Tysk el i mars 2023

Figur 1. Total effekt med sol- och vindkraft samt börspris

Solpanelernas effekt är tydligt lägre, då det blåser bra.

Figur 2. Vindkraftens levererade effekt i relation till installerad kapacitet

Figur 3. Vindkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad

Minimum för den havsbaserade vindkraften är lägre än en PROMILLE av märkeffekten.

Figur 4. Solkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad

Solkraftens medeleffekt har stigit från 5,2 % av märkeffekten i februari till 7,5 % i mars.

Figur 5. Residual effekt = Reglerkraft för att komplettera sol- och vindkraft samt export, import och EEX-pris

I början av månaden måste reglerkraften stå för mer än 80 % av hela effektbehovet vid tre tillfällen.

Väderkraftens otillräcklighet

Varje månad bekräftas igen och igen det orimliga i att basera elproduktionen på väderkraft. Ändå planerar “Ampelregeringen” en “nödförordning” för att genomdriva en snabbare utbyggnad av vindkraft. Enligt den skall man under 18 månader bortse från lagstadgade regler för miljöskydd, för att bevilja tillstånd för nya vindkraftparker.

När det inte blåser, hjälper det ju inte hur många vindkraftverk man än har.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Tysk el i mars 2023

  1. Jo det är välkänt att rysk gas når EUropa (även mixad i Turk-ledningen). Det gäller även viss olja liksom en del andra förnödenheter som sanktionerats.

    Spannmåls-blockaden (hamn-ockupationen Ukraina) som FN och USA/Uk/EU hävdade att ryssarna skulle släppa till förmån för svälthot i 3e världen visade det sig skeppades till företrädesvis Europa istället. Så det kan bli…..

    Bristen på kväve/gödsel från Ryssland passar vissa makthavare som hand i handsken. Den som inte ser till att förbereda sig för mat-och energikris inkl nya virus fr 2024 när vaccinpasset införts får skylla sig själv. Vår regering kommer inte att hjälpa oss mer än på det nödtorftigaste. På sikt är det bra att ha kontanter för några månaders frist. Kriget lär bli långdraget även om nu Ryssland besätter Donbas som varit deras mål. Sannolikt även Odessa inkl del av kusten mot öster.
    Frågan är mao om det går mot ett utvidgat krig? Då går vi mot historiska inflationsnivåer “and you will own nothing and be unhappy”. Riktigt läskigt blir det…..Kommer det en krigsobligation igen när dealers inte längre kan bistå vid de normala auktionerna?

  2. Ivar Andersson, ditt tjatande om att Putin inte levererar gas är ju en lögn som MSM torgför! När började du lita på MSM som ljuger om allt förutom sportresultaten? Man kan säga vad man vill om Putin men inte f-n är det hans fel att USA och Norge spränger gasledningar eller att EU inte vill importera rysk gas direkt från Ryssland utan via omvägar via gasbåtar och Ungern. Försök inte med någon vittvättning av skurkarna i Bryssel eller Washington!

  3. Några bra platser för vindkraft finns det inte i Tyskland. Och ingenstans annars heller, förutom kanske några dalgångar på Antarktis.
    Nu är nog alla mindre dåliga platser i Tyskland redan fulla med vindkraftverk. Så det återstår bara dåliga och usla platser. Vilket gör ytterligare utbyggnad till ett ännu större och meningslösare slöseri.

  4. Tyska tidningar tycks heller inte vilja skriva om att det finns en fungerande (NS) ledning som inte blev sprängd. Precis som här har maktkoncentrationen inom media gjort censuren allenarådande. Ni kan fundera på varför WEF (inkl Corona-hanteringen) har lyckats få med just Tyskland i 5 Eyes-länderna (angloamerican) underrättelse-nät. Tyskland och Japan är helt enkelt fortfarande vasall-stater sedan kriget förlorades 1945. Frankrike (folket) som verkligen har all anledning att tacka de allierade för sin befrielse visar ständigt upp sin vilja till självständighet visavi anglosaxerna trots Macron´s vilja att följa den inslagna politiskt/teknokratiskt unipolära vägen.

    Är det inte så att Tyskland och Frankrike länge bråkat om sin gränshandel kring el? Fransk kärnkraft-kapacitet börjar väl nu öka igen efter långvariga “underhålls-problem”! Stämmer det inte att även fransmännen under en längre period likt oss blev “smittade” av tyska elpriser. Vår tyska export från SE4 är oftast liten jmf med den finska t.ex. Men det spelar ju ingen roll då det högsta marginalpriset gäller i SE4 och ibland även upp i övriga el-områden.

    Var hittar vi utvecklingen för den tyska kolkraften nu när den delvis återupptagits?

  5. Figur 2. Vindkraftens levererade effekt i relation till installerad kapacitet
    borde förskräcka alla vindkraftsförespråkare. Sol och vind behöver kolkraft i Tyskland nu när Putin inte levererar gas.

Comments are closed.