Vindkraften i kris

Dagens terminspriser för nästa helår

Från hemsidan för Svensk Vindkraftförening tar jag några uppgifter ur en artikel av Ulla Hedman Andrén den 21/1.

“Låga intäkter från försäljningen av el och certifikat täcker idag inte ens drift och underhåll av vindkraftverken. Några bolag har gått i konkurs, andra ligger i riskzonen.”

Egentligen får de som investerat i vindkraft skylla sig själva. Marknaden var mättad. Det fanns tillräckligt många kraftverk för att tillgodose Sveriges behov av el under alla kända förhållanden. Leveranssäkerheten var nästan 100 % även med hänsyn tagen till naturkatastrofer.

När så politiken med subventioner pressar in onödig kapacitet i form av vind- och solkraft, uppstår självklart ett överskott, som pressar priserna neråt. De har pressats ner till de pålitliga kraftverkens marginalkostnader, vilket betyder att de ser sin investering som förlorad, men de kör vidare så länge grejerna håller och de får mer betalt än vad bränslet kostar.  Dock har de förlorat sin lönsamhet. Det är inte värt att kosta på underhåll. Fyra kärnkraftreaktorer tas nu ur drift.

Den “förnybara” och nyckfulla elen har parasiterat på den “pålitliga” elens intäkter. 

Men fler vindkraftverk byggs fortfarande. Överskottet blir större. Nu pressas priserna ner mot vindkraftens marginalkostnader. De är mycket låga. Bränslet är ju gratis ! Nu konkurrerar de med varandra.

Branschen driver sig själv mot utplåning. En utveckling, som varit lätt att förutse för dem med lite ekonomisk erfarenhet.

Artikeln nämner ett par exempel på företag med problem, men de är många. Du som läser känner kanske till några fler. Lägg då en kommentar med sådana exempel. Särskilt intressanta är givetvis fallen med kommuners och landstings felsatsningar.

Politiker kan INTE sköta företagande !  !

Det är bevisat hur många gånger som helst i historien. Och det gäller förstås i särskilt hög grad för “världsförbättrare”, som lever i sin egen drömvärld.

+ – + – + – +

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Vindkraften i kris

 1. Bra sammanställning och summering, SÅ.
  Passerar då och då någon av alla “Vindkraftsparker” utplacerade kors och tvärs på hemorten, och slås då varje gång av det faktum att obegripligt många av snurrorna står still, TROTS att det blåser!

  Och att det stora flertalet av dagens politiker inte är i kontakt med verkligheten ser vi ju dagligen exempel på — inom ALLA områden.
  Mona Sahlin skulle ju visa Svenska folket hur enkelt det var att starta och driva ett eget företag för ngt decennium sedan… Det dröjde inte särskilt länge innan hennes firma gick omkull med ofattbart stora skulder, trots den korta tiden…. ☺

  Tyvärr verkar majoriteten av Sveriges medborgare ha lika låg kontakt med verkligheten som de folkvalda, eftersom dagens politiker röstas fram gång på gång vart 4:e år!
  Ett beklämmande faktum vilket inte borgar för en positiv framtid åt våra barn och barnbarn…..

  1. Du har rätt. Ansvaret är egentligen inte politikernas. Dem kan vi inte kritisera för att de tagit den chans till karriär de fått tack vare väljarnas passivitet.

   Det är väljarnas ansvar vilka de röstar på. Och ansvaret för att de låter okunniga ta över politiken.

  2. Mona Sahling tog in konsulter till allt. Skulderna vid konkursen var väl till dem. Hon har inte den minsta aning om hur man rent konkret startar ett företag. Och enda hon gjorde var väl att hålla föreläsningar till socialdemokrater och partiet eller fackeföreingar betalade för dem.

 2. Gott så – låt de köra i kk !
  Tysklands ‘Energiewende’ tyder på mer/mindre statskonkurs inom tid:
  “In Germany up to 2.3 trillion euros additionally have to be invested in order to reach the long-term climate protection targets of 2050. That’s the result from a current study by the Bundesverband der Deutschen Industrie [German Federation of Industry].”
  Länk:
  http://notrickszone.com/2018/01/20/new-study-german-agreed-2050-co2-reductions-could-cost-astronomical-2-8-trillion-by-2050/#sthash.8oRlc3HN.dpbs

 3. Från vindkraftskramarna ser och hör vi ständigt två motstridiga budskap. Dels att vindkraft blir billigare och när som helst, eller kanske redan nu, är så billig att den kan konkurrera med fossila bränslen. Dels att vindkraften behöver mer subventioner. Det är typiskt för lögnare att säga emot sig själva.

  1. Om de kan kapa leveransen från kärnkraftverk och vattenkraftverk och bara leva på solkraft och vindkraft, då kan vi säga att det går bra. Allt annat är bara ett spel för galleriet.

 4. I Daily Telegraph den 6 januari rapporterades det att brittiska energimyndigheten betalt ut 100 miljoner pund under 2017 till vindkraftleverantörer för att de inte skulle leverera någon el. Det är ett annat sätt än i Tyskland där priset tillåts bli negativt när vindkraften levererar samtidigt som behovet är litet.

 5. HEJ!

  Hela vindkraftsatsningen är verkligen beklämmande och ett stort ansvar hos
  regering med okunniga rådgivare. Att planera för stängning av ytterligare
  kärnkraftverk är helgerån och bör omgående stoppas!

  Olof H-m

 6. Hej jag har följt länken till Simris och kollat den flera gånger per dag och det jag reagerar mest på är att man laddar batterierna med ström från elnätet.
  Enligt Teknikens värld så släpper man ut 15-20 ton koldioxid vid framställningen av ett 100kw bilbatteri i simris fall blir det x 8 Miljövänligt??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *