Miljöpartiets okunskap om oväder

140609-Oväder

2014-08-21 Sydsvenskan

”Parkeringsytor måste ge plats åt växtlighet som kan suga upp nederbörd.”

Under rubricerade rubrik gjorde Karin Svensson Smith och Lorentz Tovatt vårt olje-beroende ansvarigt för de oväder som varit. Jag sände omedelbart in en kort replik för att korrigera denna missuppfattning, men redaktionen har inte bedömt den tillräckligt intressant för läsarna. Du får läsa den nedan.

+ – + – + – +

Koldioxiden påverkar vare sig klimat eller oväder

Den 21/8 uttalar sig Karin Svensson Smith och Lorentz Tovatt (MP) om Sveriges behov att rusta sig för oväder. De ger flera konstruktiva förslag om plantering av träd, skapande av miniparker och svackdiken, för att minska risken för översvämningar.

Emellertid har de flera missuppfattningar. Efter en uppräkning av aktuella katastrofer med skogsbrand och översvämningar, skriver de:

”I en allt varmare värld ställs staten på prov; klarar vi av att värja oss mot klimatförändringarnas effekter?”

De menar att vi kan avvärja katastroferna genom att minska oljeberoendet. Tanken är att utsläppen av koldioxid har orsakat en uppvärmning, som i sin tur gjort oväder vanligare, både torka och skyfall. Det är fullständigt fel.

För det första: Klimatet har inte blivit varmare på 18 år, fast utsläppen ökat. Den uppvärmning som inte varit, kan förstås inte ha orsakat någonting. Det finns inga tecken på att det kan bli ännu varmare, däremot tydliga tecken på några kallare decennier, enligt flera solforskare.

För det andra: Den enda, observera den enda, sentida ”klimatförändringen”, som kunnat mätas, är en uppvärmning av mindre än en grad sedan 1850. Då var det kallt och ofta missväxt, som tvingade många svenskar att emigrera. Uppvärmningen är därför en välkommen återgång till ett behagligare klimat.

För det tredje: Koldioxid är växternas näring, som berikar både växt- och djurlivet. Jorden har blivit grönare. Öknarna har dragit sig tillbaka. Skördarna har slagit historiska rekord hela decenniet enligt FAO.

Utsläppen har gjort oss alla rikare.

Nätverket KLIMATSANS

Sture Åström
Sekreterare

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Miljöpartiets okunskap om oväder

  1. Att Sydsvenskan inte vill veta av någon kommentar hänger samman med att numera CO2 ligger i den politiskt korrekta buren. Der är bara en tidsfråga tills de svenskar som vägrar se en koppling mellan CO2 och klimatförändringar utpekas som smutsiga klimatrasister. Det fria ordet i Sverige är inte mycket värt – fy Sydsvenskan!

  2. Sydsvenskan som förut var en rätt bra tidning har under detta sekel förvandlats till en skitblaska.

    Eftersom den läggs ut till gratis läsning på diverse matställen kan man där jämföra den med gratisblaskan Metro. Kvalitetmässigt är det inte någon större skillnad, men Sydsvenskan är tjockare och innehåller således ännu mer dumheter.

    Jag sade upp prenumerationen efter tidningens sanslöst lögnaktiga klimathotarpropaganda under klimatfiaskomötet i Köpenhamn.

Comments are closed.