Tysklands elproduktion i februari 2015

Schuster-150303-Februar

Vår kontakt i Tyskland, Rolf Schuster, är en engagerad tekniker, som sammanställer data för energimarknaden i föredömliga grafer. Och han gör det snabbt, fast han gör det på sin fritid utan ersättning . Han har insett hur totalt vettlösa satsningarna på ”Energiewende” är. Detta är hans sätt att protestera mot politiken.

Grafen ovan visar data från elbörsen EEX i Leipzig och från nätoperatörerna med upplösningen 15 minuter. Den visar följande:

Röd linje = Sammanlagd märkeffekt för sol- och vindkraftanläggningar. Här är alla anläggningar med, som klarat driftprov och anslutits till nätet. Notera att linjen ligger högre än marknadens maximala behov.

Blått = Vindkraft, leveranser

Gult = Solkraft, leveranser

Brunt = Konventionell kraft upp till marknadens behov

Markant är att även denna månad har effekten från sol och vind varit försumbar flera arbetsdagar. Solkraften uppträder närmast som kortfristiga störningar, vars effekt till fullo måste backas upp av konventionell kraft. Man måste starkt ifrågasätta det förnuftiga i dess investeringar. Dessa har helt motiverats av subventioner i form av garantier för ett pris, som för gamla anläggningar varit så högt som 60 Ct/kWh, alltså nästan 6 kronor, och idag är c:a 25 Ct/kWh i genomsnitt, 2,45 kronor.

Söndagen den 8/2 ökade blåsten så plötsligt att man inte hann reglera ner. Priset blev negativt, som mest – 90 öre/kWh.

Inte att undra på att näringsministern Sigmar Gabriel talat om ”tillstånd av galenskap” på elmarknaden.

Sture Åström

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Tysklands elproduktion i februari 2015

 1. Hoppas att Rolf Schuster fortlöpande sammanställer grafer och presenterar dem här. Speciellt intressant vore det att se hur graferna förändras under de olika årstiderna. Vi ser på tysk tv och förundras över att det överhuvudtaget produceras solkraft med det aktuella tyska vintervädret. Helt annorlunda är det på Tenerife. Den 4 m2 solpanel som vi köpte för fjorton år sedan för 250 Euro, ser till att jacuzzin i trädgården just nu kommer upp till 30 grader på eftermiddagen. För en månad sedan förmådde den bara höja vattentemperaturen till 25 grader. Årstiderna spelar naturligtvis en väsentlig roll för hur vi kan utnyttja solens energi.

  1. Aha. Bra!

   Då är det inga tveksamheter där.Vi hade Eon på besök på jobbet idag och eftersom dom representerade mätarhanteringen så kom så klart frågan upp om elproducenter som du och precis som du nämner i tv inslaget så väntar även Eon på ketchupeffekten. .

 2. Till skillnad fre5n de fltesa andra skulle EON kunna utlf6sa ketchupeffekten om de gick ff6re med kvittning av konsumtion mot produktion be5de f6ver enskilda me5nad och ff6r e5ret som helhet.

  1. Hej Holly !

   Det är roligt att du intresserar dig för vår blogg.

   Dock tycks det inte fungera mellan Facebook och WordPress som vi använder. Du ser hur konstig din text blir. Jag hinner inte “rätta texten, så den blir läsbar. På morgonen har jag 50 kommentarer att moderera. På middagen kanske 30 och sedan lika många igen på kvällen.

   Jag ber dig att gå in på vår nätsida “klimatsans.com” och där välja inlägg att kommentera.

Comments are closed.