Tysk el i november

Schuster-151201-D-Tot

Schuster-151201-D-Tab

Som synes producerade vindkraften nästan ingenting den första veckan. I tabellen syns att dess minimum uppgick till 2 PROMILLE av märkeffekten.

Snabba vindkantringar ger plötsliga effekt-toppar från vindkraft, vilket tvingar reglerkraften, kolkraftverken, att betala för den el som blivit överflödig: negativa priser, se nedan.

Schuster-151201-D-Negativa priser

Lagstiftningen har skapat “Irre Zustände”, galna förhållanden, enligt näringsministern. De producenter som orsakar överkapacitet, vindkraftverken, får fullt betalt för den onödiga energin, medan de som garanterar pålitlig leverans, kolkraftverken, straffas med negativa priser på överskottsenergin. Det blir ett direkt parasiterande på den pålitliga, omistliga kapaciteten. En rent ofantlig kapitalförstöring.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Tysk el i november

 1. Hej !
  En mycket bra illustration hur “blint” som vind- och solkraften slår på övrig
  kraftförsörjning från gas,kol och kärn dito och som dessutom får betala för
  intrånget. VI har i Sverige samma utveckling och med särskild belastning för
  kärnkraften, som egentligen borde ha samma subventioner pga av sin
  fullständiga frihet från utsläpp.
  mvh / Olof H-m

 2. Det jag tycker är intressant är de slutsatser jag drar av att studera detta diagram, är att om vindkraften ska kunna täcka 100 % av kraftförsörjningen när den är som bäst behöver Tyskland öka antal vindkraftverk med tre gånger så många som de har idag. Observera att föregående gäller när förhållandena för vindkraft är som mest gynnsamma.

  Tittar vi på förhållandena när de är som sämst t.ex. 2-4 november är frågan: Vad ska generera den energi som behövs nyss nämnda dagar?

  Jag vet inte hur vindkraftförespråkare kalkylerar hur många vindkraftverk som behövs, men det gå i alla fall inte kalkylera installerad vindkraft mot installerad kärnkraft. Enligt min lekmannaanalys skulle installerad vindkraft behöva vara cirka 475 gånger mer än ett installerat kärnkraftverk om jag tar vindkraftens sämsta utfall.

  Sämsta utfallet för vindkraften i november var 2 promille av installerad kraft. Behovet av kraft genom sämsta utfall = 475 (=1/0,002). Nu får vi dessutom låtsas att det alltid blåser något i någon del av Tyskland. Men inte ens detta skulle fungera eftersom det förutsätt att alla vindkraftsverks som behövs stå placerade där det blåser. Det innebär för illustrationens skull att om det blåser på 100 ställen ska det finns full kapacitet för behovet på varje sådan plats.

  Applicera detta på Danmark som inte kan ha vattenkraft som reglering. Vad genererar de el med när det inte blåser?

  Okej. Detta var mina lekmannatankar och förhoppningsvis sätter de fart på några hjärnceller och jag blir glad om någon kan få mina funderingar att bli mer rätt rent “tekniskt”.

Comments are closed.