Kaliforniens skogsbränder är självklart Trumps fel

Figur 1. Trump drog USA ur “Parisavtalet” och är då ansvarig för skogsbränderna, naturligtvis

Så säger de ledande företrädarna för partiet “Demokraterna”. Kandidaten till posten som president, Joe Biden, preciserar att Trump är en “klimat-mordbrännare” och så skyldig till många människors död.

Jag följer inte USA:s politik särskilt noga, men häpnar nu över nivån på de tarvligheter som förekommer. Då Kaliforniens bränder dagligen refereras även här i Sverige har jag sökt information om dem. Den bild “Demokraterna” och de flesta media förmedlar redovisas av TT. Den vimlar av felaktigheter, som oftast kan tillskrivas inkompetens hos de forskare som refereras, men där förekommer även avsiktlig förfalskning av data.

En av de mest alarmistiska tidskrifterna, Scientific American (jag var prenumerant ett par decennier), skräms med ett nytt absolut värmerekord vid väderstationen i Death Valley: 130 grader F = 54 grader C.

Figur 2. I juli 1913 noterades 134 grader F = 57 grader C i Death Valley

Som synes är väderstationen korrekt utförd med ventilerat skåp, som skyddar för strålning och även ett staket omkring som skall hålla obehöriga borta. Denna uppgift raserar underlaget för påståendena att det är “klimatförändringarna” som är huvudsaklig orsak till bränderna.

De verkliga orsakerna är dels naturens extremväder och dels följderna av okunnig miljöpolitik samt anlagda bränder i avsikt att påverka presidentvalet. Jag fann en ganska uttömmande redogörelse i en video av den pålitlige Tony Heller. Han börjar med att visa hur futila de internationella fördrag varit som skulle begränsa halten CO₂ i atmosfären.

Figur 3. Atmosfärens halt av CO₂ med de internationella fördragen i blått

De politiska försöken att begränsa stigningen kan inte märkas. En orsak kan varaatt människans utsläpp är helt obetydliga jämfört med de mängder som omsätts i naturen.

Vid minut 1:40 visar Heller en video där Kaliforniens guvernör, Gavin Newsom står ute i röken, viftar energiskt med armarna och påstår att det som nu händer är precis vad forskarna varnat för i ett halvt sekel. Hela USA måste därför agera för att stoppa klimatförändringarna. Heller påpekar att för 50 år sedan larmade “forskarna” om den kommande istiden. Konklusionen är att guvernören inte vet vad han talar om.

Vid minut 2:49 visar Heller en video av guvernören inne på sitt kontor, där han refererar till den aktuella värmeböljan och förklarar att mer än 90 % av bränderna har startats av människor som tagit dåliga beslut eller agerat vårdslöst.

Sedan visar Heller tidningsklipp så tidiga som 1859, 1868 och 1936, där extrem hetta rapporterats.

Vid minut 6:40 visar han demokraternas högste politiker, talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, bördig från Kalifornien. Hon säger att “Moder Jord är Arg”, Orkanerna vid Gulfkusten och bränderna i Kalifornien beror på människans förändringar av klimatet. Men för några år sedan noterades mer än 10 år UTAN några orkaner, vilket förklarades bekymmersamt och beroende på “klimatförändringarna”.

Minut 7:30: Studier av jätteträden Sequoia visar att bränder varit vanliga i alla tider och uppträtt två gånger per decennium. De har också sammanfallit med La Niña vid ekvatorn. Heller anmärker att det fenomenet pågår just nu.

Figur 4. Trädens årsringar visar att Västkusten haft långa perioder av torka.

Klimatet var alltså “värre” förr, helt naturligt.

Figur 5. Nära hundra års statistik över brända arealer

Dagens bränder är alltså inte särskilt omfattande historiskt sett. Men statistiken avser hela USA. Staterna på västkusten är nog mer drabbade än “vanligt “.

Heller avslutar med flera exempel på medias tendens att överdriva aktuella väderfenomen: De är alltid de hetaste, kallaste, våtaste, stormigaste, värsta.

Okunnig miljöpolitik

Omfattningen av bränderna har blivit mycket stor på grund av naiv miljöpolitik. En viktig faktor, som även gällde i Australien, är strävan att befordra biodiversiteten. Därför har man förbjudit fällning av timmer på stora arealer av statligt ägd mark. Då ingen haft sitt arbete där, har ingen haft intresse av att “städa bort” nedfallna barr, löv och kvistar, som torkat och bildat mycket lätt antändligt bränsle. Det har gjort att bränderna spritts mycket snabbt och långt.

