Köld- och snörekord runt om hela norra halvklotet

Figur 1. -Bloggen Electroverse följer rapporteringen av köld- och snörekord

Bildtexten:
  • Ryskt Maratonlopp vid rekordtemperaturen – 53ºC.
  • Ottawas januari rekordkall.
  • Delar av Turkiet ser första snön sedan 1993.
  • Greklands värsta snöstorm sedan 1968.
  • Montenegro noterar sin kallaste temperatur någonsin.

SVT rapporterade igår stora snömängder i Grekland och Turkiet.

Vill du följa rekordnoteringarna rekommenderar jag att du går in på bloggen Electroverse regelbundet.

Figur 2. Maratonlopp vid rekordtemperaturen – 53ºC i Yakutia, Sibirien

Vinnaren gick in på 3:22. Jag undrar varför de inte åkte skidor.

Figur 3. På ryska ön Sakhalin begravdes bilar och hus i snön

Figur 4. Sakhalin: Bilarna fick skottas fram ur snödrivorna

Ön ligger ungefär så långt söderut som Belgien.

Figur 5. På Sakhalin har man resurser för snöröjning

+ – + – + – +

I Skåne noterade jag igår plus 7ºC. DET är vad man måste kalla “extremväder” för januari. Vintergäck har börjat visa sig under äppelträden

+ – + – + – +

Grekland

Hundratals bilar fortfarande fast på motorvägen
KameraOne

Figur 6. I Grekland behövs inte så mycket snö som på Sakhalin för att orsaka kaos

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Köld- och snörekord runt om hela norra halvklotet

  1. @Göran
    Willie Soon en klimatforskare som är klimatskeptiker, finns naturligtvis inte med som referens i IPCC AR6. Trots det känns hans tankegång om att vi måste ha kärnkraft som positiv 🙂
    Han förutspår att den 25:e nya 11-åriga solcykeln som nyligen har börjat kommer att visa nästan rekordlåg solfläcksaktivitet som kommer att pågå fram till mitten av århundradet. Men detta motsägs i en ny artikel publicerad i Solar Physics, där en forskargrupp förutspår att solfläckscykel 25 kommer att nå en topp med ett maximalt antal solfläckar någonstans mellan cirka 210 och 260, vilket skulle sätta den nya cykeln i sällskap med de få med flest antal solfläckar som någonsin observerats.
    https://link.springer.com/article/10.1007/s11207-020-01723-y/#auth-Scott_W_-McIntosh
    Vad ska man tro om detta? Går vi mot någon ny istid?

  2. # Lars K
    Jag tror att Lars är på helt rätt spår vad gäller svensk så kallade ”Public Service” (vet inte hur Service kom till, borde stå ”Public Scaring”). Det kommer med stor sannolikhet att trummas ut budskap som ”den varmaste 5’e maj i Vetlanda på 35 år”, samtidigt som verkligheten totalt förringas.
    Hur mycket har vi sett rapporteras om årets kyla i Grekland och Turkiet? Eller varför inte nämna utmaningen för fartygstrafiken och dess besättningar i Nordostpassagen?
    Och i Sverige har naturligtvis de höga elpriserna inte överhuvudtaget någon koppling till att den förra regeringen under MP’s ledning lyckats sabotera en annars världsunik elförsörjning.
    Ur led är tiden … och svensk main stream media … och svensk politik … !
    Men vi får det vi förtjänar – vi har partier som ser hot i att samarbeta med V och SD – men jag har fortfarande inte hört något parti ta samma avstånd från MP – för egen del är det senare den viktigaste faktorn när jag placerar min röst.

  3. Jag är känslig mår extra dåligt när jag följer vetenskaplig debatt och märker etablissemangets totala brist på uppmärksamhet. Min reaktion blir mer omvänd eller säg bipolär jmf med ungas Greta-reaktion om man kan säga så. Helt olika motiv men samma effekt pga av min depressiva läggning.

