TT bistår WWF i oseriös PR för påhittad Overshoot Day

Världen har blivit bättre bl.a. därför att skördarna ökat dramatiskt

Grafen visar hur avkastningen för vete, d.v.s. skördeutfallet per hektar, ökat i olika länder. I några länder har den alltså FYR-faldigats sedan 60-talet. Potentialen för ökad avkastning torde vara stor i alla de länder som inte nått dit idag. Har WWF räknat med det ?

För all spannmål i hela världen uppger FAO en ökning med 40 % på 20 år. Denna ökning bedöms till 70 % bero på den ökade halten koldioxid i luften.

+ – + – + – +

Jordens resurser är slut för i år

Genom alla media går nu en notis från TT, där WWF presenterar sin nya ”beräkning” av Overshoot Day. I år skall den ha inträffat den 22/8. Rubrikerna är ofta: ”Jordens resurser är slut för i år”. WWF påstår att mänskligheten gör av med 1,6 gånger så mycket som Jorden förmår producera.

Det primära budskapet är:

– Vi fiskar upp fisk snabbare än bestånden kan återväxa, vi avverkar urskog som inte kan återskapas – och ett annat grundläggande fel är att vi använder fossila bränslen som får koldioxid att ackumuleras i atmosfären.

Överfiskning är ett reellt problem, men det gäller huvudsakligen ganska få nationer, där politiken har ingen eller otillräcklig kontakt med verkligheten. Det problemet måste angripas för sig.

Frågan om urskogen är mycket varierad. Gemensamt är emellertid en koppling med tillgången på billig energi, det som grundlägger levnadsstandarden: I Kongo drivs fattiga människor att bränna träkol från urskogen. I sin bok ”Apokalypse Never” beskriver den kände miljöaktivisten Michael Schellenberger hur WWF, Greenpeace och andra NGO:s motarbetar moderna, effektiva jordbruksmetoder, som blir möjliga med billig energi. I länder som Indonesien och Brasilien har det betytt större anspråk på arealer, som erhållits genom svedjebruk i urskogen.

Den billiga energin erhålls från kolkraftverk, som runt om i världen nu byggs i en takt av 3 – 5 per vecka. Till stor del tack vare mera koldioxid i luften har man fått större skördar. FAO noterar att mängden spannmål ökat med 40 procent på 20 år. Länder som Kina och Indien har nu färre fattiga. Har WWF räknat med det?

Mera koldioxid stimulerar växtligheten. Trots den skövling av skog, som WWF påtalar, har världen blivit 13 procent grönare sedan 70-talet. Öknarna har minskat och utvecklade nationer har planterat ny skog.

”Overshoot Day” är ett påhittat begrepp med haltande kontakt med verkligheten, det vill säga ett oseriöst PR-jippo. TT må annonsera det, men de Pressetiska Reglerna fordrar att de då också tar in faktabaserad kritik.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “TT bistår WWF i oseriös PR för påhittad Overshoot Day

  1. Den 24 augusti 2020 drabbades vi alla samfällt av akut svält och brist på allt. I alla fall på papperet och i datormodeller. I verkligheten gjorde vi det inte. Vi lever i verkligheten.

  2. Expressen är ett annat organ som sprider lögner. Lars Lindström förskräcks av en uppgift från BBC om världens högsta temperatur någonsin i Death Valley: 54,4 grader. Lars kontrollerar inte att WHO anger världsrekordet till 56,7 grader på samma plats men 107 år tidigare. På den tiden hade man inte uppfunnit klimatkrisen. Det vi vet är att koldioxidhalten i atmosfären var lägre då. Lars Lidström brukar förlöjliga Donald Trump som påstår att ”vi måste kratta även i skogarna”. Just nu brinner det i tallskogen på norra La Palma. Inte på grund av värmen utan på grund av torkan och att marken är täckt av torra tallbarr. Förr tog man vara på barren och använde dem som emballage för bananstockarna. Modern teknik gör att barren får ligga kvar. Dock, tack vare att vi har ett fungerande brandförsvar sägs branden nu vara stabiliserad. De som badar vid en närliggande badstrand applåderar när planen fyller sin buk med vatten. https://www.dropbox.com/s/suf132y1qy08rdg/Sk%C3%A4rmavbild%202020-08-24%20kl.%2016.06.45.jpg?dl=0

  3. För några år sedan tittade jag på beräkningarna för ekologiskt fotavtryck och Overshoot Day. Ingenting väsentligt lär ha ändrats sedan dess, eftersom resultaten är ungefär desamma.
    Någon vetenskap finns inte bakom beräkningarna, som är att jämföra med att räkna om äpplen, päron, persikor och kiwi till apelsin. För att sedan påstå att vi äter fler apelsiner än vad som finns. Visst, det går att göra formler för att räkna om andra frukter till apelsiner, men de säger ingenting om verkligheten och är ingenting att ge uppmärksamhet till.

  4. Deep state (NWO) håller på att förverkliga detta genom nedstängning av matproduktionen i USA, de har sedan länge sett till att svensk matproktion stängs ned grnom direktiv från bryssel. men snart blir det värre tyvärr.

  5. Tänk om alla alarmistiska artiklar hade skrivits före den 22/8 och vi fick 4 månader av verkliga problem i stället för påhittade problem.

Comments are closed.