Havet stiger inte

HD-150612-Söder-Frank-1

Syd-Logga-HD

2015-06-12

Ovanstående insändare uttryckte ett bekymmer som ofta luftats i tidningen. Stadsdelen Söder ligger 13 meter över havet. Jag skrev genast ett svar, som redaktören dock inte ansåg passade på sidan. Då det har en viktigt redogörelse för det som gäller havens nivå, har jag uppmanats att lägga ut manuset här:

+ – + – + – +

I Helsingborg stiger havet inte de närmaste hundra åren.

Philip Frank är orolig för att Söder skall översvämmas, 12/6. Han har kanske hört på TV att Östersjön kan stiga 7 meter. Ett fullständigt horribelt påstående, som SVT vägrat att beriktiga.

Sedan hundratals år mäts havets nivå i hamnarna, för att fartygen skall anpassa sig till tiden för ebb och flod. Nu sker detta på tusentals ställen. De data som loggas därifrån, visar att havet stigit en dryg millimeter om året det senaste halva seklet. Det förklaras av den lilla höjningen vi haft av den globala temperaturen med en knapp grad. Vattnet har blivit lite varmare och expanderat.

Skall havet stiga mera, fordras att inlandsisarna smälter. Under senaste istiden var isen upp till tre km tjock och täckte landet från Sibirien i öster, till Nordeuropa och Nordamerika bort till Alaska i väster. På tre km höjd är det 20 grader kallare än vid marken. När isen smälter, sker det därför i huvudsak längs fronten. När det gick som snabbast, steg havet med 10 mm om året.

Skulle vi få en lika dramatisk uppvärmning av klimatet, som då istiden slutade, kan bara landisen på Grönland ge smältvatten. Världens alla glaciärer är små i jämförelse. Antarktis ligger så nära polen att det skulle behövas ett nedslag av en asteroid, för att smälta dess is.

Grönlands isfront är inte ens tiondelen av den från Sibirien till Alaska. Således skulle en dramatisk uppvärmning av klimatet inte kunna ge en snabbare stigning av havet än en mm per år. Naturlagarna sätter den gränsen.

Den uppvärmning vi haft slutade för 18 år sedan och inget tyder på att den kan fortsätta. Då får vi räkna med att havet stiger en mm per år ett tag till. Men för Helsingborg kompenseras det av att landet höjs med en mm per år.

I Helsingborg stiger havet inte ens en mm per år.

Sture Åström
Nätverket KLIMATSANS

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

One thought on “Havet stiger inte

  1. Skrämmande hur informationen silas. Pressen och SvT lurar läsare/tittare.

Comments are closed.