belgien, Nederländerna, Frankrike, Norge, Danmark, Irland, Luxemburg och Storbritannien – bygga havsbaserade vindkraftverk med en effekt på 120 gigawatt till 2030.
Figur 2. Hamnen i Ostende, närmast kameran kabelutläggaren “Connector” som seglar under Luxemburgs flagg
Tyska regeringskansliet skriver:
Målet är en kapacitet på 120 gigawatt år 2030 och minst 300 gigawatt år 2050. Detta överstiger den produktionskapacitet som vart och ett av de undertecknande länderna för närvarande har på nationell nivå. “Senast 2045 vill vi verka klimatneutralt – generera vår energi från vindkraft, solenergi och biomassa och klara oss utan fossil energi för att skydda vårt klimat”, säger Scholz. ”Vindenergi till havs har stor potential för detta. Och med Nordsjön har vi ett energikraftverk praktiskt taget utanför dörren.”
Figur 3. Mötets värd Alexander De Croo visar Olaf Scholz vägen ombord på “Connector”
+ – + – + – +
Verklighetsfrämmande
Det är märkligt hur avskilda från verkligheten topp-politiker kan vara. Sedan mötet i fjol har förutsättningarna för att bygga vindkraft ändrats radikalt. Torn och maskineri har blivit dyrare. Och strömmen blir billigare när det blåser ju fler möllor som byggs. De nya möllorna kannibaliserar på de nuvarandes intäkter.
När det inte blåser står de alla stilla. Våra rapporter om den tyska off-shore-flottan visar att ALLA stått stilla mer än en timme ett par gånger om året.
Dessutom börjar miljöproblemen uppmärksammas: PFAS från vingarna, metaller från offeranoder och såväl hörbart som ohörbart buller som stör havslevande djur, särskilt valar. Men även fiskbestånden tycks bli störda enligt fiskares utsago.
Figur 1. Månatlig procent av årets värmebehov i en normal villa, respektive produktion av solenergi
Jag sätter citationstecken omkring “solcellspark” eftersom beteckningen är ett hån mot förnuftet. I skuggan under panelerna blir naturen mera en öken än en park. Företaget hävdar dock:
Vi tar inte bort en betesplats, utan djur kommer fortsatt beta där och kommer kunna röra sitt fritt under och runt panelerna.
Ingvar Åkesson har läst företagets presentation av sitt projekt för “förnybar” energi.
+ – + – + – +
Öppet brev till Bjäre Krafts verkställande ledning
Beträffande: SOLCELLSPARK ÄNGELSBÄCK PÅ BJÄREHALVÖN
Jag har läst Er presentation daterad 19 april 2023.
Effekten 3,6 MW installerad ger enligt Er ca 3,5 GWh på årsbasis och motsvarar 230 villors elförbrukning, eller ca 15.000 kWh/år.
Vanlig matematik ger en tillgänglighet på ca 11 % på årsbasis, vilket stämmer bra överens med redovisade data på SCB (Statistiska Centralbyrån) för åren 2021 och 2022.
När energin behövs som mest under januari resp. december är tillgängligheten för solenergin mindre än 1%. Detta kan knappast motsvara dessa 230 villors elbehov.
Solenergin har fel profil för att passa till villors/egnahems värmebehov.
När energin behövs som mest ger solenergin ingenting eller nästan ingenting.
Ovanstående diagram baserar sig på antalet graddagar ”hemmavid” redovisat som % samt vad den nätanslutna solenergin månadsvis presterat i snitt, baserat på SCB:s officiella redovisningar.
Figur 2. Angela Merkel begrundar “Energiewende”. När elen behövs som mest, ger solpanelerna ingenting.
Bristande förutsättningar i förhållande växelströmmens behov
För att elen skall kunna förflyttas från “solcellsparken” till förbrukarna fordras motkraft från elproducenter med tunga synkrona generatorer, såsom kärnkraft, vattenkraft, etc. Något som saknas hos såväl vindkraft, med lätta asynkrona sådana som solcellsparker, utan sådana.
Det handlar om reaktiva effekter som bildas/finns i elnätet och som inte blir till något nyttigt arbete. Det leder till fasförskjutning mellan ström och spänning. Solcellsparker ger negativa sådana, som måste ersättas. Ju mer av obalanserade producenter som sol och vind, som ansluts till elnätet, desto svårare får SVK (Svenska Kraftnät) att hålla frekvensen inom sina ramar, 49,90 – 50,10 Hz. Frekvensen åker upp och ned som en jojo. Rött fält är det mellan 49,80 – 49,90, resp. 50,10 – 50,20 Hz, där den befunnit sig många gånger under senare tid. Kommer frekvensen utanför rött fält tillgrips AFK (automatisk frånkoppling) av abonnenter från elnätet vid för lågt värde och el-producenter vid för högt värde.
Om man jämför med t.ex. ett kärn-/vattenkraftverk, med samma effekt som solkraftverken, så kan det ha en tillgänglighet på 90 – 100% på årsbasis. Det skulle behövas minst 8 sol-cellsparker med den effekten för att kunna producera samma elmängd på årsbasis. Kärn- och vatten-kraftverken har dock, i motsats till solcellerna, sin höga tillgänglighet även under januari, december, etc.
Slutsatsen blir att “solcellsparker” inte behövs. De gör mer skada än nytta. Som en konsekvens borde de därför inte få kopplas in på det allmänna el-nätet. Samma sak gäller för alla ”väderberoende” kraftverk.