EU planerar att 20-faldiga vindkraften på Nordsjön !

Figur 1. Levererad effekt under 1:a kvartalet från alla länders vindkraftverk på Nordsjön

Notera: Svaga vindar hela mars och nästan vindstilla en hel vecka. April är bara lite bättre.

+ – + – + – +

2022-05-18, die ZEIT:

Robert Habeck kündigt “europäische Kraftwerke” in der Nordsee an

(Robert Habeck tillkännager planer för “Europeiska kraftverk” på Nordsjön.)

På Nordsjömötet i Danmark den 18:e skall grannländerna diskutera utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Den federale ekonomiministern Robert Habeck (de Gröna) efter-lyser europeiskt samarbete. Han vill fokusera mer på den kooperativa utbyggnaden av havsbaserad vindkraft i Europa i framtiden.

“De första europeiska kraftverken skulle nu byggas”, sa Habeck i TV-kanalen ZDF:s Morgon-magasin angående Nordsjötoppmötet i Esbjerg, Danmark. “Projekten ska utvecklas gemensamt, finansieras gemensamt och elen distribueras gemensamt.” Syftet är “att varje land inte längre gör sina egna saker, utan att dessa verkligen tacklas i samarbete”.

Vid mötet på onsdag kommer möjliga steg för en starkare utbyggnad av vindkraft på Nord-sjön att stå i fokus. Förbundskansler Olaf Scholz (SPD), EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och regeringscheferna i Belgien, Nederländerna och Danmark kommer också att delta i mötet.

EU planerar att öka sin offshorekapacitet tjugofaldigt till 300 gigawatt till år 2050. Tysk-land ökar sin kapacitet till 35 gigawatt 2030, sa Habeck, och till minst 70 gigawatt år 2045.

+ – + – + – +

Figur 2. Effekten under 1:a kvartalet från Tysklands kärnkraft och OffShore vindkraft

Notera kärnkraftens stabila produktion med full kapacitet hela tiden.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “EU planerar att 20-faldiga vindkraften på Nordsjön !

  1. @ Björn
    Vattenfall har själva sagt att produktionskostnaden är 60 öre per kWh och att elcertifikat stått för hälften.

    Det var 2008 och det blir knappast billigare 2029. Notera att medelpriset (i Sverige) under 2021 var strax över 60 öre per kWh.

    Jag skulle vilja att politiker förklarar hur produktion till nuvarande snittpriset kommer att sänka priset per kWh.

    Då vill ändå industrin ha subventioner med anslutningar och förstudier.

  2. Thorleif
    Din anmärkning är relevant vad gäller ECB & obligationer. Jag borde ha uttryckt mig annorlunda kring ‘gemensam finansiering’.

  3. ECB-obligationer är väl inte tillåtna än så länge? ECB är inte en riktig centralbank bl.a pga 23 olika statsskulder ännu inte konsoliderats till en (1) och att och tyskarna inte minst blockerar. Då ECB inte får köpa skulder direkt av EUR-länderna (vid auktionen men gör det ändå på 2:a handsmarknaden emot reglerna (dess avsikt)) lär man inte heller få ge ut egna ECB-lån eftersom alla medlemsländerna ansvarar solidariskt för ECB´s ev konkurs. Såvitt jag minns måste upplåning kollektivt arrangeras av respektive medlemsländers centralbanker (kanske det du menar GÅ). Renodlade (nya eller konsoliderade) EU-obligationer kräver en del lagändringar fortfarande tror jag! Men en federation är väl inte långt borta nu när apviruset snart gjort entre?

    Men saker händer ibland i det tysta utan att media “slagit larm” (numera!).

  4. ‘Att kasta pengarna i sjön’ har som aldrig förr fått ett konkret uttryck. Märk att det hela ska organiseras och finansieras som en EU-kollektiv projektsatsning. Det betyder konkret internationell upplåning, kanske med ECB-obligationer, som får en kollektiv gäldenärsdefinition i EU-medborgarna. Det blir i förlängningen en EU-skatt, som kommer tas ut av stater ingående i avnämarkollektivet. Som alla vet är detta en s.k. fiktiv lösning, eftersom den inte adresserar de viktiga frågorna om stabilitet och förutserbarhet. Projektet dränerar initiativkraft att genomföra en adekvat elenergilösning för Sverige, som måste se helt annorlunda ut och beakta fysikaliska förutsättningar.
    Om svenska beslutsfattare, ansvariga för Sveriges energiförsörjning, tror på detta, så ‘far man bar’ i energihänseende.

  5. Vattenfall om vindkraftparken Kriegers flak.
    Åren 2020 till 2022 genomförs arkeologiska undersökningar samt kompletterande geofysiska och geotekniska undersökningar. Upphandling av anläggningen sker under 2023 till 2025. Slutligen sker tillverkning och installation under åren 2027–2029, det vill säga fullt driftsatt anläggning planeras till 2029.
    Farmanbar tror att vindkraft till havs byggs på 1 eller 2 år. Att han är okunnig vet vi men att han är helt verklighetsfrånvänd trodde jag inte.

  6. Undrar vad tyska båtlivet tycker om detta! Seglarna tvingas kryssa på öppet hav.

  7. Vi har levt i en “kärnkraftsskugga”, efter att en ammande politiker i Riksdagen, fått igenom “tankeförbud för kärnkraft”. Birgitta Dahl lyckades fördröja viktig utveckling i 40 år, GRATTIS!! Men till vilken nytta för framtiden…….

    Narrativet har överlevt i 40 år, verkligheten har kommit ikapp för länge sedan, men sidospår har förlängt narrativet. Nu är det djupt förankrat i EU, hur många år tar det tills att det upplöset, när kan vi börja jobba vidare mot det som behövs; energi för mänskligheten, över lång tid?

  8. Vindkraftparken Lillgrund i Öresund var Europas största vindkraftpark till havs, 110 MW, då den togs i drift 2007 till en kostnad av 1,8 miljarder kronor. Sedan dess har man bytt ut två turbiner och fem växellådor vilka befinner sig 115 meter över vattenytan. Medelvinden vid Lillgrund är omkring 8-10 m/s och årsproduktionen anges vara 330 GWh, vilket motsvarar en kapacitetsfaktor på 34 % eller en medeleffekt på cirka 38 MW.
    Vissa politiker påstår att ingen vill satsa på kärnkraft då det inte är lönsamt. Lillgrund ägs av Vattenfall! Jag har hört att landbaserad vindkraft är 4 ggr dyrare än kärnkraft och att havsbaserad vindkraft är 15 ggr dyrare än kärnkraft.

  9. Svårt att tro att dessa människor verkligen är så korkade som de är, så det måste vara en medveten plan som går ut på att minska varje enskild eu-medborgares ekonomiska utrymme, så att de inte vågar opponera sig.

  10. Ännu mer vanvett! Och vi skatteslavar ska betala subventionerna annars blir det inget av detta vanvettsprojekt…

Comments are closed.