    Vi har ett facit på förvaltnings-Sverige efter flera kriser sedan Estonia. I tidningarna skriver man om vårdens enorma belastning 2 år in med viruset. Visst tycker jag synd om sköterskor som sliter men är så innerligt trött på att landets vårdapparat riskerar att gå under trots att det inte handlar om en pandemi enligt WHOs egentliga definition. Den har ändrats liksom flera andra definitioner genom korruption. Socialstyrelsen vägrar att lämna ut uppgifter och data kring vårdplatser genom åren. Data-ansvaret har flyttats mellan SocialStyrelsen och SKR och båda skyller på varandra. New Public Management mörkas förstås. Vi klarar inte en något elakare influensa.Hur ska det gå om en riktig pandemi dyker upp i en ev långvarigt kall framtid?

  4. #Göran
    Sveriges beredskap för kommande troliga svåra klimat- och vädersituation är noll. Den myndighet som ska vara medborgarnas spaningspatrull MSB har somnat in. Under tidigare GD blev detta organ ‘Myndigheten för Solskydd och Badbyxsäkerhet’ efter GDs famösa eskapader på Kanarieöarna. I dess nuvarande regleringsbrev finns inte en stavelse som indikerar någon som helst förståelse för att beredskap behövs för kommande bristsituationer vad gäller livsmedels- eller energiförsörjning. Inga beredskapslager betr. det förra finns längre. Det passade man på att förstöra efter EU inträdet.
    Det finns dock pengar avsatta för strandskyddsåtgärder m.h.t. en obefintlig havshöjning på kortare sikt.

  5. När året är över, kommer köldrekord och snöfall på ovanliga ställen att ignoreras av svenska medier. I stället kommer de att rapportera om värmerekord som slogs. Eftersom rekorden kan vara av typen “varmaste första maj de senaste fem åren”, går det att få ihop många rekord.

  6. Göran Å
    Sökte lite på nätet och det verkar finnas en del observationer som kopplar samman väder med strålningen.
    Men vi har sett detta komma förr. Extremväder ger tidningsrubriker!

  7. Det fenomen som Göran Åkesson beskriver kan vara i 100 år. Enligt Willie Soon beräknas det bli som kallast år 2070 och sedan bli gradvis varmare igen. Femtio år dit och femtio år tillbaka.

    Sverige lär kastas tillbaka till 1800-talet.

    Just nu, vad jag vet, är det bara Kinas regeringen som har insett denna klimatförändring.

    Det verkar tydligen bara vara Kina som förstår, att när temperaturen går ned då går även ekonomin ned.

  8. Det som rapporteras är den logiska konsekvensen av extremt meanderande jetströmmar. Det har uppstått samtidigt med att den normala atmosfärcikulationen i Troposfären i väl avgränsade ‘celler’, Hadley, Ferrel & Polar från ekvatorn räknat brutit samman. Det hänger samman med extremt tillbakadragande heliosfär och efterföljande låg inströmmande elektromagnetisk energi i samverkan med avtagande magnetosfär. Den normala atmosfärcirkulationen i Troposfären kan därför inte upprätthållas. Detta tillstånd kommer att finnas kvar till dess tillräcklig kontinuerlig puls från solen återupprättar tillräckligt stor inströmmande elektromagnetisk energi i atmosfären/Troposfären.

  9. Jag förstår att det tar emot, men media tvingas ju anpassa sig till verkligheten.
    “Snö på Kanarieöarna, frost på Mallorca och snöstorm på Costa del Sol.
    Snö-, frost- och vindvarningar är kanske inte vad de flesta tänker sig när man tänker på spansk vinter, men enligt det spanska meteorologiska institutet (Aemet) fortsätter de ostabila, och till viss del ovanliga, väderförhållandena i stora delar av landet.”
    P.S. Vår termometer på Teneriffa visade 11,7 grader nu på morgonen.

  10. Verkligheten är inte snäll mot den klimathotsreligiösa sekten.

Comments are closed.