Privatägda arealer har klarat sig betydligt bättre.

Häpnadsväckande okunnighet bland ledande politiker

Bränderna avslöjar närmast bottenlös okunnighet och total brist på logik hos de allra högsta politikerna inom det demokratiska partiet. Det är skrämmande.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Kaliforniens skogsbränder är självklart Trumps fel

  1. För några veckor sedan var det en skogsbrand på La Palma. Genast dök det upp en politiker som förklarade att detta var ett tydligt bevis för att vi befinner oss i en klimatkris. Vi var inte långt ifrån platsen för branden och det spekulerades inte om någon klimatkris utan vem som kunde ha anlagt branden. Guardia Civil har nu gripit en man som ursprungligen kommer från Slovakien och är bosatt på ön. Mannen är vidare misstänkt för att för några dagar sedan ha anlagt ytterligare två mindre bränder.

  2. Var i Death Valley 2002 och då visade hotellets termometer 135F på eftermiddagen. Den satt dessutom i skuggan.
    Det var skönt i poolen ungefär som i ett varmbadkar hemma. Att gå ur påminde dock om att gå i en isvak, pga den snabba avdunstningen.
    Det här är fullständigt normala temeperaturer i Death Valley.

  3. Petter W Jag vet vad jag själv upplevt och sett och tror mer på det än vad som framförs i globaliststyrda medier som driver en massa lögner om klimatet och president Trump.
    Trump jobbar för medborgarna och deras välbefinnande i USA, yttrandefriheten, fred i världen och människors frihet. Globalisterna struntar helt i befolkningen utan tänker bara på sin egen makt och pengar. Därför är president en stor nagel i ögat på globalisterna och deras agenda.

  4. Petter W man blir inte heller imponerad av att resten av MSM inklusive den svenska med svt sr DN osv ägs av deep state medlöpare.

  5. Claes F: Man kanske blir mindre imponerad av dina slutsatser, om man vet att Fox News är nära lierat med den sittande presidenten. Tyvärr.

  6. Det är vädret, torka och värme, kombinerat med mycket biologiskt material som gör att bränderna sprider sig och blir ödesdigra. Har inget med klimat att göra.

  7. Den dementa Joe Biden styrs av globalister och vänsterextrema krafter. I Sverige och SvT kan aldrig president Trump ha rätt, vilket dock han har för det mesta.
    Av egen erfarenhet från många år i Australien är det helt avgörande hur man sköter skogen. Tyvärr tillåter inte de gröna extremisterna längre denna skötsel, vilket är grogrunden för skogsbränderna.
    Många kunniga personer bosatta i Kalifornien har trätt fram och vittnat om vad som är huvudorsaken till dessa skogsbränder. Här är två exempel:
    https://video.foxnews.com/v/6190080523001#sp=show-clips
    https://video.foxnews.com/v/6190808312001#sp=show-clips
    Bränderna har absolut ingenting med president Trump att göra, utan mer med en del av Bidens påhejare; d.v.s. de vänsterextrema miljöaktivisterna.

  8. “Häpnadsväckande okunnighet bland ledande politiker”

    Varför skulle politiker vara smartare då det gäller klimat eller brandorsaker än vad de är när det gäller den fullkomligt uppenbara kopplingen mellan stora (oöverkomliga?!) problem i västvärlden och massiv, okontrollerad migration från klansamhällen?

  9. Judith Curry är en sansad och kvalificerad forskare som inte har någon uppenbar politisk agenda. Hon har kallats in och vittnat som expert inför USAs kongress bl.a. men är märkt som kättare iom att hon inte okritiskt stämmer in i det klimathysteriska ylandet.

    Faktabaserat och informativt material om västra USAs (och andra) bränder här:
    https://judithcurry.com/2020/09/15/fire/#more-26553

  10. Petter Wulff Det var väl John F. Kennedy som stod för skogsbränderna på den tiden?

  11. Statistikinsamlingen tycks ha skett likartat sedan 1960. Under den perioden har den brända arealen i USA tenderat att öka.

  12. Han beter sig som sjuk person.
    Tänkte kalla honom för sak men avstår,
    Vill inte sänka mig så lågt,men bisarrt beteende är det.
    Tafsa på småflickor,fy f…n

  13. Man borde förhindra politiker att syssla med klimat eftersom det sköter sig själv.
    Vad kan man beskylla Joe Biden för, kameran ljuger inte?
    https://youtu.be/Q3FmlpkeDuE
    Hade Donald Trump burit sig åt som Joe Biden, hade media ”dödat” honom direkt.

Comments are closed.