Bromma väderstation har värmts 0,15 grader på 70 år

Botwid

Sammanställning av officiella mätvärden sedan 1949

Vår vän Botwid har visat sig som en skicklig “kalenderbitare” med talang för att hitta och sammanställa intressanta dataserier. Han menar att den uppvärmning man märker är den man känner på dagarna och har valt data så för grafen ovan.

Uppvärmningen är så liten att han måste ta på sig läsglasögonen för att kunna se den.

Såvitt jag minns består den globala uppvärmningen huvudsakligen av varmare vintrar och varmare nätter. Det senare har föranlett några forskare att ifrågasätta “uppvärmningen”. Professor Mike van Biezen har studerat de historiska dagstemperaturerna och inte funnit någon stigning. Denna kommer från temperaturerna på nätterna. Han påpekar att det är just dessa som påverkas mest av “Värmeöar”, Urban Heat Islands. Och väderstationer har blivit allt mer omgivna av byggnader och vägar.

Botwids graf tycks bekräfta detta.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Bromma väderstation har värmts 0,15 grader på 70 år

  1. Lasse vad jag har sett använder meteorologerna alltid tiden UTC som inte påverkas av sommartid,

  2. Idag drabbades vi av “Calima” på Kanarieöarna. Meteorologen påstår att hettan och sanden från Afrika befinner sig i ett skikt mellan 300 – 400 meter. Det tycks stämma då vi hade ett ärende närmre havet. Där var det betydligt svalare.
    https://youtu.be/gwgyN0qZBj8

  3. Lite kul:
    Över 20 grader under 13 år av dessa 70 år.
    8 av dessa första halvan före 1985 ( 5 efter)

    Fast jag tror det finns ett fel i dessa siffor. kl 12 är inte samma solhöjdstid innan vi fick sommartiden på 1980 talet.

  4. Petter Wulff, kan Du litet inte leta litet själv innan du skriver?
    SMHI´s mätstationerna är indelade efter stads-, förorts- eller landsbygdsläge med benämningen höjdläge, kalluftsläge, broläge, skuggläge eller neutralt läge.
    Bromma flygplats (station 32) klassas som: Förort, kallufttsläge, öppet.

  5. Namne, med förväntat menar du i modellerna? Vi andra har inga förväntningar på temperaturökningar.

  6. Ooops, fel mig. Det är ca 10 stationer som trendkorrigerats (p.g.a. värmeö effekten), inte flyttats. Har inte siffran på antalet som flyttats, men jag tror det är fler.

  7. Hade en intressant och vänlig kommunikation med SMHI om hur de hanterar ändringar i väderstationer (flytt eller ändring av närmiljön).
    Ca 10 mätstation har flyttats från stadsmiljö till landsbygd. I det nya läget får man en lägre temperatur eftersom man flyttat från en “värmeö”. För att kunna jämföra dagens mätdata sänker man då de historiska data.
    Detta är OK om man är tydlig med vad man gjort. Däremot kan detta användas av mindre seriösa personer (av nån anledning kom jag att tänka på Vetenskapens Värld och Erika Bjerström).
    Om du mäter upp temperaturen vid gamla mätplatsen och jämför med de “homogeniserade” (=sänkta värdena) så kommer man att få massor med värmerekord.

    Det andra problemet de har (som de också tillstår) är att de inte korrigerar för “värmeöar” om man inte får 95% signifikans för att det finns en “värmeö-trend”. Också Ok om man är tydlig med hur man behandlat data.
    Effekten är att det kan vara 90% sannolikt att mätstationen påverkats av “värmeö”. Eftersom det är mindre än 95% så korrigerar man inte. Det kan alltså finns stor påverkan på befintliga stationer som man inte korrigerar för.

  8. Om temperaturen har ökat mindre än förväntat trots närhet till värmen från Stockholm, krävs bättre förklaring.

Comments are closed.