Svensk vind-el september

Schuster-151012-Vind-SE-September

Rolf Schuster har sammanställt offentligt tillgängliga data på ett lätt överskådligt sätt.

Även september visar att vi behöver ha alla “vanliga” kraftverk kvar, hur mycket vindkraft vi än bygger.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Svensk vind-el september

 1. Hej !
  Detta diagram är en utmärkt illustration, som borde vara känt för länge sedan
  av alla beslutsfattare och politiska ledningsfunktionärer.Det vore bra om han
  kunde komplettera detta med ett varaktighetsdiagram !

  mvh / Olof H-m

 2. Baylan har varit i Berlin med Energikommissionen för att inhämta kunskap. Om de gör det utan skygglappar kan det ju vara någonting bra.

 3. Inser någon vilket otroligt resursslöseri det är med vindkraft. Säg att vi bygger ett kolkraftverk. Det kan vi köra till 100 % (för jämförelsen skull). Vi bygger vindkraftverk som ska leverera lika mycket energi som kolkraftverket. Det går inte. Vi måste även ha ett kolkraftverk för att stötta vindkraftverken.

  Frågan är hur stor verkningsgrad måste kolkraftverket ha för att vara lönsamt. Säg att det måste köras på minst 70 % för att vara lönsamt. Som stöttning till vindkraften kanske det körs på 50 %. Kan vindkraften leverera en vinst som kan täcka upp kolkraftverkets förlust? Knappast då dagens vindkraft är subventionerad av kolkraftverk. Tvärtom går inte.

  Observera att kolkraftverk ovan bara är ett energislag att jämföra mot. Det kan lika bra bytas ut mot kärnkraft, vattenkraft, naturgas eller något annat.

  1. Bra Göran !

   Du slår huvudet på spiken. Sol- och vindkraft klarar sig inte ensamma, hur stor kapacitet vi än bygger. Idag parasiterar de på de vanliga kraftverken, som måste stå beredda att leverera “reglerkraft” utan att få ersättning för det.

   I Tyskland håller så många vanliga kraftverk på att läggas ner att det snart blir en black-out. Dessförinnan lär inte politikerna göra något åt det. Men förståndigt folk har förstått att subventionerna till sol- och vindkraft måste kompletteras med subventioner till kolkraftverken så att de får betalt för att göra ingenting medan det blåser, men är klara att jobba, då det slutar blåsa. Ren galenskap sa näringsminister Sigmar Gabriel. . .

Comments are closed.