Tysk vindkraft kraschar

Nieder Ohmen med påträngande vindkraft intill

I Tyskland börjar folkets motstånd mot vindkraft bli märkbart.

Under första halvåret togs bara 86 möllor i drift, vilket är en nedgång med 82 % i förhållan-de till fjolåret. Räknar man bort de som avvecklats, blir netto ökningen bara 35 möllor.

Flera faktorer har inverkat:

Folket protesterar mot bullret

På land har man byggt så många möllor i närheten av bostäder att folk protesterar mot buller och andra olägenheter. Därför har man i några delstater infört krav på en kilometers avstånd mellan mölla och närmaste bostad. Då blir det bara några få platser kvar i landet, där man kan bygga möllor.

Orimliga villkor leder till negativa priser

Subventionerna har reducerats. Politikerna har till slut insett det fullständigt orimliga i tidigare villkor: Möllorna har garanterats ett fast pris på all sin el under 20 år. Nu är de så många att produktionen ibland blir högre än behovet och även högre än vad transmissionsledningarna kan ta hand om. Då får de betalt för att INTE leverera. Men den “pålitliga” kraften från kol och gas, som är alldeles nödvändig för säkra leveranser, får konkurrera om den del av marknaden som blir över.

Ofta svänger vindkraftens effekt så snabbt att den pålitliga kraften inte hinner reglera ner i samma takt. De måste då “dumpa” elen där de kan, ofta med negativa priser, ibland till andra länder.

Således: De som orsakar problem med nyckfulla överskott, möllorna, får fullt betalt, medan de som garanterar spänning och frekvens får böta med negativa priser på elen.

Tänk att det har varit omöjligt för “miljöpolitiker” att fatta detta i förväg.

Nya villkor för etablering

Nu beslutar man var nya möllor får byggas och lägger fast total kapacitet för varje projekt, varje vindkraftpark. Sedan inbjuder man till anbud på projekten. Då uppstår en konkurrens, som gör att framtida vinster blir osäkra. Så saknas budgivare helt för 70 % av den planerade kapaciteten. Företrädare för energibranschen kallar det ett “regelrätt sammanbrott” för vindkraft, enligt nät-tidningen Tichys Einblick.

Omfattande permitteringar i industrin

  • Enercon, Tysklands största tillverkare av vindkraftverk, varslar 3.000 anställda.
  • Danska Vestas med en fabrik i Lauchhammer varslar 590 anställda.
  • Senvion i Hamburg, som tillverkar turbiner, förklarade sig i somras insolvent.

Branschens företrädare förutser en liknande utveckling i flera länder i Europa, men ser fortfarande positivt på potentialen för den globala marknaden.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Tysk vindkraft kraschar

  1. Vindmöllorna är en fullständig förödelse för naturupplevelsen. Hela landskapsbilden är förstörd plus oljudet.

  2. @Terje. Aha, kan det då så vara att det är ett helt fel utgångsantagande av vissa “raketforskare”? Har hört att den sk: “fossila oljan” inte duger till att driva motorer med.
    Då så är det mer än logiskt rimligt att anta att den olja som vi pumpar upp och som ständigt nybildas, ingår i kretsloppet, dvs “hållbart bränsle” aka “miljövänligt”. mm,mm.

  3. @Blacken
    I definitionen för fossila bränslen ingår olja, men mänskligheten kan ha fel även där.

  4. @terje.
    Vadå “fossilberoende” Oljan nyskapas ju hela tiden, vilket innebär att den är med i kretsloppet.

  5. Hur ska mänskligheten komma från fossilberoendet? Kan vi fortsätta den livsstil som vi i, framför allt, västländerna skapat?

  6. Tycker personligen de borde ge rabatt på turbiner i person-storlek, en liten rackare som du sätter på taket med en 4-5 meter pinne kan get 2000-3000 watt (får själv ~300 medel på ett ställe med lugn vind)

    Kan knappt höras från marken direkt under och behövs kikare för att se den från 200 meter.

    Men nej, de vill ha stora bjässar som skapar problem inom flera kilometer

  7. En sak man måste ta hänsyn till är hur höga möllorna är. När man byter ut en möllor (de lever inte i oändlighet) vill man klart ha en som ger mer energi och då blir den oftast högre. Då måste avståndet till bebyggelsen vara mycket större. Besvärlig matematik.
    “De Gröna” mullrar.

Comments are closed.