Figur 1. Solpaneler i “MegaWatt-parken” invid E18 öster om Västerås
Notera hur upprättstående panelerna är, eftersom Västerås befinner sig så långt från ekvatorn, VLT:s illustration.
Figur 2. Effekten från MegaWatt-parken den soliga januaridagen 20/1 2019
Parkens märkeffekt är en MW, megawatt, d.v.s. 1.000 kW, kilowatt. En av de soligaste dagarna i januari blev maximala effekten 117 kW, d.v.s. 11.7 % av märkeffekten. Innan kl 09:00 och efter kl 15:00 är effekten NOLL.
Den mulna dagen 27/1 blev maximala effekten 2 kW, lagom för en enda kaffekokare.
Figur 3. Vid en tysk motorväg lutar panelerna mindre
+ – + – + – +
Ingvar Åkesson har några funderingar om solpaneler:
Skall solceller subventioneras när elpriset är mycket lågt, emellanåt 2 – 5 öre/kWh under de varma årstiderna?
Härförleden beklagade sig Vattenfall i TV nyheterna om att de hade dålig lönsamhet med för låga elpriser, som då var 4 öre/kWh . I och för sig självförvållat. När det blåser mer än tillräckligt för vindkraftsbehovet blir det överproduktion av elenergi som måste reas, eller i några fall t.o.m. betalas, för att bli av med. Detta i synnerhet när avsättningen är liten såsom det är under en stor del av året. Orsaken är att vindkraften inte kan regleras och anpassas till behovet.
Då kan vi ställa oss frågan varför skall solceller få el-subventioner, via svenska statskassan, när elproduktionen bara sker under tider som elöverskott råder med låga elpriser.
Detta har även uppmärksammats i e-tidningen Bioenergis utgåva 2020-04-24 där de vidarelänkar till Svebio´s blogg av Kjell Andersson från 2020-04-20.
Enligt honom, så:
- Finns i regeringens vårbudget, med samarbetspartierna, en ökning av solcellstödet med 200 miljoner kronor
- Producerar solcellerna bara energi under ca 1 000 h av årets 8 760 h
- Har Energimyndigheten i en rapport 2017 dragit slutsatsen att kostnaden för stor-skalig solel låg på 86 öre/kWh och småskalig på 101 öre/kWh, baserat på en ränta på 5 % och en livslängd på ca 30 år
- Rådde, enligt Nordpool, minuspriser (leverantören får betala för att bli av med överskottselen) på elmarknaden den 13/4 2020. Så var det för Danmark med Jylland och Själland, Tyskland, Belgien, m.fl. Negativa priser förekommer allt emellanåt.
Elpriset i Sverige var vid den aktuella tidpunkten ca 2,3 – 2,4 €/MWh, beroende på el-område. 1 €/MWh ≈ 1 öre/kWh.
Det kan vara en bra affär för privatpersoner och företag, men knappast för svenska staten.
Alltså är det bara symbolpolitik för att visa att regeringen med samarbetspartier är ”handlingskraftiga”.
Ingvar Åkesson
+ – + – + – +
Figur 4. Och på vintern, när vi behöver el som mest, snöar det ibland
Under hela december månad 2018 fick Tyskland solsken under 10 timmar. Och däremellan hade det snöat. Det är enklare att skotta snö på trottoaren än på taket.
Flera elbolag lovar nu att man kan mata in sitt överskott av ström på nätet under sommaren och får ta ut samma antal kWh på vintern. Det betyder att bolaget tar emot ström som är värd några få ören per kWh, och betalar med ström som kan vara värd 60 öre per kWh, alltså 10 eller 20 gånger så mycket.
Den som inte blundar hårt för verkligheten inser att det är orimligt och inte kan fortsätta. De villaägare som nu lockas att sätta upp solpaneler av detta löfte kommer att bli djupt besvikna, när realismen drabbar elbolagen.
Jag undrar om det kan kallas annat än “Bondfångeri”.
+ – + – + – +
by