Overshoot Day är lika fel nu i år som den var i fjol

Så annonserar man årets datum för “Overshoot Day”

Den vilar på beräkningar som knappast är bättre än i fjol, då den bygger på systematiska tankefel.

Det har alltid funnits människor, som bekymrat sig om framtiden. Det är naturligtvis ansvarsfullt att försöka se kommande problem och varna medmänniskorna för dem, så att dessa kan förbereda sig på lämpliga sätt.

Men skräckskildringar av framtiden har också varit domedagsprofeternas sätt att väcka sådan uppmärksamhet att fler troende samlas. Dessa kan sedan skrämmas att bidra till finansieringen av “evangeliets” spridande. Och ibland till lyxliv för några profeter.

En enkel sammanfattning är att historiens domedagsprofeter ALLTID har haft fel. Det tydligaste exemplet är 70 års ständiga larm om att oljan tar slut inom 30 år. Hela tiden har istället upptäckta reserver ökat. Nu börjar förståelsen sprida sig att oljan inte är “fossil” och därmed en begränsad tillgång. Ryska forskare har upptäckt att olja nyproduceras ständigt i Jordens inre under högt tryck och hög temperatur.

En akademisk produkt

Hur har man kommit fram till detta datum ? Såvitt jag förstår har man skrivit fram olika utvecklingstrender avseende produktion och konsumtion av de viktigaste varorna i världs-handeln. Det har skett i omfattande datorsimuleringar, som utförts av kunniga akademiker i luftkonditionerade laboratorier.

Deras kunskaper och erfarenheter av verkligheten är naturligtvis mycket begränsade i jämförelse med vad som finns hos riktiga experter i alla branscher runtom i världen.

Det är närmast en självklarhet att systematiska tankefel ingår i beräkningarna, se fjolårets bloggpost i länken överst .

Därtill kommer de oförutsebara effekterna av mänsklig fantasi och uppfinningsrikedom.

“Vetenskap” eller “datorspel” ?

Min uppfattning om “forskning”, “vetenskap” och “science” är att det handlar om att nyfiket och med fantasi söka fakta, som man med kreativitet kan dra nya slutsatser av. Dessa kan göra det möjligt att förutsäga framtiden, där Planeternas banor är ett tydligt exempel.

Men att förutsäga mänsklig verksamhet kräver spekulationer om människors framtida agerande. Det blir gissningar. De flesta kan inte ens alltid förutsäga sitt eget faktiska agerande i framtiden.

Datorsimuleringarna för “Overshoot Day” måste med nödvändighet bygga på så många spekulationer/gissningar att resultatet inte blir bättre än en gissning.

Då bör verksamheten inte kallas “vetenskap”. Den liknar mer “datorspel”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather