Sluta skälla på köttbönder!

150706-Kossor-Öland

EP-Logga

2016-03-02

Klimathysterin tycks inte ha några gränser. Inte nog med att vi skall ha skamkänslor för att vi kör bil, flyger på våra semestrar eller importerar varor tillverkade till exempel i Kina. Nu har klimathysterikerna beslutat sig för att vi inte får äta kött heller. De påstår att kossor sliter på miljön och fiser metangas, som är en växthusgas. Undergången är nära, och restriktioner måste införas. Jordbruksministern intar en behagligt avvaktande inställning till dessa åsikter, som väl är. Miljöfanatikerna skäller som bandhundar i vanlig ordning. Några fakta i ärendet kanske är på sin plats.

1) Kossor äter gräs. Av detta framställer kossorna mjölk och när de slaktas blir det kött som vi kan äta. Detta kött är med andra ord ingenting annat är förädlat gräs. Gräset blir till tack vare koldioxid i atmosfären, vatten och solljus, så kallad fotosyntes.

2) Kossor fiser en del metan som är en växthusgas, och som teoretiskt kan höja jordens temperatur om den förekommer i stora mängder i atmosfären. Om kossorna tillbringar större delen av sin tid inomhus kan metanet samlas upp och användas som biogas. Gör man inte det så kommer den metan som hamnar i atmosfären så småningom att övergå i koldioxid och vattenånga tack vare solljuset och luftens syre.

3) Det kött som finns i kossorna, och som vi äter, är högenergetiska kolföreningar. Detta kol kommer så småningom att omvandlas till koldioxid, och hamna i atmosfären. Detta sker oavsett om vi äter upp köttet eller kossorna dör och får ruttna och förmultna.

4) Kossorna är med andra ord en del i den naturliga kolcykeln och ett tecken på att vi lever i ett hållbart samhälle: koldioxid i atmosfären + vatten + solljus gör att gräset växer. Kossorna äter gräs, vi äter kossor och koldioxiden återgår till atmosfären igen så småningom, och det hela upprepas.

Staffan Wohrne
Bålsta

+ – + – + – +

Staffans manus hade följande slutrader, som emellertid inte fick plats i trycket.

“Hur skulle det vara med ett litet uns av granskande journalistik så vi slapp alla dessa idiotiska och osakliga påhopp på våra bönder, med klimathysteriska förtecken.”

+ – + – + – +

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Sluta skälla på köttbönder!

  1. En liten undran. Är det någons om vet hur mycket vegetabiliskt protein vi kan producera i Sverige?

    Det vete och råg vi producerar i Sverige har för höga halter av gluten att det är värdelöst som människoföda. Det kan vi ta bort från jordbruket. vi kan i stället producera vegetabiliskt protein som kompensation för att kossor inte ska få existera. Så. Hur många kossor kan alla vete- och rågåkrar kompensera vad gäller protein.

Comments are closed.