Tro inte på klimatreligionen

151102-COP21-Eiffel

SLA-Logga

2015-12-14

Klimatmötet i Paris är över och resultatet är lika anorektiskt som vanligt. Att detta var väntat är något som effektivt har dolts i den massiva hotpropagandan i svenska media. Den som istället följt internationella nyheter kan konstatera att de uppblåsta förväntningarna, överdrifterna och undergångsprofetiorna nästan helt saknats. Inga observerade fakta stöder nämligen hypotesen att koldioxid driver den uppvärmning som pågått sedan den Lilla istiden. Jordens klimat har heller inte blivit varmare under de senaste nästan 20 åren, fast nära en tredjedel av alla utsläpp ägt rum under den tiden.

Om man inte är troende i klimatreligionen vill säga. För visst är det en religion, den har alla attribut en religion har: Dogmer som inte får ifrågasättas, inkvisition och hot mot dem som ändå gör det, tro som går före vetenskap och krav på bekännelser till den rätta läran. Även Svenska kyrkan, med ärkebiskopen i spetsen, har anammat den nya religionen och gör anspråk på en ny andlighet i sekulariseringens spår. Bättre någon religion, än ingen religion tycks vara mottot.

Deklarationen i Paris är emellertid ytterligare ett bevis på att de flesta länder inte vill ha några bindande klimatavtal, än mindre vill man tvingas att minska sina koldioxidutsläpp. Istället är åtagandena frivilliga, utan någon internationell legal bindning eller tillsyn. Till skillnad från Kyotoprotokollet så tar man nu bort kravet på att de nationella regeringarna måste stoppa eller reducera koldioxidutsläppen. Med de löften som nu lämnats från olika länder kommer utsläppen att öka med minst 20 procent fram till 2030. Kina kan dubbla sina utsläpp och Indien kan tredubbla dem. Det är precis dessa möjligheter som nu gjort att man kommit överens i Paris.

I Sverige tar tyvärr klimatreligionen alltmer absurda former, bland det värsta i år var Telge Energis internationella barnklimatmöte i Södertälje där 64 hjärntvättade barn tvingades uppträda i SVT med inlärda trosbekännelser om kommande katastrofer. Flera andra, mer eller mindre extrema uttryck har också vädrat morgonluft: Miljö- och djurrättsextremister, veganer, bilhatare, tillväxtmotståndare, vind- och subventionsindustrin, kärnkraftshatare och diverse vänstergrupper. Någon framtid har emellertid inte den nya religionen. Allt fler pekar nu på forskningsfusket, lögnerna, politiseringen och den bristande insynen i klimatreligionen.

Låt oss slutligen vara glada över att det fortfarande finns kloka människor i andra länder som står starka mot propagandan och dogmerna. För Sverige kommer att vara sist i kön att förstå förändringen. Då är det emellertid försent. Kraftproduktionen, transportsystemen och exportindustrin är borta och välfärden lagd i ruiner.

Jonny Fagerström
Skövde

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Tro inte på klimatreligionen

 1. Bra, bra, bra!
  Det behövs ständigt nya fräscha vinklingar!

 2. Jag råkade se en snutt på TV om de stackars barnen i Södertälje. Verkligen hemskt att använda barnen som redskap i detta spektakel. I vissa fall kan jag tycka att vi går till överdrift i beskyddande av barn, men när det gäller klimathotet släpper alla beskyddartyglar och man får tydligen ladda barnen med hur mycket ångest som helst.

 3. Mycket väsen för lite ull, sa bonden som klippte grisen. Det gällde Köpenhamn. Så blev tack och lov Paris. Det nationella hotet kvarstår emellertid. Med naiva politiker av alla färger som på största allvar verkligen tror att vi ska gå före och få alla att förstå hur den rätta vägen ser ut. Hoppas Jonny har fel i att tillnyktring / uppvaknande inte sker innan vår industri och välfärd är raserad. Men ruskigt är det. Med Romson, Rockström och Wijkman så inne i maktens korridorer känns det inte särskilt tryggt.

 4. Det är en populär myt att jordens klimat skulle ha blivit kallare under de senaste 20 åren, vilket inte är sant. År 2008 publicerade Keenlyside et al. en artikel där man hävdade att jordens klimat skulle bli kallare från 2005 till 2015. Det lustiga är att de då blev utmanade i vadslagning, men vågade inte ställa upp. Det gjorde de rätt i, ty jordens klimat blev faktiskt varmare, och om de hade ställt upp skulle de ha förlorat vadet.

  Här kan man läsa om det: http://www.realclimate.org/index.php/archives/2015/11/and-the-winner-is/

  Man hittar där också en graf över temperaturutvecklingen.

  Med vänliga hälsningar,
  Clas Carleman

  1. Jag har gått till din länk, men lyckas inte förstå precis vad du refererar till. Därför ber jag dig bättre precisera var jag finner den tempkurva du menar. Sen ber jag dig motivera varför den skulle vara mera trovärdig än de fem mätserier som hittills ansetts visa Jordens medeltemperatur, varav två erhålls från satelliter. Jag antar att du känner till Spencer, som uppdaterar en av kurvorna månatligen. Varför skulle den vara fel ?

   1. Exakt vilka “fem mätserier” syftar du på och var hittar jag dessa? Jag känner till Roy Spencer, som gång på gång visat sig ha fel [1, 2, 3]. Du skriver “hittills ansetts visa Jordens medeltemperatur”. Exakt vilka forskare anser att just dessa fem mätserier visar jordens medeltemparatur?

    I länken som jag gav syftar jag på det första diagrammet där x-axeln är åren 1975-2015, baserat på GISTEMP: http://data.giss.nasa.gov/gistemp/

    [1] http://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2014/oct/21/global-warming-contrarian-paper-unrealistic-inaccurate
    [2] http://climatecrocks.com/2011/09/07/bad-week-for-roy-wrong-way-spencer/
    [3] http://blog.hotwhopper.com/2014/02/roy-spencers-latest-deceit-and-deception.html

    MVH
    Clas

  2. Jaha, så två gör en gissning av hur temperaturen blir i framtiden och den ena gissade rätt över den andra. Men vad säger det? Om jag inte har helt fel bygger den ena gissningen på en enda serie av mätningar medan vi i dagligt tal bygger medeltemperaturen på flera serier.

   Om vi gjorde samma vadslagning mot datamodellerna över den globala temperaturen förlorar de flesta i en vadslagning. Men detta är totalt ointressant. Det enda som är intressant är vad som faktiskt sker och inte vilka som gissar rätt oavsett om temperaturen minskar eller ökar.

 5. Jordens temperatur varierar.
  Beror det på koldioxiden? Bevisat: nej.
  Vad kan vi då göra åt det? Inget.
  Är det farligt? Nej, helt normalt.
  Skall vi inte sitta och vrida våra händer och oroa oss till döds?
  Nej, gör något vettigt av ditt liv. Du kan inte göra något alls som påverkar klimatet.
  Gå ut, tag ett djupt andetag och njut av den friska luften.

Comments are closed.