Välgörande klimatförändring

DT-Logga

2015-04-25

Enligt TT var mars och första kvartalet i år varmast sedan 1880. Detta kallar TT “två dystra värmerekord”. Men det är tvärtom en välgörande klimatförbättring.

Det är nämligen en återhämtning från lilla istiden cirka 1300–1850. Då var det i perioder 2–3 grader kallare med missväxt, nöd och död. Sedan dess slut har jordens marknära temperatur värmts en knapp grad.

Det är nu ungefär lika varmt som när vin odlades i England och vikingar bosatte sig på Grönland och Labrador. Då var det en välsignad tid – och är nu också.

Per satellit har konstaterats 11 procent mer växtlighet de senaste 30 åren. Sedan 1930 har världens skördar ökat fem gånger. Fler har fått det bättre. Vad är problemet?

Eftersom lilla istiden var kallare och atmosfären sedan dess värmts, är naturligtvis 2000-talets tidiga år och månader genomsnittligt varmare än 1900-talets.

“Värmerekorden” är någon hundradels grad mot värden som den amerikanska vädertjänsten NOAA i efterhand justerat ned för att få nutiden att framstå som varmare.

Alarmister varnar för hotande uppvärmning. Faktiskt observerad är en knapp grads uppvärmning – med gängse mått en klimatförbättring. Den ska vi vara glada för.

Men sedan snart 19 år har det inte blivit märkbart varmare. Satelliter registrerar minskad solmagnetism och ökad kosmisk instrålning. Det tyder på kommande kyligare klimat.

Inget att se fram emot!

Tege Tornvall
Nätverket Klimatsans

KOMMENTAR PÅ NÄTET:

Faktapolisen

TV-nyheterna är otroliga. Först levereras nyheten om varmaste månaden/året/timman någonsin som om det vore en katastrof. Och naturligtvis utan att berätta att osäkerheterna är stora. Sedan lämnas över till meteorologen med förhoppningen om att prognosen ska handla om kommande värme. Då är plötsligt värme bra, efter att nyss ha betraktas som en katastrof.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

One thought on “Välgörande klimatförändring

  1. Viktigt att skilja på väder och klimat. Man kan inte säga: ”Undrar just hur klimatet blir idag?” Man kan säga att vädret är varmt under ett kvartal men inte att klimatet är varmt under samma tid. Här på Teneriffa har vi haft fyra extremt kalla månader utan att klimatet ändrat sig. Det är väl allmänt känt att TT är en av Sveriges bästa desinformationskanaler?

Comments are closed.