Goldmann: Dödssynderna hjälper oss fram på vägen

Mattias Goldmann lanserar boken med insändare bl.a. i NA

Underrubriken lyder.

Klimatsynda för snabbare omställning efter corona

Det är onekligen ett kreativt grepp att locka fram goda gärningar med syndigt leverne. Det kan jag inte tänka mig att någon provat på tidigare i historien. . .

Sedan kommer vänsterns sedvanligt skenheliga målsättning: En grön omstart av ekonomin bör utgå från människans behov och önskemål.

I själva verket menar de: Vi som är förståndiga avgör dina behov och har du inte vett att önska dem, så skall vi se till att du gör det.

“Parisavtalet”

Goldmann utgår från “Parisavtalet” och att regeringen, EU och FN där kommit överens om att eliminera fossila bränslen. Samt, vad han inte nämner, dela ut 100 miljarder dollar om året till U -länderna, de som har majoritet i FN och IPCC.

Genomgående tycks miljörörelsen vara befolkad av jurister. De vill ha avtal och lagar, vare sig de är rimliga eller ens möjliga. Men inga papper i världen kan ändra på naturen, dit klimatet hör. Det står inte i “mänsklig makt”. I verkliga livet måste man också ta hänsyn till kostnaderna.

De sju dödssynderna hjälper oss att finna vägen framåt. . . vi ska begå dem alla för klimatets skull:

Högmod

Sverige skall bli världens första fossilfria välfärdsnation och kaxigt ”gå före” och visa andra hur de skall göra. Utvecklat storhetsvansinne.

Världens utsläpp av koldioxid har länge ökat med 2,5 – 3,0 procent per år. U-länderna och några I-länder startar tillsammans 3 – 5 kolkraftverk i veckan och avser att göra så till 2030.

Utsläppen fortsätter således att öka. Sveriges andel är 0,16 procent. Stänger vi landet helt, försenar vi ökningen med tre veckor. Flygskatten kan kanske försena den med fem timmar.

Det är vad vi kan uppnå med den svåra omställning Goldmann propagerar för. För det resultatet vill knappast någon väljare genomlida “omställningens” våndor. Förutsatt att de får fullständig information.

Någon nation som valt att “gå efter” Sverige har jag inte hört talas om.

Girighet

Världens största investerare, Blackrock, påstås vilja rensa ut fossil energi ur sin portfölj. Många osjälvständiga finansiella rådgivare tror också på klimatpropagandan, men de förståndiga har insett att kol kommer att öka i värde. Olja och gas har temporära kursfall, som beror på Corona-krisen. Nästan alla flygplan står på backen idag. . .

Det är alltså läge att köpa papper i fossil energi, om man har råd med ett par års horisont.

Avundsjuka och lust

När elbilen blev något lustfyllt att visa upp på garageuppfarten, satte omställningen fart. Här kittlar Goldmann med elbilarnas “snobbfaktor”. Det finns ju faktiskt människor som lever för snobberiet: Gucci väskor, Savile Row kostymer och Tesla elbilar. Men det finns knappast något som är mer skadligt inom politiken. Den skall baseras på rationella fakta.

Dagens köpare av en Tesla kommer om några år att avslöjas som det fån han är. När bilen behöver ett nytt batteri i klassen 100.000:- kronor blir bilen närmast värdelös.

Ända sedan 1988 har jag propagerat för elbilar för en nisch på marknaden, Citybilen, CIB, som andrabil för tätorter. Jag bedömer att dagens elbilar som alternativ till “vanliga” bilar, blir helt ointressanta, när staten kräver att de skall belastas med kilometerskatt.

Frosseri

IPCC slår fast att vi skall äta mindre kött. Och nu kan vi äta “klimatsmart” både på snabbmatskedjor och finkrogar utan att det sker på bekostnad av smakupplevelsen.

