Klimatavtalet blev en flopp

151213-COP 21-Hurra

JUBEL ÖVER AVTALET

Laurence Tubiana, Frankrikes “Klimatambassadör”
Christiana Figueres, FN:s klimatansvariga
Ban Ki-moon, FN:s generalekreterare
Laurent Fabius, Frankrikes utrikesminister och ordförande för COP21
Francois Hollande, Frankrikes president

Krbl-Logga

2015-12-24

Redaktionen ändrade författarens ovanstående rubrik till något lite mindre dramatiskt:

Klimatavtalet i Paris blev mest urvattnat

Replik på Christer Neidemans svar (Kristianstadsbladet 19/12).
Koldioxidhalten är alltför hög

(Ibland bakom betalvägg)

Det blev inget bindande avtal utan en ”överenskommelse om önskemål…”

Åsa Romson försöker rädda ansiktet ”om ett lyckat avtal”, för att undvika att återigen gråta i TV över ännu ett misslyckat projekt. Alltså ett urvattnat och meningslöst så kallat avtal som ger länderna helt fria händer att även i fortsättningen forma sin egen energipolitik, som tur är. Tomt mer urvattnat än Kyotoprotokollet. Effektivaste sättet att lyfta människor från fattigdom är att få lättillgänglig och billig energi såsom kol, olja och gas. Detta klimatmöte var ju som så många gånger förr ”absolut sista chansen att rädda planeten från kollaps”, eller hur Christer ?

”Avtalet” ska börja gälla först 2020 och minst 55 länder måste ratificera avtalet. Så bråttom var det tydligen inte.

Länder kan även hoppa av fram till 2020.

England ska sluta med subventioner till meningslösa och olönsamma vind-och solprojekt. Spaniens solenergiprojekt har gått i konkurs och privatpersoner och företag har förlorat sina investeringar.

Kina startar ett modernt gigantiskt kolkraftverk i veckan!

Indien fördubblar sin kolkraftsutbyggnad.

Japan planerar 41 nya kolkraftverk.

Tysklands katastrofala energipolitik med stängning av kärnkraft och satsning på så kallat ”förnybart” har lett till Europas högsta elpriser och hundratusentals har fått gå från sina hem på grund av obetalda elräkningar. Dessutom måste de damma av gamla före detta östtyska brunkolkraftverk för att ha som reglerkraft när solen inte lyser och det inte blåser.

Men lilla Sverige ska som vanligt ”gå före” och ”rädda världen” genom ett fossilfritt samhälle. Detta är naturligtvis helt orealistiskt. Det skulle leda till en synnerligen ekonomisk ansträngning både för samhället och befolkningen. Sverige svarar för en promille av världens koldioxidutsläpp! Intermittenta energikällor som sol och vind kommer aldrig att få någon märkbar betydelse så länge lagring av energi inte är löst. För närvarande svarar sol och vind för 1 – 3 procent av världens energiproduktion. Fossilenergi cirka 80 procent (som dessutom ökar för varje år).

Du skriver ”klimatförnekare”, vad är det ? Det är som att förneka vädret!

Klimathotsskeptiker eller klimatrealist  passar nog bättre. När du skriver om växthusgaserna såsom koldioxid, metan och lustgas glömmer du den klart dominerade växthusgasen nämligen vattenånga.

Din oro för havens växt- och djurliv kan jag förstå men orsaken är inte koldioxiden som precis som på land är nödvändig och viktig för havets invånare.

Allt tal om försurning är grovt vilseledande eftersom havet är och förblir alkaliskt.

Övergödning, utfiskning och kemikalieutsläpp med mera är den verkliga boven.

På medeltiden skrämde man folk med djävulen. Nu skräms man med klimathotet som egentligen handlar om makten över våra liv och vår frihet som människor. Alarmisterna livnär sig på larmandet. Charlatanen och domedagsprofeten Johan Rockström är en av dem.

Det är nog dags för en ny ”upplysningstid” likt den på 1700-talet. Vetenskapen, verkligheten och faktiska observationer är det största hotet mot er klimatalarmister.

Även om vi har olika uppfattningar önskar jag dig Christer en God Jul och Gott Nytt År!

Jan Dahlquist

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Klimatavtalet blev en flopp

 1. Det blir en lustig definiering av orden klimatalarmist och klimatförnekare. Här är mina:

  Klimatalarmist = person som hävdar att klimatet ändras när människan påverkar det
  Klimatförnekare = person som hävdar att klimatet ändras oberoende av mänsklig påverkan

  Begreppet försurning är även det lustigt. Om något är basiskt och blir mindre basiskt då har det således blivit surare. Vem skulle stämma in i följande påstående: Ingvar Kamprad blir fattigare om ett ikeavaruhus brinner ned.

 2. Hej! Begreppet försuring är totalt missvisande när det gäller de basiska haven. Liknelsen med Kamprad var ny för mig.
  Annars har jag påpekat att om kokande vatten efter en stund avsvalnat till 90 grader bränns det fortfarande och har inte blivit kallare men mindre hett. Om havets pH har minskat från 8,2 till 8,1 har det inte blivit surare, men mindre basiskt. Gränsen mellan syra och bas går vid pH 7 !
  Mvh, Håkan.

Comments are closed.