Figur 1. Tidskriftens nr 4 kan du kanske finna på biblioteket
Jag var hos tandläkaren härförleden. I väntan på min tur bläddrade jag i Auto Motor & Sport nr 4 2020. Inte direkt senaste numret, men den hade en intressant sida med texten:
”Räcker strömmen om alla kör elbil? Vi reder ut”
(Betalvägg)
En fråga i tiden. Men vad jag blev besviken på innehållet. De reder knappast ut, utan blir en megafon för bl.a. SERO (Sveriges Energiföreningars RiksOrganisation), deras ”energidrömmar” med bristande insikt om el-förhållandena i Sverige.
Artikeln hade flera diagram i färg vilket kanske är en trevlig utfyllnad, men visar på intet sätt att elen kommer att räcka till. Artikeln har man hängt upp på Ygemans doktrin om att vi exporterar el, men inte sett till verkligheten att importen sker när det inte finns tillräckligt med el i det svenska systemet. Ingen export sker då. Det handlar om underskott. De nämner att import sker, men förringar dess betydelse.
Sen skriver de också att Northvolts kommande batteriproduktion skulle ge en lagringskapacitet på 16 GWh, vilket är detsamma som halva effekten från ett nytt kärnkraftverk under 4 – 8 timmar.
Där står också mycket annat, som det inte finns plats att citera här.
Men skulle inte batterierna också säljas utomlands?
Figur 2. Matematiken – Bilars elförbrukning
Artikelns tabeller
Slutsiffran 12 TWh/år är att ta i ordentligt i underkant. Uppenbarligen en ”glädjekalkyl”. Snittförbrukningen på 2 kWh/mil tar inte hänsyn till att strömmen måste komma till bilen och att den används även vintertid med värme och sommartid med AC, etc.
Jag har tidigare gjort en beräkning baserad på bränsleförbrukning som redovisats av SPBI (Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet) för år 2017. Den stämmer inte exakt med dagens, men storleksordningen är någorlunda densamma.
När man tar hänsyn till bensin och dieselbilarnas verkningsgrad och lägger därtill el-motorns verkningsgrad, samt det som nämns ovan, blir summan ca 52 TWh/år som behöver produceras.
Ett fel i storleksordningen 40 TWh/år.
Sveriges totala kärnkraftsproduktion, enligt SCB var 65,8 TWh för år 2018. Ringhals 1 & 2 redovisade då en produktion på 6,6 + 6,7 TWh eller totalt 13,3 TWh. 65,8 – 13,3 = 52,5 TWh.
Alltså hela resterande kärnkraftsproduktionen skulle gå åt till att ”tanka” el-bilar.
Vindkraften producerade, enligt SCB, år 2018 ca 16,6 TWh och år 2019 ca 19,9 TWh.
Figur 3. Sveriges Energibalans
2019 skiljer sig marginellt från 2018.
Sol-elen är så liten att den inte finns med i SCB:s statistik. Sol-elen är tillgänglig ca 1000 av årets 8760 timmar eller ca 11 %.
Som det ser ut nu kommer inte Ringhals 1 & 2 att ersättas med annat än ökad import när sådan finns tillgänglig. Ringhals produktion i södra regionen ersätts med vindkraftverk i norra regionen. Det finns en ”flaskhals” i svenska elnätet så att överföringskapaciteten, vid Gävle, begränsas till ca 50 % av nuvarande installerad effekt. Dessutom är det elnätet gammalt och har passerat ”bäst före datum”. Ingen utbyggnad är planerad. Det tar minst ett par decennier, innan någon ny kan vara på plats, efter det att man ”tryckt på startknappen”. Då har nu installerad vindkraft redan fallit för åldersstrecket, som är ca 10 – 15 år.
Vindkraften är opålitlig och producerar ström enbart när det blåser oberoende av behovet. När det är stiltje produceras inget även om behov föreligger. Förhållandena är ungefär desamma i de länder Sverige kan ha el-utbyte med. Blåser det inte här så blåser det inte där ungefär samtidigt.
Då elen är en ”färskvara” måste den produceras och konsumeras samtidigt. Den går inte att spara eller förskjuta. Det är en grannlaga uppgift för SVK (Svenska Kraftnät) att balansera frekvensen (50 Hz) inom mycket snäva gränser. Balanseringen sker med reaktiv kraft från vattenkraftverk, kärnkraftverk, m.fl. som har synkrona generatorer med rörelsemängd, vilket inte vindkraften har.
Desto mer nyckfull vindkraft, desto svårare blir regleringen. Försvinner kärnkraften, eller delar av den, så elimineras möjligheterna att balansera elnätet. När det inte går är det risk för partiell nedsläckning av elen samtidigt som produktionskapacitet försvinner (aktiv kraft). Eldistributören EO.N tror uppenbarligen inte på dagens system, då de köpt dieselgeneratorer, som skall placeras hos kunder som inte tål planerade eller oplanerade avbrott i elleveransen.
Enligt Svensk Vindenergi produceras ungefär 60 % av elen med förlust. Produktionskostnaden är 50 – 60 öre/kWh och de får i bästa fall 20 – 30 öre/kWh. Ibland får de under 5 öre/kWh och ibland får de betala för att bli av med strömmen. Inga sunda företag kan hålla på så någon längre tid. Vattenfall har nu gjort ett mycket dåligt resultat, tacka för det, med all vindkraften.
Dessutom satsar också länderna som Sverige kan ha elutbyte med på elbilar. Så det är bara en chimär att vi kan importera elkraft när produktionen blir för liten i Sverige framöver med nedstängd eller delvis nedstängd kärnkraft. Inte ens norsk vattenkraft är att räkna med. De kommer att behöva sin egen vattenkraft när deras vindkraft är för liten. Där pågår också samma diskussion om att rädda älvarna.
Elbilars batterier är precis som vindkraften och solcellerna inte att räkna med då de saknar rörelsemängd och inte duger till att balansera det svenska elnätet med, om kärnkraftens generatorer är borta eller delvis borta.
Det blir ett rungande NEJ till frågeställningen
Naturligtvis kunde jag inte låta bli att skriva några rader, med i princip ovanstående innehåll, till den ansvarige utgivaren/chefredaktören.
Vart tog journalistiken med undersökning av basfakta vägen?
Ingvar Åkesson
+ – + – + – +
Inget allvarligt problem
Jag tror förstås att problemet inte kommer att uppstå. “Klimatmyten” kommer att punkteras ganska snart. När koldioxiden förklaras nyttig istället för farlig, upphör subventionerna och, vad viktigare är, de som snobbat med “klimatsmarta” elbilar framstår plötsligt som lättlurade fån. Ingen vill sedan köpa elbilar på ett tag.
Sedan kommer en sund marknad för förnuftiga, små elbilar, City-bilar, att växa fram. Jag hoppas att politiken skall göra konceptet CIB verkligt. Det skapar mera plats i stadskärnorna samtidigt som störningar av ljud och lukt från “vanliga” bilar minskar. Helt utan kostnader för skattebetalarna ! !
S. Å.
+ – + – + – +
by