Solfläckscykel nr 25 igång

Figur 1. Lutningen av Solens magnetfält mot ekvatorialpla-net har nått ett minimum i mars 2020, vilket indikerar slutet på Cykel # 24 och början på Cykel # 25

Data från Wilcox Solar Observatory vid Stanford University presenterade av David Archibald på WUWT.

Wikipedia förklarar att “the heliospheric current sheet” är den yta i Solsystemet, där polariteten av Solens magnetfält byter från “nord” till “syd”. Där visas hur komplex denna yta är.

När lutningen nu minskat till nära noll grader, ytan har blivit tillplattad, innebär det att en ny Solfläckscykel inträtt.

Figur 2. Ap index avseende Solens magnetfält har varit lågt sedan 2009, vilket indikerar kallare klimat.

Detta index avser Solens “magnetic flux”, vars exakta översättning jag inte lyckats finna. Någon kunnig läsare kanske vill lägga in en kommentar med förklaring.

En kall period är nu ett faktum

Uppmätta data avseende Solens aktivitet visar att denna nu är historiskt låg, vilket sammanfallit med kallt klimat, när det inträffat tidigare. Detta är “hårda fakta” att jämföra med IPCC:s gissade “klimatmodeller”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Solfläckscykel nr 25 igång

  1. Professor Valentina Zharkova har gjort en matematisk analys av solfläckarna och skapat en matematisk modell. Med denna kan man gå såväl bakåt som framåt i tiden för att bestämma Solens strålning och dess magnetiska aktivitet. Enligt modellen är vi på väg in i en kallare period. Denna varar enligt Valentina Zharkova fram till 2055. Därefter kommer en drygt 300 år varmare period då temperaturen ökar 0,5 grader per århundrade. Sedan kommer nästa kalla period (2370 – 2415).
    Min personliga uppfattning är att det är att Solens elektromagnetism som mest påverkar klimatet på Jorden. Just nu är den låg och den tillåter den kosmiska strålningen skapa låga moln som inte ger någon nederbörd. Jag såg senast igår på tyska TV att man såg torkan i de östra delarna av Tyskland som ett stort problem för jordbruk och skogsbruk.
    Här på Kanarieöarna har de låga molnen länge varit det dominerande inslaget, därav kylan. Eftersom regn blivit så sällsynt här passade jag på att filma årets första regndag, den 23 april:
    https://youtu.be/xBqTPoWp8x0

  2. Verkar ju finnas lite olika uppfattningar om hur stort minimat i cykel 25 kommer bli. Om jag förstått rätt så kommer vi veta inom typ ett halvår/år.

    Om det blir ett stort minimum (som många verkar tro) så kommer det ha stora effekter på klimatet. Dels finns ju risk för långvarig ökad molnbildning (Svensmark), dels verkar det som totalnivån kan minska (TSI) och dessutom påverkas övre atmosfärslagren av minskad UV. Det senare innebär att jet-strömmarna börjar slingra sig (har redan hänt).

    Om detta inträffar, vilket verkar rätt sannolikt, så kan man undra hur “samhället” reagerar. Vi verkar ju inte speciellt bra på att hantera kriser.

    Antag att det går upp för folk om ett halvår/år att vi är på väg in i en utdragen period med kallt och ostadigt väder. Och att det kommer påverka livsmedelstillgången.

    Vad tror ni händer ?? Är lite orolig för att det kan användas som argument för hårdare centralstyrning.

  3. Flux står för flöde, Solen och jorden är både elektriskt och magnetiskt förbundna med varandra, detta gäller även de andra planetena i vårt system.

Comments are closed.