Tja, människans sinnen för lukt och smak anses vara de med störst variation av känsligheten mellan individerna. De avtar också tydligt vid hög ålder. Således finns alltid en stor grupp som inte märker annat än stora skillnader på smaken. För dem kan en “vegoburgare” duga. Men kött är en nödvändig del av kosthållet för god hälsa.

Att en normal, frisk medborgare i allmänhet skulle förväxla vegoburgare med hamburgare torde vara nonsens. Dessutom finns det folk med ytterst hög känslighet för lukt och smak. De skulle nog aldrig röra en vegoburgare, ett förkroppsligande av begreppet “surrogat”.

OCH, gräs och kossor får allt det kol de består av från luftens koldioxid. De kan inte alls påverka atmosfärens innehåll av gasen. (Ifall man tror att koldioxid har någon verkan.)

Vrede

Här avslöjar Goldmann sig som såväl okunnig som oanständig och naiv. Han börjar med en historisk sanning, som många härskare tillämpat: Kritiska medborgare enas med härskaren i kampen mot en fiende. Här ser han en idealisk uppställning fiender vi alla kan vända oss emot: oljeoligarker, fossildiktaturer och klimatförnekare som Trump.

Klimatskrämseln drivs bl.a. av Rom-Klubben där världseliten av oligarker och topp-politiker ingår. Nästan alla stora “gräsrotsrörelser” är finansierade av multimiljardärer som familjerna Rockefeller, Rothschild och Soros, se Nordangårds bok: Rockefeller, en klimatsmart historia. Om Goldmann inte känner till den, har han avskärmat sig från verkliga livet. Oljebolagen ser sig som operatörer i “energibranschen” och investerar även i det som kallas “förnybart”, där tillräckliga subventioner gör det lönsamt.

Riktigt naiv blir han, då han låtsas som om “fossildiktaturer” inte ingår i IPCC och således kämpar för att skrämma världens befolkning med koldioxid, för att få utdelning från de årliga 100 miljarder dollarna.

Användningen av det nedsättande epitetet “klimatförnekare” klassar honom som okunnig och oanständig.

Lättja

Det måste vara lätt att göra rätt. Han refererar till Köpenhamn, där nästan alla cyklar, men inte för klimatets skull utan därför att det är enklast, billigast och bäst för den egna hälsan. Jovisst, Köpenhamn har inte branta backar som Stockholm, Göteborg, Lund och många andra svenska städer.

Relevans

Att dödssynderna är relevanta för att påskynda klimatomställningen är välbelagt, med hundratals exempel från när och fjärran.

Jaså ? Var finns alla de exemplen ? Och hur har man räknat då ?

Detta tror jag inte ett dugg på.

Domedagsprofeterna har alltid haft fel

Mattias Goldmann fortsätter mer som predikande domedagsprofet än som kunnig debattör. Han har många föregångare i historien, som alla har det gemensamt att de påstått sig vilja “rädda världen” eller “mänskligheten” från undergång och alltid haft fel.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Goldmann: Dödssynderna hjälper oss fram på vägen

  1. Tack för en bra granskning av Goldmanns bok.

    Som vanligt försöker klimathotare låtsas som att omställningen handlar om att äta veggoburgare, åka elcykel och odla morötter i balkonglådan.

    I verkligheten är det ju nåt helt annat. Vi (politikerna) slänger ju bort miljarder på “åtgärder” som inte har någon pay-back. De har nog till och med negativ pay-back, d.v.s. det vore bättre att elda upp pengarna än att investera dem i grön omställning.

    I den gröna världen verkar man ju kunna “satsa” hur mycket pengar som helst på “omställning” utan att det på något sätt påverkar andra saker. Gröna har ju fortfarande obegränsat med pengar till att hjälpa flyktingar, utsatta grupper och “underbetalda” yrken.
    I en grön hjärna verkar det alltid finnas pengar till sånt som de tycker är viktigt.

    I den verkliga världen så är ju våra resurser beroende av en konkurrenskraftig industri och ett effektivt jordbruk.

  2. De klimathotstroende predikar men glömmer att observera verkligheten. Brist på sunt förnuft.

Comments are closed.