SVT om klimatmodellerna

SVT har tagit det stora steget att erkänna att det finns tvivlare

Meteorologen Nils Holmqvist förklarar att man kollar trovärdigheten av klimatmodellernas prognoser om klimatet 50 och 100 år i framtiden genom att “köra dom baklänges”, för att se om de skulle visa det historiska klimatet korrekt. Men det är självbedrägeri. Vet man svaret för datorsimuleringar med fler än fem gissade parametrar, kan man få dem att “visa rätt” genom att fibbla med gissningarna. För klimatmodellerna har man totalt c:a 80 para-metrar, varav man får gissa åtminstone 30. Sedan kör man beräkningarna tre miljoner varv.

Varför fick ingen “tvivlare” bemöta Holmqvist ?

Detta var ett alldeles ypperligt tillfälle, då SVT kunde visa att man följer sändnings-tillståndets krav :

  • 6§ SVT ska beakta programverksamhetens betydelse för den fria åsiktsbildningen och utrymme ska ges åt en mångfald av åsikter och meningsyttringar.
  • 8§ SVT ska meddela nyheter, stimulera till debatt, kommentera och belysa händelser och skeenden och därvid ge den allsidiga information som medborgarna behöver för att vara orienterade och ta ställning i samhälls- och kulturfrågor.
  • 13§ Sändningsrätten ska utövas opartiskt och sakligt. SVT ska beakta att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet ska råda i tv.

Men dagens SVT och även SR bryter systematiskt mot kraven och Granskningsnämnden GRN godkänner det.

Skall vi göra som Aurora: Stämma Staten för vanskötsel av Public Service ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “SVT om klimatmodellerna

Comments are closed.